Με τον «Καποδίστρια» το κράτος αφαίρεσε την δυνατότητα από τα πρώην κοινοτικά συμβούλια να αποφασίζουν για τα θέματα του τόπου τους, να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να αποφασίζουν για τον τρόπο επίλυσης τους ακόμα και μέσα στο καθεστώς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Επίσης οι κοινότητες έχασαν τον νομικό χαρακτήρα τους και τον προϋπολογισμό τους με μοναδική αρμοδιότητα- υπευθυνότητα να εποπτεύουν και να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τα έργα της κεντρικής διοίκησης και να μπορούν να εκφέρουν γνώμη και απόψεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Προκειμένου να δικαιολογήσει το κράτος την περαιτέρω συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των αυτό-διοικητικών αρχών και να καταστείλει τις τότε αντιδράσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια, διαλαλούσε καταρχάς την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ (δημοτικές επιχειρήσεις που μετατράπηκαν σε εμπορικές επιχειρήσεις όπου η βιωσιμότητα τους εξαρτιόταν από τα κέρδη τους) και κατά δεύτερον την συγκρότηση των νέων δήμων με επιστημονικό προσωπικό που θα διαχειρίζονταν αποτελεσματικότερα και ορθολογικότερα τα κοινοτικά θέματα.
Οι ειδήμονες και οι τεχνοκράτες (πολιτικοί μηχανικοί, οικονομολόγοι! γεωπόνοι κλπ) που θα στελέχωναν την τεχνική υπηρεσία του κάθε δήμου δεν αναβάθμισαν τις υπηρεσίες του δήμου υπέρ των κοινοτήτων όπως προπαγάνδιζαν, αφού δεν υπήρξε ποτέ αυτόνομη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ τους και συνεννόηση μεταξύ αυτών και των κοινοτήτων ή με την Νομαρχία και τον περιφερειάρχη!
Οι τεχνοεπιστήμονες αφού διορίστηκαν από το κράτος, αλλοτριώθηκαν, από τον θεσμό της γραφειοκρατίας και αποκτώντας την φημισμένη δημόσιο-υπαλληλική νοοτροπία υποτάχτηκαν πλήρως στις εντολές του κράτους ξεχνώντας ακόμα και αυτά που έμαθαν στο πανεπιστήμιο. Το κράτος από την πλευρά του τους χρησιμοποίησε ως άλλοθι για να ενδύσει ως «αναγκαίο επιστημονικά» τον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό με την ελληνική προχειρότητα και τις συνακόλουθες υποχθόνιες δοσοληψίες, την προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, τις πελατειακές σχέσεις, τις μίζες, τα γρηγορόσημα και την διαφθορά, που ως γνωστό διαπερνούν όλες τις κλίμακες της κρατικής διοίκησης. (άσχετα αν από το 1989 έχουν γίνει πολλές «καθάρσεις» τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ)
Το κράτος με τον «Καποδίστρια» μετασχημάτισε την αντιπροσωπευτική τοπική αυτοδιοίκηση σε κέντρο προώθησης των εργολάβων, των ιδιωτικών εταιρειών και της τσιμεντοποίησης της ελληνικής υπαίθρου.
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που έγιναν στην περιφέρεια με τον Καποδίστρια είναι ανυπολόγιστης αξίας και πάντα θα πρέπει να τον συνδέουμε με την ανάπτυξη που επέβαλαν οι ιδιωτικές εταιρείες και οι εργολάβοι σε συνεργασία με τους πολιτικούς ταγούς. Φυσικά και το «θαύμα» των Ολυμπιακών αγώνων απαιτούσε την Καποδιστριακή οργάνωση της αυτοδιοίκησης και ένα ΣτΕ χωρίς το τμήμα περιβάλλοντος, για την εκ των προτέρων καταστολή των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, των οικολογικών οργανώσεων και των πολιτικών ομάδων που διαφωνούσαν και θα αντιστέκονταν σε αυτή την λαίλαπα.
Σήμερα με τον «Καλλικράτη» οι 1034 «Καποδιστριακοί» δήμοι που απορρόφησαν τις κοινότητες μειώνονται κατά 70% περίπου αποξενώνοντας ακόμα περισσότερο τον κάθε τόπο από την αυτοδιοίκηση του ενώ μεταθέτει τα κέντρα λήψης αποφάσεων ακόμα υψηλότερα και πιο μακριά. Όλο και λιγότεροι πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι θα ασχολούνται με ότι αποκαλούν «κοινά θέματα» εθίζοντας ακόμα περισσότερο τον μέσο πολίτη στην ετερονομία, στις πελατειακές σχέσεις και στην γραφειοκρατία με συνέπεια την γιγάντωση του ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ και της απάθεια για την τοπική και γενικότερη πολιτική.
Αριστοτεχνικά τους ονομάζουν «διευρυμένους δήμους» που θα είναι 325, ενώ οι 54 Νομαρχίες «καταργούνται» και δημιουργείται 1 (μια) περιφερειακή αυτοδιοίκηση με 13 περιφέρειες και 7 κρατικές διευθύνσεις στην θέση των παλαιών κρατικών περιφερειών. Οι αριθμοί πολλές φορές μας «λένε την αλήθεια» ιδιαίτερα όταν αφορούν αυτούς που άρχουν και τους αρχόμενους. Με απλά λόγια αυτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις είναι ακόμα λιγότεροι και αυτοί που θα τις επωμίζονται περισσότεροι.
Η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα διορισμένο ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ο οποίος και θα επιλέγει τους αντί περιφερειάρχες που υποκαθιστούν τους σημερινούς Νομάρχες, αφενός προβάλλεται ως αποκέντρωση από τα πάνω,- ψευδώς όμως, αφού, ο εθνικός και περιφερειακός προϋπολογισμός καταρτίζεται από την τρόικα- και αφετέρου ο Καλλικράτης είναι η μεταρρύθμιση που συνυπογράφει και απαιτεί το ΔΝΤ για την εφαρμογή του προγράμματος του. Σήμερα γίνεται κατανοητό ότι ήταν προσχεδιασμένη η ΒΟΗΘΕΙΑ του ΔΝΤ τόσο από τον τέως όσο και από τον σημερινό πρωθυπουργό.
Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ ήθελε να προωθήσει τον Καποδίστρια Ν0 2 αλλά ανέτρεψε τα σχέδια της ο Δεκέμβρης του 2008 ενώ σαν αντιπολίτευση διαβεβαίωσε τους δανειστές μας ότι τα κέρδη τους δεν κινδυνεύουν από την ΝΔ αλλά καταψήφισε το μνημόνιο για λόγους επικοινωνιακούς. Εξάλλου οι όποιες διαφορές ΠΑΣΟΚ –ΝΔ είναι σε επίπεδο διακηρύξεων και όχι σε επίπεδο επιδιώξεων όπου οι πολιτικές τους ταυτίζονται.
Πάλι ο υπουργός εσωτερικών μιλάει για στελέχωση των διευρυμένων δήμων με επιστημονικό προσωπικό που θα προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ, για συνήγορο του δημότη, για συμμετοχή των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, κοινωνικών, οικολογικών ομάδων και επαγγελματικών συλλόγων στα δημοτικά συμβούλια, αφήνοντας υπόνοιες περί δημοκρατικού πλουραλισμού, για αυτόνομο οργανισμό ελέγχου των ΟΤΑ ο οποίος θα εγγυάται την διαφάνεια και την σύννομη λειτουργία τους(αυτούς ποιος θα τους ελέγχει;), για διαδημοτική συνεργασία και για αυτοτελή εξεύρεση πόρων των ΟΤΑ με ΦΠΑ, φόρους ακίνητης περιουσίας και δημοτικούς. Ενώ οι συγχωνευμένες δημοτικές επιχειρήσεις ή θα καταστούν ζημιογόνες ή θα ιδιωτικοποιηθούν όπως επιβάλλει η τρόικα.
Ακριβώς τα ίδια που προπαγάνδιζαν με τον Καποδίστρια λένε και με τον Καλλικράτη με μόνη διαφορά την μετατροπή του δήμαρχου σε φοροεισπράκτορα ολκής με αυξημένες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη περιφέρεια που στην ουσία θα απενοχοποιούν την συνταγματική χούντα του ΠΑΣΟΚ για την διάλυση του κράτους πρόνοιας, τις αποκρατικοποιήσεις και την καταστροφή της επαρχίας με διακύβευμα την ακόμα μεγαλύτερη αστικοποίηση μας.
Από την άλλη τα ΕΣΠΑ που αποτελούν το προπύργιο της εισβολής του κεφαλαίου στην επαρχία θα έχουν την απαιτούμενη, τόσο από την τρόικα όσο και από τις εταιρείες, απορρόφηση κονδυλίων! Μιας και η ικανοποιητική απορρόφηση τους απαιτούν λίγους, μεγάλους και ισχυρούς δήμους που θα παραγκωνίζουν δραστικά τα τοπικά συμφέροντα, τις διενέξεις και τους τοπικούς παράγοντες προς όφελος των λίγων.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Καλλικράτης θα προκαλέσει χάος στους ΟΤΑ αλλά το κράτος θα παρουσιάζεται στον κόσμο ως αθώα περιστερά ακόμα και για τις απολύσεις του προσωπικού, υπεύθυνοι θα φαίνονται οι δήμοι. Έτσι προχωράνε στον Καλλικράτη διευρύνοντας δήθεν τις αρμοδιότητες του δήμου, για λόγους αποκέντρωσης των εξουσιών, εκσυγχρονισμού της δημοκρατικής λειτουργίας και άλλες π2π2ριες!!! Ενώ η κεντρική διοίκηση συνεχίζει να ασκεί τον έλεγχο όλων των αρμοδιοτήτων που υποτίθεται ότι μεταφέρουν στους Δήμους.
Ο μέσος πολίτης θα συνεχίζει να αναζητά την επίλυση των προβλημάτων του στο δημοτικό μέγαρο μην γνωρίζοντας ότι το κράτος αποφασίζει για όλα όσα τον ταλανίζουν.
Από τον Άννα στον Καϊάφα οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες είναι:
πολεοδομικές αρμοδιότητες: η ρυμοτομία και η πολεοδομία θα ανθίσουν ως επιστήμες ενώ εμείς δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τους ελεύθερους χώρους και τις δημόσιες πλατείες!
πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων- που μπορεί να λένε ότι τα δίνουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι και να τα χρησιμοποιούν προς άγρα ψήφων ή ως μέσο εκβιασμού ανυπότακτων πολιτών κλπ)
αρμοδιότητες υγείας που θα υποβαθμιστούν ως γνωστό από το μνημόνιο με προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια- μάλλον δεν τους έκατσε καλά το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων- κλπ.
Με περιβαλλοντικές αρμοδιότητες… όπου έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει ποιους τόπους θα μετατρέψουν σε βιομηχανικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ) και οι δήμαρχοι θα γνωμοδοτούν όλως τυχαία θετικά υπέρ των αιολικών και όχι μόνο πάρκων
Ο καθορισμός ζωνών προστασίας και η καταστροφή των παράνομων καλλιεργειών, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της διακίνησης του οίνου! ο έλεγχος της διαχείρισης των υπόγειων και επιφανειακών αρδευτικών υδάτων
Η εξέταση αιτήσεων για την χορήγηση αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων αφού θα έχουν ξεπουλήσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΘΑΠ στην Suez . Όλοι θα θυμούνται την διαμάχη του εκ Μονής κυρίου Χερουβίμ με τον δήμαρχο κ. Μαράκη σχετικά με την επιδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση της εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα από ιδιώτες στα όρια του δήμου Νάξου και Δρυμαλίας. Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών είναι βασική αρχή του νεοφιλελευθερισμού του ΔΝΤ και της ΕΕ. Που δίνουν τα λεφτά μας ρε;
Με αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). "Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών άσχετα αν έχουν μετατρέψει την παιδεία σε υπηρεσία.
Με αρμοδιότητες εμπορίου. Έκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών και γνωμοδότηση για εμπορικά κέντρα!!! Ακόμα για τον έλεγχο των τιμών, την επάρκεια και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αρμόδιος είναι ο Δήμος!!!!
Δημοτική αστυνομία πιο ενισχυμένη για ευνόητους κατασταλτικούς λόγους!
Αρμοδιότητες ανάπτυξης. Έργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα και αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων. Με Ε- ΚΑΠ και διαδημοτικές συνεργασίες… μάτια μουυυ
Ότι και αν χρειαστεί ο δημότης θα πρέπει να προσκυνήσει πρώτα από όλα τον δήμαρχο με χρήση της δημοτικής του ταυτότητας! Η προσωποποίηση της εξουσίας με αυξημένες αρμοδιότητες και της πολιτικής αποθαρρύνει τον κόσμο από την αμερόληπτη κρίση του και αυξάνει τις σχέσεις εξάρτησης και επιρροής με το πρόσωπο που την ασκεί. Η αλαζονεία που είναι σύμφυτη με την εξουσία θα γιγαντωθεί και αυτή δημιουργώντας έναν εχθρικό μηχανισμό απέναντι στον πολίτη.
Η κατάρρευση της επαρχίας και της καπιταλιστικής τοπικής αυτοδιοίκησης με το Καλλικράτη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ολοκληρωτισμό μιας και η έννοια του τοπικού δεν έχει πλέον κανένα περιεχόμενο, ενώ ετοιμάζεται η αλλαγή της κυβέρνησης που αφού περάσει τα μέτρα του ΔΝΤ μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα προκηρύξει δημοκρατικές εκλογές ίσως και μαζί με τις δημοτικές, που θα αναδείξουν την επόμενη καθαρή κυβέρνηση, που όλως τυχαία θα έχει παραλάβει χάος και θα πρέπει να εφαρμόσει τις συνθήκες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί ως γνωστό το κράτος έχει συνέχεια…
ΥΓ
Η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ, ψήφισαν ομόφωνα μέσα από τα ψηφίσματα της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Βέβαια πρέπει να δείξουν και την διαφορετικότητα τους και να μην ταυτιστούν απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ, για επικοινωνιακούς κομματικούς λόγους. Προφανώς όλο και κάποια αντίσταση θα προβάλλουν για επιμέρους θέματα. Από την άλλη οι αντιδράσεις όσων χάνουν την κουτάλα πληθαίνουν και έχουν αρχίσει να ενοχλούν την κυβέρνηση και να παρουσιάζονται ως τοπικιστικές φανφάρες… συμφωνώ και εγώ με την άποψη ότι όσοι χάνουν τα αυγά και τα πασχάλια φωνάζουν και διαμαρτύρονται (προηγούμενη ανάρτηση).
Σημασία έχει ο κόσμος να δει τον Καλλικράτη ως την συνέχεια του Καποδίστρια και ως την πλέον απαραίτητη μεταρρύθμιση για να επιβληθούν τα μέτρα της τρόικας. Η αντίσταση μας και η αποχή όλων των αριστερών δυνάμεων από τις δημοτικές εκλογές θα αναδείξει το πολιτικό ζήτημα του Καλλικράτη και θα διαλύσει τις αυταπάτες του κόσμου περί της αστικής συνταγματικής δημοκρατίας.
Την οποία παρεμπιπτόντως: Να ζείτε… να θυμάστε!!!
2 σχόλια:
θα απαγορεύσουν τις πατάτες και θα γεμίσουμε τα χωράφια χασισόδενδρα. έτσι μπορεί να αντέξουμε την κρίση
δεν καταλαβα το πνευμα σας...
Δημοσίευση σχολίου