Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Με εργαλείο τους δασικούς χάρτες Η Μπιρμπίλη ξεπατώνει τα δάση

Από τις πρώτες ήδη μέρες της ανάληψης του ΥΠΕΚΑ από την Τ. Μπιρμπίλη είχαμε προβλέψει ότι μετά από ένα διάστημα ο πρώην υπουργός Γ. Σουφλιάς θα φαντάζει αγγελούδι μπροστά της, γιατί αυτή και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσουν μια δασική πολιτική ξεπατώματος των δασών και παράδοσης του ελέγχου τους στα ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσληψη του καπιταλιστή Ν. Χλύκα ως άτυπου συμβούλου της. Συμβούλου που συντάσσει όλα τα αντιδασικά νομοσχέδια και βγάζει όλες τις βασικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά την δασική πολιτική. Συμβούλου που φροντίζει, εκτός των άλλων, και για την προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων του και της φάρας των μελετητών-καπιταλιστών.

Αυτός ο ισχυρισμός μας δεν είναι αυθαίρετος. Ο Ν. Χλύκας στο νομοσχέδιο που μετά ψηφίστηκε ως νόμος 3818/2010 είχε εισάγει και διατάξεις που προωθούσαν τα προσωπικά του συμφέροντα. Στη συνέχεια, όμως, μετά το κράξιμο που έφαγαν αυτός και η Τ. Μπιρμπίλη, αναγκάστηκαν να τις αποσύρουν. Αυτή η εξέλιξη δεν τον πτόησε, μιας και το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα δεν κρατάει τα προσχήματα και αφήνει να λειτουργεί η ανοικτή διαπλοκή κυβέρνησης και αστικής τάξης. Ετσι, στο προσχέδιο για το περιβόητο Πράσινο Ταμείο και την κύρωση των Δασικών Χαρτών εισάγει διατάξεις που ευνοούν και τη φάρα των μελετητών- καπιταλιστών. Γι’ αυτές θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Ολοι οι πολέμιοι του δάσους και του περιβάλλοντος κατηγορούν τους δασολόγους και τις δασικές υπηρεσίες, ότι δεν ήθελαν και δεν θέλουν να γίνουν οι δασικοί χάρτες για να μπορούν να τα πιάνουν και ότι με την πρακτική τους να χαρακτηρίζουν τα πάντα ως δάση και δασικές εκτάσεις εμπόδιζαν και εμποδίζουν τόσο την αξιοποίηση των περουσιών των μικροδιοκτητών όσο και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής Ελλάδας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Στην πραγματικότητα, οι πράσινες και μπλε κυβερνήσεις δεν ήθελαν τη σύνταξη των δασικών χαρτών και γι’ αυτό τρενάριζαν την υπόθεση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μέχρι το 2003 είχαν συνταχθεί δασικοί χάρτες 330 δήμων σ’ όλη την Ελλάδα και αντιπροσώπευαν το 6% της έκτασης της χώρας. Προσδοκούσαν να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες, προκειμένου να αποχαρακτηριστούν εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων πριν συνταχθούν οι δασικοί χάρτες και έτσι στη συνέχεια, όταν θα άρχιζε η σύνταξή τους, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού.

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού, πρόσθεσαν στη δασική νομοθεσία πολλές αντιδασικές ρυθμίσεις και νόμους. Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη ψήφισε το Δεκέμβρη του 2003 το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 και το Γενάρη του 2004 ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης καλούσε τις Διευθύνσεις Δασών να συντάξουν τους 330 Δασικούς Χάρτες με το νέο δασοκτόνο νόμο. Επόμενο ήταν να αντιδράσουν η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) και το ΓΕΩΤΕΕ και να κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ τόσο κατά της απόφασης του Φ, Χατζημιχάλη όσο και κατά της εγκυκλίου 1099/2004 του πρώην υφυπουργού Ε. Μπασιάκου, εγκυκλίου εφαρμογής του δασοκτόνου νόμου. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ είχε βγάλει την 202 απόφαση, με την οποία αναστελλόταν η σύνταξη των 330 Δασικών Χαρτών μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής. Ταυτόχρονα, το ΣτΕ τρενάριζε επί 3,5 χρόνια την εκδίκαση των προσφυγών της ΠΕΔΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ κατά της εγκυκλίου 1099/2004 του Ε. Μπασιάκου.

Ετσι, την ευθύνη για τη μη σύνταξη των Δασικών Χαρτών την έφεραν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, το ΣτΕ που τρενάριζε την λήψη απόφασης επειδή το απαιτούσε η κυβέρνηση της ΝΔ και η κυβέρνηση της ΝΔ που ήθελε να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την εφαρμογή της εγκυκλίου 1099 του Ε. Μπασιάκου. Για το έργο που προσέφερε, ο πρώην εισηγητής και νυν πρόεδρος του ΣτΕ Πικραμένος έγινε πρόεδρος, παρότι χρημάτισε ως αντιπρόεδρος του ΣτΕ μόνο για ένα χρόνο!

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του νόμου 2664/1998 οι Διευθύνσεις Δασών των Νομών ήταν αρμόδιες να κινήσουν όλες τις διαδικασίες για την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να βάλει και μια άλλη παράγραφο (την παρ. 7 του ίδιου άρθρου), με την οποία δινόταν η αρμοδιότητα στην εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ να κινήσει αυτή τη διαδικασία κατάρτισης των Δασικών Χαρτών στις περιπτώσεις που η Διεύθυνση Δασών δήλωνε αδυναμία και οι περιοχές αυτές έμπαιναν στην διαδικασία κτηματογράφησης.

Οι υπουργοί Γεωργίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση των 330 δήμων που είχαν μπει στη διαδικασία κτηματογράφησης δήλωσαν αδυναμία για την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και έτσι έδωσαν το ελεύθερο στην Κτηματολόγιο ΑΕ να προχωρήσει στην κατάρτισή τους. Η εταιρία αυτή έδρασε απροκάλυπτα. Ας γίνουμε συγκεκριμένοι. Αφησε τις εταιρίες που είχαν αναλάβει την κτηματογράφηση των 330 δήμων να δεχτούν από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ιδιώτες αιτήσεις που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες δασών και δασικών εκτάσεων και έτσι δημιουργούνταν σοβαρό προηγούμενο για το τεκμήριο του δημοσίου. Η Κτηματολόγιο ΑΕ έδρασε σκόπιμα έτσι. Το λέμε αυτό, γιατί η εταιρία είχε ενημερωθεί έγκαιρα από τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών. Συγκεκριμένα, της είχε δοθεί όλη η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες που είχαν αναλάβει την κτηματογράφηση δεν έπρεπε να δεχτούν αιτήσεις από ιδιώτες που αμφισβητούσαν το τεκμήριο του δημοσίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Κτηματολόγιο ΑΕ προχώρησε ακόμα παραπέρα στην αντιδασική της πολιτική. Εδώ και χρόνια αρνείται, με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα, να δώσει τους κωδικούς των «Ιδιοκτητών» στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών για να υποβληθούν οι ενστάσεις κατά των ιδιωτών που βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους δάση (επειδή έτσι το θέλησε η Κτηματολόγιο ΑΕ) και ο κίνδυνος να νομιμοποιηθούν οι καταπατητές είναι άμεσος.

Ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης στην περίπτωση των 113 υπό κτηματογράφηση δήμων δήλωσε κι αυτός αδυναμία κατάρτισης των Δασικών Χαρτών και άνοιξε το δρόμο στην Κτηματολόγιο ΑΕ να αναλάβει και σ’ αυτή την περίπτωση την κατάρτιση των χαρτών.

Μετά απ’ αυτή την εισαγωγή, μπαίνουμε στις διατάξεις του προσχεδίου της Τ. Μπιρμπίλη «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις». Εδώ η Τ. Μπιρμπίλη (με την υψηλή καθοδήγηση του Ν. Χλύκα) ξεπερνάει κάθε όριο. Με την παρ. 4 του άρθρου 13 δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών για την κατάρτιση, ανάρτηση, διόρθωση και συμπλήρωση των Δασικών Χαρτών, αν η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας δηλώσει αδυναμία και αν αυτή την επικυρώσει η ΥΠΕΚΑ. Κάτι που θα γίνεται κατά κόρον, εάν τελικά ψηφιστεί αυτή η διάταξη. Ακόμη, με την ίδια απόφαση μπορεί να «προσφέρουν υποστηρικτικές εργασίες σχετικά με την καταχώρηση και την εξέταση των αντιρρήσεων από τις επιτροπές του άρθρου 18 του προσχεδίου». Η Τ. Μπιρμπίλη δίνει τα πάντα στα καπιταλιστικά ιδιωτικά γραφεία και όπως αντιλαμβάνεστε η ποιότητα θα είναι πολύ χαμηλή και το ξεπάτωμα των δασών και δασικών εκτάσεων θα είναι τεράστιο. Γιατί οι «εφτά αδελφές εταιρίες» θα αλληλοελέγχονται. Ο Ν. Χλύκας ή οι άλλες έξι «αδελφές εταιρίες» θα ελέγχουν είτε τους δικούς τους Δασικούς Χάρτες ‘είτε των άλλων εταιριών.

Για μια ακόμη φορά, ο μυστικοσύμβουλος Ν. Χλύκας έχει αποθρασυνθεί και με κυνικό τρόπο εισήγαγε διατάξεις που εξυπηρετούν και τα ιδιαίτερα οικονομικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα των άλλων καπιταλιστών μελετητών των δασών και των δασικών εκτάσεων. Και το έκανε πιθανόν για να τους έχει συμάχους.

Εξίσου προβληματική είναι και η διάταξη για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων. Με το νόμο 2664/1998 η επιτροπή απαρτιζόταν από ένα δασολόγο, ένα τοπογράφο και ένα γεωπόνο. Στη συνέχεια, με το δασοκτόνο νόμο 3818/2010 της Τ. Μπιρμπίλη, ο γεωπόνος αντικαταστάθηκε από ένα συνταξιούχο δικαστικό. Τώρα, με το προσχέδιο της Τ. Μπιρμπίλη, έχουμε νέα τροποποίηση και τη θέση του δικαστικού παίρνει ένας δικηγόρος. Θεωρούμε ότι θα είναι ένας από τους δικηγόρους της περιοχής, που υπερασπίζεται ιδιοκτήτες καταπατητές δασικών εκτάσεων που αγωνίζονται με σκοπό αυτές να αποχαρακτηριστούν.

Το προσχέδιο αυτό είναι φορτωμένο με πάρα πολλές δασοκτόνες διατάξεις, που εάν περάσουν θα ανοίξουν το δρόμο να συνταχθούν Δασικοί Χάρτες της πλάκας, με τους οποίους θα αποχαρακτηριστούν δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Λόγω χώρου σταματάμε εδώ, με την υπόσχεση να επανέλθουμε από την ιστοσελίδα της «Κ» μέσα στον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ ΚΟΝΤΡΑ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

!!!

Ανώνυμος είπε...

!!

Ανώνυμος είπε...

;;;

Ανώνυμος είπε...

;!
χαχα

Ανώνυμος είπε...

!;!;
χαχαχουχα