Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου συνεδρίασε έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου προκειμένου να συζητήσει το θέμα της εγκατάστασης δυο αιολικών πάρκων από την «DAMCO ENERGY A.E. & ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Τ.Ν.Ε.» με συνολική ισχύ 69ΜW στην Νάξο. Συγκεκριμένα 30 ανεμογεννήτριες ύψους 100μέτρων θα φυτευτούν σε τέσσερα βουνά της Νάξου, 22 χιλιόμετρα δρόμων θα ανοιχτούν σε δασικές και παρθένες βουνοκορφές ενώ 30 πλατείες 3 στρεμμάτων περίπου η κάθε μία θα «δημιουργηθούν», ισοπεδώνοντας τις 4 βουνοκορφές για να μπορέσουν να εγκατασταθούν τα «οικολογικά» μηχανήματα με την ρήψη 450 κυβικών μέτρων μπετόν στην βάση τους, ενώ θα συνδέονται με δρόμους πλάτους 5 μέτρων και θα σκαφτεί ένα χαντάκι βάθους 2 μέτρων και μήκους 222 χιλιομέτρων για να μεταφερθεί με υπόγειο καλώδιο η ενέργεια που θα παράγουν σε σταθμό που θα δημιουργηθεί στην Στυλίδα και από εκεί με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα περνάει από την Πάρο, την Τήνο και την Άνδρο, θα μεταφέρεται στο Λαύριο… τόσο οικολογικές είναι οι ανεμογεννήτριες και τόσο οικολογική είναι η εταιρία που θα τις εκμεταλλεύεται που ως αντιστάθμισμα θα δωρίσουν και ταΐστρες για τα όρνεα! Έλα ρε μεγάλε! Σωθήκαμε και εμείς και τα όρνεα από τα αρπαχτικά.
Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να είχε γίνει και σε ένα καφενείο μιας και ο ρόλος τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο του Δήμου Νάξου και της Περιφέρειας ορίζονται από τον Καλλικράτη σε αυτόν του απλού παρατηρητή και εκτελεστή των κρατικών αποφάσεων. Η διαπίστωση αυτή εκνεύρισε κάποιους συμβούλους που προφανώς ανακάλυψαν στο συγκεκριμένο συμβούλιο ότι ο Καλλικράτης δεν είναι η διοικητική μεταρρύθμιση που έδινε εξουσίες στις τοπικές κοινωνίες όπως προπαγάνδιζε το ΠΑΣΟΚ αλλά όπως αποδεικνύεται από την εφαρμογή του αποτέλεσε την μεταρρύθμιση που δημιούργησε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το μνημόνιο γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς οι τοπικές κοινότητες να μπορούν να συμμετάσχουν στα κέντρα λήψης ή επιρροής των αποφάσεων. Αυτό το διαπιστώνουμε στους κύριους τομείς της υγείας όπου μετατρέπουν το ΚΥ-Νοσοκομείο σε σταθμό πρώτων βοηθειών, της παιδείας όπου έκλεισαν σχολεία, της ενέργειας, της διαχείρισης των υδατικών πόρων όπου ετοιμάζονται να την παραχωρήσουν στην ΕΥΔΑΠ και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ας όψονται όσοι νομιμοποίησαν τον Καλλικράτη αλλά οι θρήνοι και οι οιμωγές τους περί συγκεντρωτισμού και λοιπών αυταρχικών πρακτικών που σήμερα δήθεν τους προσβάλλουν ή είναι απλά επικοινωνιακά και ανέξοδα κόλπα ή δεν κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη ή αποτελούν το απαύγασμα τις ανευθυνότητας, της αφασίας και της άγνοιας των προσώπων που αποφασίζουν για εμάς και γενικότερα στελεχώνουν την κρατική μηχανή.
Το συμβούλιο εξελίχτηκε σε γενικές γραμμές μέσα σε ένα κλίμα υποτιθέμενης συναίνεσης με μόνη παραφωνία τον πρώην δήμαρχο Νίκο Μαράκη και τον κ. Πιτταρά που τάχθηκαν υπέρ του έργου. Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμαρχος βιάστηκε να τελειώσει την συζήτηση χωρίς να απαντήσει στο καίριο ερώτημα της ΠΕΚΙΝ: αν θα υπερασπίσει την απόφαση και πως θα την εφαρμόσει, θέτοντας ως παράδειγμα την Κερατέα όπου ο δήμος μαζί με την κοινωνία αντιστάθηκαν στα σχέδια του κράτους.
Θα το δούμε στο μέλλον αν όντως η απόφαση του Δήμου ήταν ουσιαστική ή υποκριτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου