Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Oι κυβερνήσεις στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά βασίστηκαν στα ψέματα, στα δανεικά, στην προπαγάνδα (επικοινωνία την βάπτισαν) και στην βία, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία. Τίποτα άλλο δεν τους ενδιέφερε παρά μονάχα η εξουσία, αδιαφορώντας τελικά για το αν η κοινωνία καρκινοβατεί ή όχι.

Ο λαϊκισμός, η προχειρότητα, η διαφθορά και η διαπλοκή αποτέλεσαν και αποτελούν τα μέσα με τα οποία διαχειρίστηκαν τα δημόσια θέματα. Όπως ακριβώς αντιμετώπισαν και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων δηλαδή του 80% του πληθυσμού της Ελλάδας θεωρήθηκε περιφερειακό πρόβλημα και δεν εντάχθηκε σε ένα σοβαρό σχεδιασμό με συνέπειες καταστροφικές τόσο για το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού όσο και για την ίδια την οικονομία.

Όταν το 2003 ψηφιζόταν η δημιουργία 3 νέων ΧΥΤΑ στην Αττική τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες καταπράσινων ΧΥΤΑ σε χώρες της Ευρώπης όταν η Ευρώπη είχε απαγορεύσει από την προηγούμενη δεκαετία την δημιουργία νέων ΧΥΤΑ. Όταν ο κόσμος κατάλαβε το ψέμα τους τότε άρχισαν να μιλούν για ΧΥΤΥ ασχέτως ότι με τους εκάστοτε εργολάβους υπέγραφαν συμβόλαια για ΧΥΤΑ και στο τέλος της μελέτης πρόσθεταν μια παράγραφο όπου αναφέρονταν και στην δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΥ στο μέλλον… όπως ακριβώς και στην Νάξο.

Επειδή όμως ΧΥΤΥ χωρίς εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων δεν μπορεί να υπάρξει υποσχέθηκαν να δημοπρατήσουν και εργοστάσια αφού όμως κατασκευάσουν πρώτα τους ΧΥΤΑ και τους χρησιμοποιήσουν για ένα διάστημα! αορίστου χρόνου.


Οι ΧΥΤΑ ("χωματερές") αποτελούν μία εξελιγμένη εκδοχή της αρχαιότερης μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων: την τοποθέτησή της σε λάκκους και το σκέπασμά τους με χώμα. Οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί αφορούν βασικά την προσπάθεια που γίνεται να μη μολυνθεί ο περιβάλλων χώρος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τα εξαιρετικά τοξικά σταγονίδια ("στραγγίδια") που διαρρέουν μέσα στη γη. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση αδιάβροχων μεμβρανών στον πυθμένα των περιοχών όπου θάβονται τα απορρίμματα. Δυστυχώς, οι μεμβράνες αυτές δεν επιτυγχάνουν πάντα την πλήρη στεγανοποίηση του χώρου, κάτι που επιδεινώνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής. Αυτό φαίνεται και από μία παρόμοια χρήση της τεχνολογίας αυτής: για τη δημιουργία υδραγωγείων σε νησιά του Αιγαίου. Τα υδραγωγεία που δημιουργούνται με την τεχνική αυτή έχουν συχνά απώλειες νερού λόγω ατελούς στεγανότητας. Εξάλλου, ο χρόνος ζωής των μεμβρανών είναι περιορισμένος (μόλις 15 έτη), μετά τον οποίο χάνουν τη στεγανότητά τους. Οι ΧΥΤΑ, όμως, συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον ακόμα και 50 έτη μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους και την αποκατάσταση της θέσης.

Ως εκ τούτου είναι εγκληματικό να συζητάμε σήμερα για δημιουργία νέου χώρου όπου θα αποθέτουμε τα σκουπίδια σύμμικτα. Είναι ανεύθυνο και προκλητικό μαζί με τα σύμμικτα απορρίμματα να αποθέτουμε και τα τοξικά απόβλητα του Κέντρου Υγείας- Νοσοκομείου Νάξου. Σίγουρα η νέα δημοτική αρχή θα είναι το ίδιο υπεύθυνη με τις προηγούμενες αν ακολουθήσει την πολιτική τους.

Σίγουρα η πρόταση της ΠΕΚΙΝ δίνει την πιο ορθολογική λύση στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.
Το πλέον ρεαλιστικό σχέδιο είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης της υπάρχουσας Χωματερής έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών (δίπλα στα σφαγεία),να αποφευχθούν τα πρόστιμα (αν τελικά τα επιβάλλει η ΕΕ)και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημιουργία ΧΥΤΥ.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΟΠΟΤΕ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ.. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΥΤΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΧΥΤΥ...ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: