Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και ΑΠΕ– ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ;;;

Ε λοιπόν δεν έχουν καμία σχέση!

Τα τελευταία χρόνια, έγινε και στην χώρα μας της μόδας η αποκαλούμενη από τους θιασώτες της «πράσινη» ανάπτυξη, ως ένα μεσσιανικό σύνθημα που ως δια μαγείας προστατέψουν την φύση.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ θα μας βγάλει από την οικονομική κρίση! ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν μας εξηγεί τι είναι η περίφημη αυτή έννοια! Γιατί πράσινη εφημερίδα γνωρίζω, πράσινη ομάδα κάτι μου λέει, η «πράσινη» ανάπτυξη όμως με μπερδεύει λίγο.

Προτού όμως επιχειρήσουμε να ξεθολώσουμε κάπως τα επίτηδες θολά νερά της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να δώσει ο κάθε αναγνώστης απάντηση σε ένα αφετηριακό ερώτημα. Μπορεί να συνδυαστεί η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος με σκοπό το ΚΕΡΔΟΣ με την προστασία του, όπως ορισμένοι θέλουν να μας πείσουν; Μήπως αυτές είναι έννοιες ασύμβατες;

Πρώτα και κύρια όμως πρέπει επιτέλους να πληροφορηθεί το κοινό περί του νέου αυτού «φρούτου»!
«Πράσινη» ανάπτυξη είναι λοιπόν το όνειρο των «οικολόγων» επιχειρηματιών (και λοιπών εμπλεκομένων στις μπίζνες του χώρου) να μετατραπεί ΚΑΘΕ βουνοκορφή και δάσος σε αιολικό πάρκο (Α/Π), κάθε αγρός και ελεύθερη έκταση σε φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) σταθμούς, ΔΗΘΕΝ για να σωθεί ο πλανήτης και το περιβάλλον!
Αναρωτιέται όμως κανείς τι θα απομείνει για να σωθεί όταν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον θα έχουν αμετακλήτως καταστραφεί!

Μήπως μας προετοιμάζουν έναν κόσμο με ψεύτικα δέντρα σαν αυτά με τα οποία πειραματίζονται στην Βρετανία;
Να μιλήσουμε για το «όραμά» τους όπως οι ίδιοι το προπαγανδίζουν! 10.000 MW ΑΠΕ αξιώνουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα, κάμποσες χιλιάδες δηλαδή ανεμογεννήτριες (Α/Γ) και εκατομμύρια Φ/Β πάνελ, εκχερσώνοντας χιλιάδες στρέμματα γης, ξεριζώνοντας δεκάδες χιλιάδες δέντρα και φυτά!

Έχουν ήδη προταθεί έργα – μαμούθ αιολικών πάρκων (Α/Π) σε Μάνη, Ζάρακα, Καφηρέα, Κρήτη, Βέρμιο, Θράκη, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου, έργα 100/δων ή και 1000/δων MW! Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Θράκη και στην Εύβοια πχ, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι τόσο ισχυρό που όχι μόνο δεν έχει μείνει κορυφή απάτητη αλλά πολλές αιτήσεις αδειών παραγωγής αφορούν τις ΙΔΙΕΣ θέσεις!

Εμπρός λοιπόν για ένα «πράσινο» μέλλον με βουνοκορφές γεμάτες από τερατώδεις μηχανές ύψους 100 – 200 μέτρων, με πλαγιές που αυλακώνονται από χιλιάδες km οδοποιίας και καλωδίων, ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura και εθνικούς δρυμούς.

Τι να τα κάνουμε τα πτηνά, τα ζώα και τα φυτά όταν έχουμε «πράσινη» ενέργεια; Υπάρχουν και αφίσες για όποιον δεν μπορεί να συμβιβαστεί με ένα κατοικίδιο!

Εμπρός για δάση Α/Γ που θα αλλοιώσουν ΜΟΝΙΜΑ το φυσικό, πολιτιστικό και αισθητικό τοπίο, δεσπόζοντας πάνω από γραφικά χωριουδάκια, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικά μνημεία και δαντελωτά ακρογιάλια!

Ας εκχερσώσουμε όσους ελαιώνες και αμπελώνες έχουν απομείνει, όσες δασικές εκτάσεις έχουν ή δεν έχουν (ακόμα) καεί για να φτιάξουμε Φ/Β σταθμούς! Εμπρός για ένα καλύτερο πράσινο μέλλον στο οποίο μας οδηγούν οι ΙΔΙΟΙ επιχειρηματίες που ζουν από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα.

Για ένα μέλλον από το οποίο μόνο εκείνοι κερδίζουν.

Χλωρίδα και πανίδα, φυσικό περιβάλλον, αισθητική τοπίου, παρθένες εκτάσεις, είναι έννοιες εχθρικές στους κατά τα άλλα «πράσινους», «ευαισθητοποιημένους» επιχειρηματίες. Λέξεις που τους κάνουν κυριολεκτικά να βγάζουν φλύκταινες, διότι θέτουν σε κίνδυνο project εκατομμυρίων ευρώ!

2 σχόλια:

δημητρης είπε...

Καλησπερα αυτο που πρεπει να γνωρίζει ο κοσμος ειναι οτι τα χρηματα απο ολο αυτο το παιχνιδι πανε σε λίγους, ενω τα άσχημα σε όλους τους αξώτες. Αρκει να γνωρίζουμε οτι ενω η βιομηχανια καταναλώνει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνει μόνο το 30% και ολοι εμείς το υπόλοιπο.Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το τυρι αλλα και τη φάκα.

Ανώνυμος είπε...

κανονικά θα έπρεπε να επιδοτούν τους πολίτες έτσι ώστε να αποκτήσουμε όλοι ενργιακή αυτονομία. αλλά αυτά αποτελούν ουτοπίες για πολλούς