Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν περιθώρια για οτιδήποτε άλλο εκτός από εξέγερση-ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής

Η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της είναι απογοητευτική. Γερμανοί τραπεζίτες, σύμβουλοι της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, γνωστοί ευρωπαϊστές που συμμετέχουν σε ομάδες προβληματισμού και εργασίας με μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση εξελίξεων καταλήγουν σε καταδικαστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους του ελληνικού Δημοσίου.Επισημαίνουν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου σε συνεννόηση με την τρόικα δεν μπορεί να σπάσει την αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Προειδοποιούν ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και το 2013 για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. Θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο αυξήθηκε θεαματικά στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη και την τοποθετούν χρονικά στο 2013, οπότε θα έχει αρχίσει να λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Προτείνουν το «κούρεμα» του χρέους τουλάχιστον κατά 30%, για να πέσει σε επίπεδα που είναι πιο ρεαλιστικά με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Δύο σενάρια

Οι περισσότεροι αναλυτές και τα ΜΜΕ περιγράφουν την πορεία της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταλήξουν σε δύο εναλλακτικές προτάσεις: στη διατήρηση της Ελλάδας στο περιθώριο της Ευρωζώνης, για να αποτραπεί ένα νοτιοευρωπαϊκό ντόμινο αποσταθεροποίησης· στην αναγκαστική επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, προκειμένου να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα που στην αντίληψή τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το πρώτο σενάριο συνδυάζεται, κατά την εκτίμησή μας, με μία πρόσθετη πτώση του πραγματικού εισοδήματος της τάξης του 30%-40% και τη συνέχιση της οικονομικής ύφεσης για αρκετά χρόνια. Το δεύτερο σενάριο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου, μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναταραχή και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με βάση τους κανόνες που θα ορίσουν οι πιστωτές μας. Ουσιαστικά οι αναλύσεις που συνοδεύουν τη διπλωματία κορυφής του κ. Παπανδρέου οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κακό και το χειρότερο σενάριο.


Αυτά γράφει σήμερα ο Γ. Κύρτσος, που αποδεικνύεται ένα από τα εύστροφα φερέφωνα του συστήματος.

Εξ ου και η αναγκαιότητα να πέσει η κυβέρνηση, και να κηρυχθεί στάση πληρωμών, ώστε να ξεμπερδέψουμε με αυτό το βάρος που το έχουν εννοείται κρεμάσει όλο πάνω μας. Εν συνεχεία, έξοδος από το ευρώ με τους δικούς μας, όσο το δυνατόν, κανόνες, και όχι με τους δικούς τους. Αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για να ξεφορτωθούμε πολλά από τα παράσιτα που μας οδηγούν νομοτελειακά στη χρεωκοπία, και στη μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση, και βέβαια χτυπά τραπεζίτες (ντόπιους και ξένους), ενώ τρέμουν και το φαινόμενο "ντόμινο', καθώς είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση θα βρει πιθανότατα και μιμητές, καθώς οι υπόλοιποι λαοί θα θελήσουν να ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες παραδέχονται μόνοι τους ότι τα μέτρα που παίρνουν δεν μειώνουν το χρέος, παρά την επίσημη -ψεύτικη- προπαγάνδα. Στόχος είναι να αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν, σε "πακέτα σωτηρίας", αλλά και από τα "ασημικά" που υπάρχουν, και να "κινεζοποιήσουν τους εργάτες":

Χρέος - μαμούθ 340 δισ. ευρώ

Κατά 41,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας μας το 2010, φθάνοντας στα 340,28 δισ. ευρώ. Αιτία τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο δημόσιο τομέα και η αναθεώρηση του χρέους, που έγινε σε συνεργασία με τη Eurostat.

Κατακόρυφη αύξηση αναμένεται να έχουν τα χρεολύσια τα επόμενα χρόνια, λόγω κυρίως της μικρής διάρκειας των δανείων του μηχανισμού στήριξης (3 και 5 έτη).

Συγκεκριμένα, από το χρέος των 340,28 δισ. ευρώ:
- Τα 40,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμο μέσα στο 2011.
- Τα ομόλογα που λήγουν από το 2012 μέχρι και το 2016 ανέρχονται σε 144,9 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες λήξεις χρεολυσίων μέχρι τώρα εντοπίζονται το 2014 που φτάνουν στα 48 δισ. ευρώ.
- Τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2016, ανέρχονται σε 154,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα χρεολύσια των ομολόγων των επόμενων ετών θα διογκωθούν περαιτέρω και από το νέο δανεισμό του υπουργείο Οικονομικών, μέσω του μηχανισμού στήριξης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και μακροπρόθεσμων ομολόγων αργότερα, ενδεχομένως.

αναρτηθηκε από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011 έξω από το κέντρο υγείας-νοσοκομείο Νάξου…

Αν ο αραβικός κόσμος αυτήν την περίοδο έχει κατακλυστεί από μεγάλες ή μικρότερες εξεγέρσεις για το ξεκλήρισμα πολύχρονων απάνθρωπων καθεστώτων, ο ευρωπαϊκός κόσμος οφείλει να ξεμπερδεύει με τους δικούς του λογαριασμούς προτού εξελιχθούν οι αυταρχικές κυβερνήσεις του, σε νεο-ολοκληρωτικές δικτατορίες.

Οι ξεπουλημένες στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ κυβερνήσεις του, προπαγανδίζουν με κάθε μέσο την αδυναμία αποφυγής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας της Τρόικας και των συνεργατών τους που οδηγούν με ακρίβεια στην εξαθλίωση και την φτώχεια το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Όσο και αν θέλουν να μας πείσουν πως δεν έχουμε να περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ και πως όλα ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ, η απάντηση βρίσκεται στην καθημερινή μας δράση. Κι αν η εξέγερση φαντάζει δύσκολη και μακρινή, εμείς δεν έχουμε παρά κάθε μέρα να προετοιμάζουμε τους τόπους που θα βρει γόνιμο έδαφος...

ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ (εννοούν τους άλλους πλην τους ίδιους) είναι βέβαιο ότι το ρεύμα ανυπακοής διαρκώς διογκώνεται και το κοινωνικό κίνημα ενισχύεται με νέες δυνάμεις συνεχώς έχοντας εκτοπίσει και περιθωριοποιήσει τους θεσμικούς συνδικαλιστές που ποδηγετούσαν και εκτόνωναν την κοινωνική κατακραυγή και δυσφορία μέχρι πρότινος.

Οι μεγάλες συγκρούσεις της Κερατέας δείχνουν πως όταν μία τοπική κοινωνία δεν θέλει, το κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει τις σχέσεις υποτέλειας και ομηρίας που επιδιώκουν.
Ως εκ τούτου η συμμετοχή όλων μας στην γενική απεργία είναι καθήκον και υποχρέωση μας...

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011 έξω από το κέντρο υγείας-νοσοκομείο Νάξου…

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Σ.Ε.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Η κατάσταση στον κλάδο μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά κλείνουν καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Μια κατάσταση που άρχισε να παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας. Τεράστια προβλήματα μαστίζουν τις επιχειρήσεις:
• Απανωτές αυξήσεις Φ.Π.Α και ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου στη περιοχή μας ενώ άλλος κλάδος επωφελήθηκε με γενναία μείωση στο 6,5%.
• Ο ληστρικός Δημοτικός Φόρος που παραμένει στα μπαρ & κέντρα Διασκέδασης στο 5%.
• Οι τεράστιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που δεν υπολογίζουν την εποχικότητα όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι κλειστές 7 μήνες.
• Οι δυσβάσταχτες μισθώσεις των Επαγγελματικών χώρων στις οποίες μένει αδιάφορο το Κράτος ενώ αντίθετα φρόντισε την μείωση στα ακίνητα που νοικιάζει εκείνο μέχρι 30%.
• Η κατάσταση στην Ακτοπλοΐα με την εσκεμμένη συγκάλυψη της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδυνάμου και την επιβάρυνση του εισιτηρίου με 33% «εισφορές προς τρίτους».
Σ’ αυτά και στα τόσα άλλα προβλήματα, εν μέσω κρίσης, ήρθε να προστεθεί ακόμα ένα που έχει σαν δεδομένο , την μείωση στον ήδη μειωμένο μας τζίρο:

• Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
Η απαγόρευση του Πολίτη να κάνει χρήση του δικαιώματός της Επιλογής. Η μετατροπή του Επαγγελματία σε ρουφιάνο και καταδότη αυτού του ίδιου του Πελάτη του, που τόσο τον έχει ανάγκη.

Για τους λόγους αυτούς
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
• Την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου να προβούμε σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας.
• Την ίδια μέρα (Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011) στις 11:00 το πρωί, να πραγματοποιήσουμε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας στην Παραλία και στην συνέχεια να προχωρήσουμε προς το Δημαρχείο προκειμένου να συναντήσουμε το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, με σκοπό να του επιδώσουμε το σχετικό ψήφισμα.
• Το ψήφισμα που θα εκδοθεί να επιδοθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους τοπικούς Βουλευτές και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Το Προεδρείο του Σωματείου
Της Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων « Φιλοξενία »

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
Νάξος 16/2/2011



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν


Α) ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ


Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου στο ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περί τα 60 άτομα, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπούσαν αρκετούς φορείς και συλλογικότητες του νησιού, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την θερμή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον δίκαιο και ηρωικό αγώνα των κατοίκων τη Κερατέας.

Επειδή και στη Νάξο οι αρχές ετοιμάζουν την κατασκευή ΧΥΤΑ σε έναν τόπο βορειοδυτικά της Πόλης της Νάξου στην Κορφή Ξύδη κοντά σε δυο χωριά (Γαλήνη και Εγκαρές) που έχουν δηλώσει την αντίρρησή τους για το επικείμενο έργο και έχουν υποβάλει αίτηση ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας η περίπτωση της Κερατέας μας ευαισθητοποιεί ιδαίτερα.

Με δεδομένη την από δωδεκαετίας θέση της ΠΕΚΙΝ υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της ώθησης προς πολιτικές μείωσης του όγκου των σκουπιδιών, θεωρούμε την κατασκευή ΧΥΤΑ απαράδεκτη όπου κι αν γίνεται, πόσω μάλλον στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου. Ως εκ τούτου συμφωνούμε απόλυτα με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αρνούνται να συναινέσουν σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στην πολύπαθη Αττική.

Επιπλέον, καταδικάζουμε κατηγορηματικά την αστυνομική κατοχή και βία που υφίστανται η κάτοικοι της Λαυρεωτικής και απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή, καθώς και την παύση κάθε δίωξης στους συλληφθέντες του δίκαιου αυτού αγώνα. Όταν οι κοινωνικές αντιστάσεις στα καταστροφικά σχέδια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και των πολιτικών συνεργατών τους αντιμετωπίζονται με τέτοιας έκτασης και έντασης βία, είναι φανερό ότι το κράτος έχει πάρει για τα καλά το μαστίγιο ενάντια στην κοινωνία.


ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

Β) Δελτίο Τύπου

Συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση του ΧΥΤΑ Νάξου από το Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011


Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου πραγματοποίησε ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αντιμάμαλο», με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου. Στη συνάντηση συμμετείχαν περί τα 60 άτομα, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπούσαν πολλούς φορείς και συλλογικότητες του νησιού. Κι ενώ εδώ και μια δεκαετία οι αρχές δρομολογούν ένα τόσο σημαντικό έργο, δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση από τη μεριά τους για μια ουσιαστική διαβούλευση. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν την αξιόπιστη ενημέρωση που είναι απαραίτητη για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη.

Η ΠΕΚΙΝ εδώ και μια δωδεκαετία, δηλαδή από την ίδρυσή της, έχει ταχθεί υπέρ της διαλογής στην πηγή στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της στροφής προς πολιτικές ουσιαστικής μείωσης του όγκου των σκουπιδιών με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης των υλικών. Κανένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν έχει σαν αφετηρία του αυτή την θεώρηση δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη αλλά και οπουδήποτε αλλού πάνω στο νησί. Ειδικά για την χωροθέτηση στην Κορφή Ξύδη είναι κοινό μυστικό ότι έγινε με πολιτικά κριτήρια που συνίστανται στο μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος αφού πρόκειται για περιοχή με λίγους κατοίκους, και όχι με επιστημονικά κριτήρια για την καταλληλότητα του σημείου. Στεκόμαστε λοιπόν έμπρακτα αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Γαλήνης και των Εγκαρών για να μη γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και γιαυτό συμμετέχουμε ως ΠΕΚΙΝ στην αίτηση ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλα τα στάδια, από την αποκομιδή μέχρι την διάθεση, εφόσον σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα θα έχει το κέρδος του εκάστοτε εργολάβου και όχι η δημόσια υγεία και η προστασία της φύσης.

Ο δήμος είναι ο μόνος αρμόδιος για την επίλυση του προβλήματος και πρέπει να προωθήσει την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση με την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας και να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής. Άλλωστε σε προηγούμενες απόπειρες για τη συγκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, τα νοικοκυριά της Νάξου ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και οι ευθύνες για την αποτυχία της ανακύκλωσης στο νησί δεν βαρύνουν τους πολίτες αλλά την τότε δημοτική αρχή που δεν φρόντισε να γίνει η μεταφορά των υλικών στις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση της χωματερής η οποία έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνα όρια και η καταβύθισή της φαίνεται δυστυχώς πολύ πιθανή με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στο θαλάσσιο περιβάλλον του αρχιπελάγους. Είναι άλλωστε πρόσφατη η καταπόντιση του ΧΑΔΑ στην Άνδρο όπου η ρύπανση απειλεί τις βόρειες Κυκλάδες.

Η ΠΕΚΙΝ προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία μηχανικής ανακύκλωσης μέσα στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις μέχρι την εξεύρεση πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η αναγκαιότητα για την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της Νάξου, αφού το θέμα αφορά όλο το νησί, είναι αδήριτη. Η ΠΕΚΙΝ θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις για τον ΧΥΤΑ στο βαθμό που της αντιστοιχεί. Ευελπιστούμε ότι κάποτε και οι αρχές θα πράξουν αυτό που τους αντιστοιχεί αρχίζοντας με μια δημόσια ενημερωτική συζήτηση.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Λήγει, σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2010, το νέο τελεσίγραφο – πρόκειται για το πέμπτο από το 2008 - της Κομισιόν προς την Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος όφειλε να τις απενεργοποιήσει και να τις αποκαταστήσει άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε εξασφαλίσει την πρώτη της καταδίκη για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών το 2005 και είχε, τότε, δεσμευτεί πως θα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα έως το 2008.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της υπουργού Περιβάλλοντος στις αρχές Δεκεμβρίου, στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Η Κομισιόν είχε αποστείλει στις αρχές Νοέμβρη νέα προειδοποιητική επιστολή στη οποία ξεκαθαρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος αν αυτό καταδικαστεί για δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στις αρχές του μήνα υπενθύμιζε πως η χώρα μας πρέπει, δια του υπουργείου Εσωτερικών- να ενημερώσει σχετικά την Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν επιτευχθεί η πρόοδος που αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να επιβάλει ημερήσιο πρόστιμο το οποίο θα αγγίζει τα 30.000 ευρώ ανά χωματερή – για κάθε ημέρα που θα παραμένει ανοικτή μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση - ποσό που σε ετήσια βάση σημαίνει 2,7 δις ευρώ. Η ίδια η υπουργός τόνισε, ότι «αμφιβάλλει αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το πρόστιμο» το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τερματιστεί η λειτουργία 96 χωματερών έως τις 31 Δεκεμβρίου, 18 χωματερών το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 έως τέλος Iουνίου. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, πρόβλημα υπάρχει και με τις 450 παλιές χωματερές οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Το ζήτημα της αποκατάστασης βρίσκεται στην αρμοδιότητα των περιφερειών.

«Αμφιβάλω αν ξέρει κανείς τον ακριβή αριθμό των παράνομων χωματερών. Κάποιες κλείνουν μετά από αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και κατόπιν δημιουργούνται καινούργιες από ιδιώτες. Ακόμη περισσότερες είναι οι χωματερές που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Μιλάμε για έναν αριθμό αρκετών εκατοντάδων - γύρω στις 700 με 800 χωματερές οι οποίες είτε λειτουργούν είτε δεν έχουν αποκατασταθεί. Τα πρόστιμα αφορούν αυτές που λειτουργούν» υποστηρίζει, μιλώντας στο tvxs, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.

Επισημαίνει δε, ότι η Ελλάδα έχει πάρει συνεχείς παρατάσεις αναφορικά με τα πρόστιμα και δεν έχει συμμορφωθεί. «Δίνονται συνεχείς παρατάσεις από το 2006 κι έχουμε φτάσει τέλος του 2010. Μπορεί και πάλι να υπάρξει πολιτική διευθέτηση αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον σε τέτοιου είδους συμφωνίες, διότι στο τέλος το πρόστιμο θα έρθει».

Προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τους ΧΥΤΑ
Στο μεταξύ, η Κομισιόν έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή και για τον ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου, καθώς από το 2006 δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας ενώ λειτουργεί πλημμελώς παρ΄ ότι βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου το οποίο αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της Caretta - Caretta.

Τελευταία προειδοποίηση δόθηκε και για τον ΧΥΤΑ της Αθήνας, στο Σκαληστήρι, στη Φυλή. Η διαδικασία επί παραβάσει είχε ξεκινήσει το 2007 και τον Ιούνιο του 2010 κατατέθηκε η προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου, εκδόθηκε τρίμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας. Στην επιστολή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προσωρινή τρίμηνη άδεια έχει λήξει και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελέτες πυρασφάλειας και διαχείρισης των στραγγισμάτων, μετρήσεις οσμών και σκόνης, καθώς και σχέδιο για την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ.
Έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και στην κατασκευή των έργων ΧΥΤΑ στην Αττική στις περιοχές Γραμματικό και Κερατέα αφού σήμερα όλο τον όγκο των απορριμμάτων δέχεται ο ΧΥΤΑ Φυλής.

«Αν επί 20 χρόνια που συζητάμε αν θα γίνουν ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα είχαμε δρομολογήσει την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση δεν θα μιλάγαμε πια για τέτοιες ποσότητες απορριμμάτων. Ανακύκλωση σημαίνει διαλογή. Κι εκεί κολλάει το ζήτημα διότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που θέλουν τα σκουπίδια να είναι σύμμικτα ώστε να δημιουργηθούν ακριβές μονάδες επεξεργασίας, όπως η βιολογική ξήρανση που προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό»αναφέρει στο tvxs ο κ. Κυρκίτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης η λύση που προωθείται με τον περιφερειακό σχεδιασμό έχει πολλά μειονεκτήματα. Προβλέπεται η δημιουργία μιας γιγαντιαίας μονάδας βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή, δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο και μικρότερες μονάδες της τάξης των 120.000 τόνων, σε Κερατέα και Γραμματικό. Επιπλέον προβλέπεται ένα δεύτερο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, όπως εκείνο στη Φυλή αλλά μεγαλύτερης
δυναμικότητας.

«Για να γίνουν αυτά τα τέσσερα εργοστάσια χρειάζονται 550 εκ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Κυρκίτσος. «Το εργοστάσιο του μηχανικού διαχωρισμού παράγει το υποπροϊόν RDF ενώ η βιολογική ξήρανση παράγει το υποπροϊόν SRF (πρόκειται για υποπροϊόντα μονάδων ανακύκλωσης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων). Και τα δυο αυτά υποπροϊόντα δεν υπάρχει μονάδα να τα κάψει. Για να δημιουργηθεί εργοστάσιο καύσης για την παραγωγή ενέργειας χρειάζονται άλλα 400 εκ. ευρώ. Σύνολο μαζί με το ΦΠΑ, 1,1 δις ευρώ» τονίζει, ενώ επισημαίνει πως «θα υπάρξουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας καθώς η καύση των δυο υλικών θα παράγει διοξίνες και τοξική στάχτη για την οποία θα χρειάζεται ειδικός χώρος ταφής τοξικών ουσιών. Θα μπούμε σε έναν κύκλο αδιεξόδων».

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης αντιπροτείνει απέναντι στον περιφερειακό σχεδιασμό τη δημιουργία μεγάλων μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οικιακών οργανικών απορριμμάτων στην Κερατέα, τη Φυλή και το Γραμματικό και τη δημιουργία 300.000 μονάδων διαλογής. «Το κόστος της πρότασης είναι κάτω από 200 εκ. ευρώ. Η λύση αυτή δημιουργεί για τους Δήμους ένα κόστος 70 ευρώ τον τόνο. Την ίδια ώρα, η λύση που προωθείται μέσω του περιφερειακού σχεδιασμού δημιουργεί κόστος 180 ανά τόνο. Όσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης των υποπροϊόντων, την οποία χρησιμοποιούν ως επιχείρημα. Θα έχει μεγάλο κόστος ενώ η παραγωγή δεν θα είναι σπουδαία, υπογραμμίζει στο tvxs, ο Φίλιππος Κυρκίτσος.

«Καραμπινάτο Σκάνδαλο...»

«Αντί να πάμε σε μια λύση που ταιριάζει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, επιλέξαμε τις πιο ακριβές τεχνολογίες. Ο συνδυασμός βιολογική ξήρανση και καύση του SRF είναι ότι πιο ακριβό υπάρχει σαν τεχνολογία στον πλανήτη. Τα κέρδη θα είναι μεγάλα μόνο για λίγους. Αυτοί που προτείνουν τον περιφερειακό σχεδιασμό δεν λένε πόσο θα κοστίσει. Ούτε το υπουργείο μιλάει. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί πάνε μάλιστα να τα προκηρύξουν όλα μαζί ώστε να τα πάρει ο ένας και μοναδικός που θα μπορεί.

Πρέπει να τοποθετηθεί η πολιτική ηγεσία. Γιατί δεν είναι ο ΕΣΔΚΝΑ που κινεί τα πράγματα. Είναι η πολιτική ηγεσία. Κι αυτή τη στιγμή όλοι σφυρίζουν αδιάφορα» επισημαίνει στο tvxs ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Στα «μαχαίρια» ΕΣΔΚΝΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αντιρρήσεις για την προγραμματική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων εγείρει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Χθες, επικράτησε για ακόμη μια φορά ένταση κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής αφού η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ για επιλογή της «ακριβότερης και προβληματικότερης» λύσης.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ υποστηρίζει ότι η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που χρεώνουν για 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα τέλη εισόδου. Αντ’ αυτού η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει ένα «πράσινο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο: πρόληψη - ανακύκλωση- κομποστοποίηση». Σύμφωνα με την ΠΟΕ ΟΤΑ το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιο οικονομικό και για την υλοποίηση του επαρκούν οι διαθέσιμοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.

Στο πλευρό της ΠΟΕ-ΟΤΑ βρίσκεται και η ΑΔΕΔΥ, συμπαραστεκόμενη «στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» και καταδικάζοντας «τις προσπάθειες του ΕΣΔΚΝΑ να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες». «Η επιλογή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των κατοίκων του Λεκανοπεδίου» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του ο ΕΣΔΚΝΑ, απαντά ότι το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει επιτέλους να λυθεί και ότι η όποια καθυστέρηση εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα. Μάλιστα, τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση, ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που είναι νόμος του κράτους από το 2003, «εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων, είτε τοπικών, είτε συνδικαλιστικών, συντεχνιών».

«Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει την υποχρέωση να έχει σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού. Μέχρι σήμερα το υπάρχον σύστημα ρίχνει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως μόνο στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής με τις γνωστές περιβαντολογικές και άλλες δυσμενείς σε βάρος πολιτών της Δυτικής Αττικής συνέπειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Πηγή: TVXS

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ



Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16-2-2011 στις 7.00 το απόγευμα στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αντιμάμαλο» στην οδό Παπαβασιλείου με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου.



Καλούμε όλα τα μέλη της Κίνησης, αλλά και κάθε κάτοικο του νησιού που ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει με τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του/της, διότι το πρόβλημα είναι φλέγον και είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων μας.



Για επικοινωνία το email της Κίνησης είναι: pekinaxou@gmail.com
και τηλέφωνα: 6976832759 και 6997220691

ΤΟ Δ.Σ. ΠΕΚΙΝ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

XYT…AAΑ!!! δεν τον θέλουμε… πουθενά

Δεκατρείς μήνες (17 Δεκεμβρίου 2009) μετά την έγκριση της ανεύθυνης περιβαλλοντικά, αντιεπιστημονικής πραχτικά και αντικοινωνικής ουσιαστικά, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην «κορφή ξύδι» ή οπουδήποτε αλλού, από το νομαρχιακό συμβούλιο, όλοι οι κάτοικοι της Νάξου ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν την βάρβαρη απόφαση. Μια απόφαση αυταρχική ανάλγητη και απάνθρωπη στην ουσία της που ορθώνει τον καθρέπτη της αλήθειας απέναντι σε όλους μας, αναγκάζοντας μας να κοιταχτούμε μέσα του χωρίς φτιασιδώματα και υπεκφυγές και να πάρουμε θέση.


Θέση ξεκάθαρη και κατανοητή. ΝΑΙ ή ΟΧΙ και Γιατί!


Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την λειτουργία και την ύπαρξη των ΧΥΤΑ σε ολόκληρο τον κόσμο άρα και στην Νάξο είναι πολλοί και επικεντρώνονται


1)στον κίνδυνο μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, από τα στραγγίδια και από το γεγονός ότι το έδαφος στην κορφή ξύδι είναι διαπερατό. Οι ρύποι θα μολύνουν σιγά-σιγά όλο τον κάμπο των Εγγαρών και των Μελάνων και μέσω τις διατροφικής αλυσίδας θα περάσουν στους οργανισμούς των καταναλωτών.


2)οι γεωτρήσεις θα καταστούν επικίνδυνες τόσο για την άρδευση του κάμπου όσο και για την ύδρευση της υπόλοιπης Νάξου που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού χρησιμοποιεί ο Δήμος λόγω έλλειψης νερού. Θα φέρουμε δηλαδή όλα τα τοξικά στραγγίδια στις βρύσες μας ενώ θα έχουμε καταστρέψει ολοσχερώς το υπέδαφος μιας μεγάλης παραγωγικής και όμορφης περιοχής.


3)ο αέρας που πνέει στην περιοχή θα φέρνει όλους τους αέριους ρύπους (διοξίνες, αμμωνιακές ενώσεις, θειικές ενώσεις, μεθάνιο κ.λπ.) στην πόλη της Νάξου και όχι μόνο. Αμφιβάλλω αν έχει γίνει μελέτη διάδοσης αέριων ρύπων όπως επιτάσσει η επιστήμη.


4)οι βραδείες καύσεις ή αυταναφλέξεις! θα μεταφέρουν τις διοξίνες και τα ουράνια στην ατμόσφαιρα μολύνοντας όλες τις περιοχές της Νάξου ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.


5) οι μεγάλοι κίνδυνοι μολυσματικών καταστάσεων από έντομα που επωάζονται στους χώρους, καθώς και τρωκτικά που διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή, ...


6) η εξάπλωση των απορριμμάτων (σακούλες, χαρτιά, κλπ.) στις γύρω περιοχές από τον αέρα εκτός από την αισθητική υποβάθμιση θα αποτελούν και εστίες πυρκαγιών. Ιδιαίτερα στην περιοχή κορφή ξύδι όπου η τοποθεσία αυτή είναι υπερυψωμένη και δίπλα στις Εγγαρές, στις Μέλανες, στις Ποταμιές και στην Χώρα.

7)Ολόκληρο το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής αποτελεί από μόνο του ένα φυσικό, παραγωγικό και τουριστικό αξιοθέατο.


8)η σωστή λειτουργία ενός ΧΥΤΑ προϋποθέτει ότι κάθε φορτηγό απορρίμματα πρέπει να θάβεται με 3 φορτηγά χώμα. Έχετε σκεφτεί από πού θα παίρνουν το χώμα που χρειάζονται τα 40 στρέμματα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων; Και πόσο θα κοστίζει αυτό στον Δήμο;


9) Η μεμβράνη που χρησιμοποιούν στους ΧΥΤΑ έχει διάρκεια ζωής 15 έτη και όπως ακριβώς στο φράγμα της Φανερωμένης και στην λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών υπάρχουν διαρροές έτσι και στους ΧΥΤΑ οι διαρροές των στραγγιδιών θεωρούνται βέβαιες, για όσα χρόνια τα σκουπίδια θα βρίσκονται εκεί και ΟΧΙ μόνο τα λίγα χρόνια που θα τον χρησιμοποιήσουν.

10)και όλα αυτά δίπλα σε μια κατοικημένη περιοχή. Και εδώ θα πρέπει να σταθούμε παραπάνω και να κατανοήσουμε το μέγεθος του εγκλήματος που ετοιμάζουν. Ομολογουμένως οι ΧΥΤΑ αποτελούν μια οικολογική βόμβα με άμεσα θύματα τους κατοίκους της Γαλήνης και των Εγγαρών και έμμεσα εμάς. Ποιος τοποθετεί την ζωή και την υγεία έστω και λίγων κατοίκων σε δεύτερη μοίρα; Ποιος μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας απόφασης όπου διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές; Και πως χαρακτηρίζεται όποιος στις όποιες αποφάσεις παίρνει δεν λαμβάνει υπόψιν του το ύψιστο αγαθό της ίδιας της ζωής, αν όχι δολοφόνος; Εγκληματίες και δολοφόνοι από πρόθεση, μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι συμπεριφέρονται έτσι!!!


