Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ

Στην Νάξο της πολιτικής ασημαντότητας.

Η απόφαση του Νομαρχιακού συμβουλίου, στις 17 Δεκεμβρίου 2009, να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΧΥΤΑ Νάξου, ήρθε να επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά την αυταρχικότητα, την αναλγησία και το καιροσκοπισμό, των τοπικών και νομαρχιακών αντιπροσώπων.

Το μείζονος σημασίας έργο αντιμετωπίστηκε από τους αιρετούς μας με τον πλέον κοινωνικά αποκρουστικό και πολιτικά αποτρόπαιο τρόπο. Το σημαντικότερο έργο που αφορά το παρόν και το μέλλον της Νάξου προσέκρουσε στην ασημαντότητα και ανευθυνότητα των πολιτικών μας αντιπροσώπων.

Η σθεναρή, επίμονη και τεκμηριωμένη με αδιαφιλονίκητα επιχειρήματα, παρουσία των τοπικών κοινωνιών, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Επαρχιακό συμβούλιο, αποδείχθηκε αρκετή για να τρέψει σε φυγή τους συμβούλους και να τους αναγκάσει υπό το καθεστώς τύψεων και ντροπής να λένε ψέματα, προκειμένου να μην πάρουν αποφάσεις για το ύψιστης σημασίας έργο, που αφορά την Νάξο και να ρίξουν «το μπαλάκι της απόφασης» δήθεν στην Νομαρχία. Την ίδια στιγμή όμως γνώριζαν ότι η μη λήψη απόφασης για τον ΧΥΤΑ στην ουσία καταγράφεται ως θετική ψήφος στα πρακτικά των συμβουλίων «τους».

Των κατά ευφημισμό συμβουλίων «τους», όπου η γνώμη της κοινωνίας είναι ενοχλητική, καταδικαστέα και άνευ ουσίας. Κατανοώντας ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν δίκιο και φοβούμενοι την εκλογική απόρριψη τους στις επόμενες εκλογές προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κατασκευή ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ και να μην εμπλακούν φανερά στο όλο θέμα. Ο φόβος του πολιτικού κόστους τους υποχρέωσε να ψηφίζουν ΝΑΙ και να παρουσιάζονται στον κόσμο ουδέτεροι, αμέτοχοι και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και αρνητικοί απέναντι στους ΧΥΤΑ ( βλέπε κ Συρμαλένιο του ΣΥΡΙΖΑ).

Η διγλωσσία, τα ψεύδη και η άνευ προηγουμένου συστράτευση των δημοτικών επαρχιακών και νομαρχιακών συμβούλων έχει σαν στόχο όχι την οικονομική ή περιβαλλοντική προστασία μας, όπως χωρίς αιδώ προπαγανδίζουν, ούτε καν την υπερκομματική αναγκαιότητα του έργου αυτού. Η συστράτευση τους αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στις δίκαιες και αναμενόμενες δυναμικές αντιδράσεις της κοινωνίας που έχουν προαναγγελθεί και επίσημα στο επαρχιακό συμβούλιο. Το «εδώ θα γίνει της Λευκίμης και θα είστε υπεύθυνοι εσείς» καθώς και οι αντιδράσεις για τους ΧΥΤΑ σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια με αιτήματα να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, ανάγκασε το «Δημοκρατικό αίσθημα» των «ναιναίκων» πολιτικών μας να εκφράσουν με τέτοιο πλουραλισμό το Ναι τους, που άφησαν άφωνους και άλαλους όλους εμάς τους ξυπόλητους ιθαγενείς.

Κάτω από τον μανδύα του νόμιμα εκλεγμένου αντιπροσώπου, σφετερίζονται την δύναμη των πολλών, εκμεταλλεύονται την έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου, διαδίδοντας ψεύδη, για να διχάσουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τους πραγματικά υπεύθυνους, αυτούς τους ίδιους. Χωρίς αιδώ, προπαγανδίζουν αθλιότητες τύπου: οι ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ όπου επιλέγονται να γίνουν δημιουργούν πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες ή ας κάνουμε τώρα τον ΧΥΤΑ και μετά θα τον μετατρέψουμε σε ΧΥΤΥ. Γεγονός που δεν ισχύει γιατί από την στιγμή που θα πέσουν σκουπίδια στον χώρο του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να ξεχώσουν όλα τα σκουπίδια να καθαρίσουν τον χώρο και μετά να τον μετατρέψουν σε ΧΥΤΥ ή να αναζητήσουν νέο χώρο για την δημιουργία ΧΥΤΥ.

Αντίθετα ο ΧΥΤΥ μετατρέπεται σε ΧΥΤΑ-ΧΑΔΑ, αν δεν γίνεται ανακύκλωση. Και ανακύκλωση δεν γίνεται από τους 2 Δήμους, όχι από τους πολίτες. Η ενδελεχής υποκρισία και δημαγωγία τους, στοχεύει στον κατευνασμό και εφησυχασμό της αγανάκτησης του κόσμου από την μια και από την άλλη στην απόκρυψη της αδιαφορίας, της έλλειψης σθένους και των προσωπικών αντιφάσεων τους.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΧΥΤΑ εκτός από παράνομοι μετά το 2013, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ, είναι και καταστροφικοί για το περιβάλλον. Πάραυτα κανείς δεν ψήφισε όχι στον ΧΥΤΑ, «για να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί» ενώ τα χρήματα που θα πληρώνουμε από τα πρόστιμα είναι σαφώς περισσότερα και σίγουρα σε βάθος χρόνου θα αποβούν αβάστακτα για εμάς.

Όσο για την περιβαλλοντική ευαισθησία και αρετή τους, αντί να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων νομιμοποιούν την ανικανότητα και μικρόνοια της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και της δικής τους και μετατρέπονται σε στυγερούς θύτες του περιβάλλοντος και των κατοίκων του!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στο google www.xyta h; xyty έχει πολλά βίντεο που δειχνουν την υποκρισία των αρχών.