Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

XYT…AAΑ!!! δεν τον θέλουμε… πουθενά

Δεκατρείς μήνες (17 Δεκεμβρίου 2009) μετά την έγκριση της ανεύθυνης περιβαλλοντικά, αντιεπιστημονικής πραχτικά και αντικοινωνικής ουσιαστικά, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην «κορφή ξύδι» ή οπουδήποτε αλλού, από το νομαρχιακό συμβούλιο, όλοι οι κάτοικοι της Νάξου ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν την βάρβαρη απόφαση. Μια απόφαση αυταρχική ανάλγητη και απάνθρωπη στην ουσία της που ορθώνει τον καθρέπτη της αλήθειας απέναντι σε όλους μας, αναγκάζοντας μας να κοιταχτούμε μέσα του χωρίς φτιασιδώματα και υπεκφυγές και να πάρουμε θέση.


Θέση ξεκάθαρη και κατανοητή. ΝΑΙ ή ΟΧΙ και Γιατί!


Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την λειτουργία και την ύπαρξη των ΧΥΤΑ σε ολόκληρο τον κόσμο άρα και στην Νάξο είναι πολλοί και επικεντρώνονται


1)στον κίνδυνο μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, από τα στραγγίδια και από το γεγονός ότι το έδαφος στην κορφή ξύδι είναι διαπερατό. Οι ρύποι θα μολύνουν σιγά-σιγά όλο τον κάμπο των Εγγαρών και των Μελάνων και μέσω τις διατροφικής αλυσίδας θα περάσουν στους οργανισμούς των καταναλωτών.


2)οι γεωτρήσεις θα καταστούν επικίνδυνες τόσο για την άρδευση του κάμπου όσο και για την ύδρευση της υπόλοιπης Νάξου που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού χρησιμοποιεί ο Δήμος λόγω έλλειψης νερού. Θα φέρουμε δηλαδή όλα τα τοξικά στραγγίδια στις βρύσες μας ενώ θα έχουμε καταστρέψει ολοσχερώς το υπέδαφος μιας μεγάλης παραγωγικής και όμορφης περιοχής.


3)ο αέρας που πνέει στην περιοχή θα φέρνει όλους τους αέριους ρύπους (διοξίνες, αμμωνιακές ενώσεις, θειικές ενώσεις, μεθάνιο κ.λπ.) στην πόλη της Νάξου και όχι μόνο. Αμφιβάλλω αν έχει γίνει μελέτη διάδοσης αέριων ρύπων όπως επιτάσσει η επιστήμη.


4)οι βραδείες καύσεις ή αυταναφλέξεις! θα μεταφέρουν τις διοξίνες και τα ουράνια στην ατμόσφαιρα μολύνοντας όλες τις περιοχές της Νάξου ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.


5) οι μεγάλοι κίνδυνοι μολυσματικών καταστάσεων από έντομα που επωάζονται στους χώρους, καθώς και τρωκτικά που διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή, ...


6) η εξάπλωση των απορριμμάτων (σακούλες, χαρτιά, κλπ.) στις γύρω περιοχές από τον αέρα εκτός από την αισθητική υποβάθμιση θα αποτελούν και εστίες πυρκαγιών. Ιδιαίτερα στην περιοχή κορφή ξύδι όπου η τοποθεσία αυτή είναι υπερυψωμένη και δίπλα στις Εγγαρές, στις Μέλανες, στις Ποταμιές και στην Χώρα.

7)Ολόκληρο το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής αποτελεί από μόνο του ένα φυσικό, παραγωγικό και τουριστικό αξιοθέατο.


8)η σωστή λειτουργία ενός ΧΥΤΑ προϋποθέτει ότι κάθε φορτηγό απορρίμματα πρέπει να θάβεται με 3 φορτηγά χώμα. Έχετε σκεφτεί από πού θα παίρνουν το χώμα που χρειάζονται τα 40 στρέμματα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων; Και πόσο θα κοστίζει αυτό στον Δήμο;


9) Η μεμβράνη που χρησιμοποιούν στους ΧΥΤΑ έχει διάρκεια ζωής 15 έτη και όπως ακριβώς στο φράγμα της Φανερωμένης και στην λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών υπάρχουν διαρροές έτσι και στους ΧΥΤΑ οι διαρροές των στραγγιδιών θεωρούνται βέβαιες, για όσα χρόνια τα σκουπίδια θα βρίσκονται εκεί και ΟΧΙ μόνο τα λίγα χρόνια που θα τον χρησιμοποιήσουν.

10)και όλα αυτά δίπλα σε μια κατοικημένη περιοχή. Και εδώ θα πρέπει να σταθούμε παραπάνω και να κατανοήσουμε το μέγεθος του εγκλήματος που ετοιμάζουν. Ομολογουμένως οι ΧΥΤΑ αποτελούν μια οικολογική βόμβα με άμεσα θύματα τους κατοίκους της Γαλήνης και των Εγγαρών και έμμεσα εμάς. Ποιος τοποθετεί την ζωή και την υγεία έστω και λίγων κατοίκων σε δεύτερη μοίρα; Ποιος μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας απόφασης όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές; Και πως χαρακτηρίζεται όποιος στις όποιες αποφάσεις παίρνει δεν λαμβάνει υπόψιν του το ύψιστο αγαθό της ίδιας της ζωής, αν όχι δολοφόνος; Εγκληματίες και δολοφόνοι από πρόθεση, μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι συμπεριφέρονται έτσι!!!


Τοποθετούμαι λοιπόν για τους παραπάνω λόγους ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ οπουδήποτε γιατί
Α) αποτελούν τοξικές βόμβες για το οικοσύστημα που δεν έχει όρια.

Β) Απειλούν άμεσα την ζωή όσων γειτνιάζουν μαζί του, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής για τους άλλους, ενώ ρυπαίνοντας το υπέδαφος μιας μεγάλης περιοχής καταργούν ανεπιστρεπτί την γεωργική και κτηνοτροφική ενασχόληση των ασχολούμενων με αυτές.

Γ) Σαν λύση είναι ατελέσφορη και επιζήμια από οικονομοτεχνικής πλευράς και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα θα αναζητάνε άλλο χώρο για να τον καταστρέψουν και αυτόν.

Δ) η έλλειψη εμπιστοσύνης ότι ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει σωστά με συνέπεια να μεταφερθεί η χωματερή των σφαγείων σε άλλη περιοχή.

Αντιθέτως η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων απαιτεί λιγότερο χώρο (το 10-20% του ΧΥΤΑ) ενώ αν λάβουμε υπόψιν μας και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την μηχανική ανακύκλωση την κομποστοποίηση και μέσω της πυρόλυσης την ενέργεια που δημιουργείται από τα υπολείμματα =πλουτοπαραγωγική πηγή για τον Δήμο και τους δημότες, τότε, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για καλή ποιότητα ζωής με πόσιμο νερό, με υγιεινό εγχώριο φαγητό, μέσα σε ένα όμορφο, ακμαίο, φυσικό περιβάλλον.

Δυστυχώς η «αυτοπροσδιοριζομένη» ως "νέα" δημοτική αρχή θεωρεί ως μονόδρομο την πολιτική που χάραξαν οι προκάτοχοι της επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ρήση «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός δήμαρχος κ. Μ. Μαργαρίτης ως τότε νομαρχιακός σύμβουλος ούτε καν παραβρέθηκε στο Νομαρχιακό συμβούλιο στην Σύρο όταν ψηφίζονταν το έργο του ΧΥΤΑ. Κάτι ήξερε!!!
Ο επιβεβλημένος από τα πάνω νεοελληνικός πολιτισμός ευθύνεται για την παραγωγή απορριμμάτων. Η καταναλωτική μανία πάνω στην οποία στηρίζεται «η ανάπτυξη και η πρόοδος» της κοινωνίας μας ευθύνεται για την υπέρ-παραγωγή απορριμμάτων. Τα σκουπίδια είναι ενδογενές και δομικό στοιχείο του τρόπου που είναι οργανωμένη η κοινωνία μας και αντανακλούνται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.


Τα σκουπίδια είναι το προϊόν που παράγεται από την σχέση που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός τόσο ανάμεσα α)στους ανθρώπους όσο και ανάμεσα β) σε εμάς και στην φύση. Τα σκουπίδια είναι σύμφυτα με τις πολυεθνικές βιομηχανίες, τροφίμων, αναψυκτικών, νερού, κλπ που επιβάλλουν την συσκευασία και την τυποποίηση όλων των αγαθών προκειμένου να τα ελέγχουν καλύτερα και να κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο από την μια και από την άλλη οι σχέσεις ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης ανάμεσα στους ανθρώπους προάγουν την εντατικοποίηση των ρυθμών της ζωής και της εργασίας που, εκτός από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και την ανυπαρξία παύσης, ηρεμίας και αναστοχασμού στηρίζουν την παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων μιας χρήσης και συμβάλλουν τα μάλα στην παραγωγή σκουπιδιών. Απόρροια αυτών των σχέσεων είναι η συνεχής κατανάλωση προϊόντων, υπηρεσιών, σχέσεων και συναισθημάτων μιας χρήσης.

Συμπέρασμα αυτός ο πολιτισμός είναι καταρχήν βρώμικος και δεν αλλάζει παρά μόνο εξωραΐζεται με τερτίπια τύπου πράσινη ανάπτυξη και πράσινα τάδε… ένας άλλος πολιτισμός όμως είναι πάντα εφικτός…

Υ.Γ. Δυστυχώς για άγνωστους λόγους και απροσεξία δικιά μου δεν αναρτήθηκε ένα μέρος του κειμένου μου... το πρόσθεσα σήμερα 5-2-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να μου το κάνεις ποιο λιανά αυτό το
,,,ένας άλλος πολιτισμός όμως είναι πάντα εφικτός…

όχι τίποτα άλλο αλλά να ξέρουμε ίντα να κάμομε!