Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν έχουμε, δεν πληρώνουμε!

Ο κόσμος το βάφτισε αμέσως χαράτσι. Διότι όντως, ο φόρος για τα ακίνητα που ανακοίνωσε «αιφνιδιαστικά» η κυβέρνηση Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα κλασικό χαράτσι, και όχι φόρος που αποφασίστηκε ύστερα από μελέτη, που υπολογίζει και την υπάρχουσα διάρθρωση της φορολογίας. Όπως τελικά διαμορφώθηκε ύστερα από συνεχείς αναπροσαρμογές έγινε περισσότερο επαχθής, καθολικός και, εντέλει, αντίστροφα προοδευτικός. Το τελευταίο ισχύει διότι δεν πέφτει στο κενό: προστίθεται σε όλα τα άλλα ως τώρα φορολογικά μέτρα, που επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα (ιδίως από εργασία) και τα κατώτερα μεσαία στρώματα.

Ο κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία του, αφού το βάφτισε αμέσως χαράτσι, πάραυτα, αυθόρμητα, μαζικά άρχισε να προσανατολίζεται στην απόφαση ότι δεν θα το πληρώσει. Δεν θα το πληρώσει, όχι διότι εκεί τον ωθεί ένας συναφής ιδεολογικός προσανατολισμός – ένα μέρος πολιτών το προσεγγίζει και έτσι – αλλά διότι πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών που θα κληθούν να πληρώσουν, θύματα της ύφεσης και της ως τώρα αφαίμαξης, δεν έχουν να το πληρώσουν! Είναι τόσο απλό και καθαρό.

Κόψτε τους τη φόρα, πριν μας κόψουν το ρεύμα


Οι άνθρωποι της τρόικας βεβαίως, ως εκπρόσωποι των πιστωτών, αυτό δεν το γνωρίζουν επαρκώς ή δεν τους αφορά. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, έπρεπε να το γνωρίζει. Τουλάχιστον να συνυπολογίσει ότι το μέτρο έρχεται τη στιγμή που ο κόσμος παραλαμβάνει τα σημειώματα πληρωμής έκτακτης εισφοράς, εισφοράς αλληλεγγύης, κ.τ.λ. Όταν άρχισε να εκπίπτει ο αυξημένος ΦΠΑ και άλλοι έμμεσοι φόροι.

Εκτός και αν το γνώριζε και γι’ αυτό, προβλέποντας τη δυσκολία είσπραξης, το συνέδεσε με τη χρήση μιας ζωτικής υπηρεσίας για την οικογένεια, όπως ο ηλεκτρισμός. Από την αρχή είχε μέσα του το στοιχείο του εκβιασμού, όχι απλώς του γνώριμού μας καταναγκασμού, το οποίο μάλιστα στην πορεία ενισχύθηκε (κατασχέσεις, πρόστιμα κ.τ.λ.).

Ο κόσμος μπορεί να το βάφτισε αμέσως χαράτσι, και είχε δίκιο, όμως στην πραγματικότητα είναι μια καθαρή πολιτική πράξη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ως τέτοια θα έχει συνέπειες, θα επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε μια μαζική και οργανωμένη, όχι μόνο αυθόρμητη, άρνηση πληρωμής του φόρου που θα την αντιπαραθέσει με πολίτες, συλλογικότητες, κόμματα, σωματεία, επιστημονικές οργανώσεις, επιχειρήσεις που θα κλείνουν, τη ΔΕΗ που αντιδρά κ.τ.λ.

Ακόμη, να βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, διότι ήδη προετοιμάζονται προσφυγές με ισχυρή νομική βάση. Μεγάλες περιοχές, χωριά και γειτονιές πιθανός σε λίγο καιρό να είναι σκοτεινά. Πώς ακριβώς θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά; Η γνώριμη προσφυγή στην καταστολή, έχει τα όριά της, όπως γνωρίζουν καλώς στην κυβέρνηση.
Σ' αυ¬τό το ση¬μείο έ¬χει ση¬μα¬σία να α¬να¬φέ¬ρου¬με μια δή¬λω¬ση του Αλέ¬ξη Τσί¬πρα με¬τά τη συ¬νά¬ντη¬σή του με τον πρό¬ε¬δρο της ΓΕ¬ΝΟΠ ΔΕ¬Η Ν. Φω¬τό¬που¬λο. "Όποιος δεν έ-χει, εί¬τε του πού¬με πλή¬ρω¬σε, εί¬τε δεν του το πού¬με, δεν θα πλη¬ρώ¬σει. Το ζη¬τού¬με¬νο εί¬ναι αυ¬τός να προ¬στα¬τευ¬θεί. Το ζη¬τού¬με¬νο εί¬ναι λοι¬πόν να φτιά¬ξου¬με αυ¬τή την α¬σπί-δα προ¬στα¬σίας. Κι ε¬μείς λέ¬με έ¬να πράγ¬μα. Μη δια¬νο¬η¬θούν, μην τολ¬μή¬σουν να βυ¬θί-σουν στο σκο¬τά¬δι ε¬κα¬το¬ντά¬δες χι¬λιά¬δες νοι¬κο¬κυ¬ριά φτω¬χών και πε¬ρι¬θω¬ριο¬ποιη¬μέ¬νων. Θα μας βρουν μπρο¬στά τους".


Κοινωνική αναλγησία

Η κυβέρνηση, ύστερα από την απίστευτη επιπολαιότητα που επέδειξε με την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, χωρίς να έχει σκεφτεί το οτιδήποτε πριν για την εφαρμογή του και τις συνέπειες πλην του ταμειακού αποτελέσματος, αποκαλύπτει συγχρόνως και έναν τρομακτικό κυνισμό. Ενώ εξαιρεί μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας και επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, φορολογεί ακόμη και τους άνεργους! Και επειδή φοβάται ότι δεν θα πειθαρχήσουν όλοι – το είπε καθαρά ο κ. Βενιζέλος – στο μέτρο, αύξησε τρομερά τους συντελεστές.

Αυτή η κυβέρνηση που ούτε και τώρα δεν επωφελήθηκε – μια και διαλαλεί ότι εκβιάζεται λόγω εθνικών λόγων από την τρόικα– για να μετατοπίσει έστω και στο ελάχιστο το φορολογικό βάρος προς τα πιο εύπορα στρώματα μέσω και ενός φόρου μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, επιπλέον, μας λέει ψέματα –«ενταγμένο στη λογική της δικαιοσύνης, δηλαδή στη λογική που θα διέπει συνολικά το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» θέλει το μέτρο ο Βενιζέλος, Καθημερινή 11/9/2011 – ότι η πολιτική της είναι δίκαιη. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια ανάλογη πολιτική απάντηση.

Οργανωμένο κίνημα των μη εχόντων

Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα οργανωθεί ένα κίνημα εναντίον του φόρου αυτού, με όρους τέτοιους που να οδηγήσει στην πρώτη καθαρή, έμπρακτη πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Την πρώτη εξουδετέρωση μέρους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας. Ιδέες και απόψεις χρήσιμες έχουν ήδη πέσει. Κόμματα, οργανώσεις, οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης που έχουν ήδη ανάψει, και μπορεί να βρει κανείς πλήθος ευρηματικών ιδεών και αυθεντικών επιχειρημάτων για τους λόγους που οδηγούν στη θέση «δεν θα πληρώσουμε εμείς που δεν έχουμε».

Υπάρχει ένα ζήτημα ακόμη που από την Αριστερά δεν πρέπει να παρακαμφθεί. Πώς συμβιβάζεται η ευρύτερη Αριστερά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι, συνδικάτα, να είναι εναντίον ενός φόρου περιουσίας; Η Αριστερά πράγματι είναι – οφείλει να είναι– υπέρ ενός φόρου της ακίνητης και κινητής περιουσίας. Ο οποίος φόρος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα κριτήρια εκείνα –ύψος συνολικού εισοδήματος, πηγή συνολικού εισοδήματος, αξία ακινήτου, χρήση ακινήτου, οικογενειακή κατάσταση, περιοχή, δανειακές υποχρεώσεις σχετικές με το ακίνητο κ.ά. Ο φόρος αυτός που, εφόσον υπολογίζει αυτά τα κριτήρια, μπορεί να είναι ευρύς, ιδίως σε μια χώρα με εκτεταμένη φοροδιαφυγή –που μέρος της συγκρότησε την ακίνητη και κινητή περιουσία– και υψηλή τουριστική ανάπτυξη, είναι ακόμα πιο απαραίτητες. Για να προφυλαχτεί, επιπλέον, και η γεωργική γη από την οικοπεδοποίηση.