Τοποθετούμαι λοιπόν για τους παραπάνω λόγους ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ οπουδήποτε γιατί
Α) αποτελούν τοξικές βόμβες για το οικοσύστημα που δεν έχει όρια.

Β) Απειλούν άμεσα την ζωή όσων γειτνιάζουν μαζί του, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής για τους άλλους, ενώ ρυπαίνοντας το υπέδαφος μιας μεγάλης περιοχής καταργούν ανεπιστρεπτί την γεωργική και κτηνοτροφική ενασχόληση των ασχολούμενων με αυτές.

Γ) Σαν λύση είναι ατελέσφορη και επιζήμια από οικονομοτεχνικής πλευράς και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα θα αναζητάνε άλλο χώρο για να τον καταστρέψουν και αυτόν.

Δ) η έλλειψη εμπιστοσύνης ότι ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει σωστά με συνέπεια να μεταφερθεί η χωματερή των σφαγείων σε άλλη περιοχή.

Αντιθέτως η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων απαιτεί λιγότερο χώρο (το 10-20% του ΧΥΤΑ) ενώ αν λάβουμε υπόψιν μας και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την μηχανική ανακύκλωση την κομποστοποίηση και μέσω της πυρόλυσης την ενέργεια που δημιουργείται από τα υπολείμματα =πλουτοπαραγωγική πηγή για τον Δήμο και τους δημότες, τότε, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για καλή ποιότητα ζωής με πόσιμο νερό, με υγιεινό εγχώριο φαγητό, μέσα σε ένα όμορφο, ακμαίο, φυσικό περιβάλλον.

Δυστυχώς η «αυτοπροσδιοριζομένη» ως "νέα" δημοτική αρχή θεωρεί ως μονόδρομο την πολιτική που χάραξαν οι προκάτοχοι της επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ρήση «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός δήμαρχος κ. Μ. Μαργαρίτης ως τότε νομαρχιακός σύμβουλος ούτε καν παραβρέθηκε στο Νομαρχιακό συμβούλιο στην Σύρο όταν ψηφίζονταν το έργο του ΧΥΤΑ. Κάτι ήξερε!!!
Ο επιβεβλημένος από τα πάνω νεοελληνικός πολιτισμός ευθύνεται για την παραγωγή απορριμμάτων. Η καταναλωτική μανία πάνω στην οποία στηρίζεται «η ανάπτυξη και η πρόοδος» της κοινωνίας μας ευθύνεται για την υπέρ-παραγωγή απορριμμάτων. Τα σκουπίδια είναι ενδογενές και δομικό στοιχείο του τρόπου που είναι οργανωμένη η κοινωνία μας και αντανακλούνται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.


Τα σκουπίδια είναι το προϊόν που παράγεται από την σχέση που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός τόσο ανάμεσα α)στους ανθρώπους όσο και ανάμεσα β) σε εμάς και στην φύση. Τα σκουπίδια είναι σύμφυτα με τις πολυεθνικές βιομηχανίες, τροφίμων, αναψυκτικών, νερού, κλπ που επιβάλλουν την συσκευασία και την τυποποίηση όλων των αγαθών προκειμένου να τα ελέγχουν καλύτερα και να κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο από την μια και από την άλλη οι σχέσεις ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης ανάμεσα στους ανθρώπους προάγουν την εντατικοποίηση των ρυθμών της ζωής και της εργασίας που, εκτός από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και την ανυπαρξία παύσης, ηρεμίας και αναστοχασμού στηρίζουν την παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων μιας χρήσης και συμβάλλουν τα μάλα στην παραγωγή σκουπιδιών. Απόρροια αυτών των σχέσεων είναι η συνεχής κατανάλωση προϊόντων, υπηρεσιών, σχέσεων και συναισθημάτων μιας χρήσης.

Συμπέρασμα αυτός ο πολιτισμός είναι καταρχήν βρώμικος και δεν αλλάζει παρά μόνο εξωραΐζεται με τερτίπια τύπου πράσινη ανάπτυξη και πράσινα τάδε… ένας άλλος πολιτισμός όμως είναι πάντα εφικτός…

Υ.Γ. Δυστυχώς για άγνωστους λόγους και απροσεξία δικιά μου δεν αναρτήθηκε ένα μέρος του κειμένου μου... το πρόσθεσα σήμερα 5-2-2011