Δείγμα αυτής της λογικής είναι και οι θέσεις που εμπεριέχονται στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό προχθές Παρασκευή (η οποία τελικά δεν συζητήθηκε) και η οποία έθετε τα εξής ερωτήματα προς τον κ. Παπανδρέου:
• Θεωρεί την είσπραξη αυτού του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την προοπτική μαζικών αποκοπών νόμιμη και ηθική;
• Προτίθεται να εξαιρέσει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον τελευταίο φόρο;
• Προτίθεται να προχωρήσει σε συγκρότηση περιουσιολογίου για τις κινητές και ακίνητες περιουσίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;
• Θα επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου αντικαθιστώντας το με το φόρο στις μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες;

Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, μάλλον πρέπει να ακουστεί ως βιαστικό αστείο η αναφορά του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, που σημείωσε ότι, εφόσον και η Αριστερά είναι εναντίον του μέτρου, η οποία εκ ορισμού είναι κατά της ιδιοκτησίας, τότε εμείς –η ΝΔ– είμαστε εναντίον κατά μείζονα λόγο. Εμείς, όμως, έχουμε μια «μικρή» διαφορά: είμαστε εναντίον του και ταυτόχρονα υπέρ ενός αναδιανεμητικού φόρου περιουσίας, στα πλαίσια ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος.



Παύλος Δ. Κλαυδιανός



ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ!...

Χαράτσι ακόμα και σε ανέργους...

Και οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ θα πληρώσουν ολόκληρο και όχι μειωμένο το ειδικό τελος ακινήτων. Χαράτσι που αρχίζει από 400 ευρώ, για τα πιο φτηνά ακίνητα σε πόλεις της περιφέρειας, και φτάνει τα 2.000 ευρώ για τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας.

Στο “χαμηλό” συντελεστή του 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εντάσσονται μόνο οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι, μόνο αν ιδιοκατοικούν στο ακίνητο, και οι ανάπηροι ή οι επιβαρυνόμενοι φορολογικά από ανάπηρο. Δεν αρκούν, όμως, αυτές οι προϋποθέσεις. Για να ισχύσει ο χαμηλός συντελεστής σε αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει το ακίνητο να μην είναι σε ζώνη με τιμή πάνω από 3.000 ευρώ και να είναι μικρότερο από 200 τ.μ.

Έτσι 430.802 άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών, θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος με συντελεστές από 3 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.

Το νέο μέτρο βρίσκει αντίθετη την ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, το προεδρείο της οποίας προειδοποιεί με μπλόκο στην έκδοση και αποστολή των λογαριασμών. Στη συνεχεια, όπως λένε, δεν θα στέλνουν τις εντολές διακοπής ρεύματος στα περιφερειακά γραφεία, αν κάποιος δεν πληρώσει το τέλος -Ν. Φωτόπουλος (πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ): “Αν ο νόμος επιβάλλει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα (...) Εμείς δεν θα το κάνουμε. Προτιμούμε να παρανομήσουμε και ας υποστούμε τις όποιες συνέπειες”.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να “απαντήσει” στις κινήσεις των εργαζομένων, με τροπολογία ξεκαθαρίζεται πως αν δεν εκτελεστεί η διακοπή της σύνδεσης, θα επιβάλλεται σε βάρος της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν επιβλήθηκε, προσαυξημένο κατά 25%.

Η τροπολογία προβλέπει και μπόνους στη ΔΕΗ, όπως και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος που θα παρακρατούν από τις εισπράξεις το 0,25%, ως δαπάνες είσπραξης!

Για να αποδείξει κάποιος καταναλωτής ότι εμπίπτει στις κατηγορίες του χαμηλού συντελεστή, θα πρέπει να υποβάλλει, ηλεκτρονικά, αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: