Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Οι κάτοικοι της Γαλήνης, των Εγγαρών, το ΔΣ της πεκιν, πολιτικές ομάδες και αυτόνομα άτομα εμπόδισαν σήμερα το πρωί την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Νάξου να χαρτογραφήσει την περιοχή, όπου πρόκειται να κατασκευάσουν την νέα χωματερή, στην κορφή Ξύδι.

Ο Δήμαρχος Νάξου βέβαια ενώ παρέλειψε να ενημερώσει τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Γαλήνης και Εγγαρών, για τις ενέργειες της τεχνικής υπηρεσίας Δήμου Νάξου δεν παρέλειψε να ενημερώσει προκαταβολικά την αστυνομία έτσι ώστε να προστατεύσει τον κ Γρυλλάκη από τις αναμενόμενες αντιδράσεις των παραπάνω συλλογικοτήτων, με στόχο να τελειώσει το «έργο» του απρόσκοπτα και απερίσπαστα. Είναι βλέπετε απαραίτητη η δημοτική χαρτογράφηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν το παράνομο και επικίνδυνο «έργο» του ΧΥΤΑ.

Η παρουσία της αστυνομίας διακριτική μεν αλλά πάντα παρούσα όταν εκτελεί εντολές ανωτέρων και δη όταν αυτές οι εντολές είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν πλήθος διαμαρτυριών! Κάποια στιγμή ο πρόεδρος των Εγγαρών κ Βαθρακοκοίλης εμφανίστηκε κάθιδρος και μπερδεμένος προσπαθώντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

Μάταια όμως. Ούτε η παρουσία της αστυνομίας ούτε η προσπάθεια του Δημοτικού συμβούλου είχαν αντίκρισμα στο κόσμο που συγκεντρώνονταν όλο και περισσότερος. Κατόπιν εντολής του Δημάρχου η αστυνομία αποχώρησε και οι παρευρισκόμενοι αγανακτισμένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του Δημαρχείου με μαύρες σημαίες. Η αυτοκινητοπομπή εν μέσω κορναρισμάτων απέκλεισε τον δρόμο μπροστά στο δημαρχείο και στον χώρο στάθμευσης και σύσσωμοι οι πολίτες εισέβαλαν στο Δημαρχιακό μέγαρο. Με συνθήματα όπως «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» και «να φύγουν τα σκουπίδια από τις Εγγαρές και την Γαλήνη» εισέβαλαν στο χώρο δίπλα στο γραφείο του Δημάρχου και μεταφορικά τον έσυραν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού μεγάρου.

Η αποφασιστικότητα και η ορμή των πολιτών έκανε τον Δήμαρχο να χάσει την ψυχραιμία του και να δηλώσει ότι όπως ακριβώς κάλεσε την αστυνομία έτσι και έδωσε την εντολή να αποσυρθεί. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ταυτίσει την δημοκρατία με την παρουσία της αστυνομίας. Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και ηχηρές. Ο δήμαρχος συνέχισε την απαράδεκτη τοποθέτηση του προσπαθώντας να δικαιολογήσει την συμπεριφορά του ως μονόδρομο αφήνοντας υπόνοιες για ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να χαρτογραφήσει την περιοχή. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ομολογήσει ότι είναι ένα απλό όργανο που εκτελεί εντολές ανωτέρων. Λες και δεν ξέρουμε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πολιτικά δρώμενα της Χώρας μας.

Ένα νέο στοιχείο που μάθαμε από τον έντονο διάλογο που διεξάχθηκε μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, είναι ότι η αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν έχουν δώσει την έγκριση τους για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδι αλλά για την θέση «Αγριλιά».

Τελειώνοντας τέθηκαν τρία ερωτήματα στον Δήμαρχο και μία διαπίστωση.
1) Αν θα φέρει και ΜΑΤ την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να χαρτογραφήσουν την περιοχή
2) Πόσα χρήματα θα πληρώνουμε για πρόστιμα λόγω της ύπαρξης ΧΥΤΑ μετά τις 31-12-2011
3) Ποιος ευθύνεται για την μη ύπαρξη ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Νάξο. Ουσιαστικές και καθαρές απαντήσεις βέβαια δεν δόθηκαν. Μόνο σε μια στιγμή αυτοκριτικής ο Δήμαρχος έθεσε και τον εαυτό του μέσα σε όλους όσους ευθύνονται, για τα πρόχειρα, παράνομα και επικίνδυνα, έργα που γίνονται στην Νάξο, χωρίς βέβαια να ξεχάσει να επιβεβαιώσει την κεντρική προπαγάνδα που διαχέεται όλο και συχνότερα στις μέρες μας ότι: φταίμε και εμείς οι πολίτες για αυτή την κατάσταση.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την κοινή διαπίστωση ότι ο Δήμαρχος είναι ο μοναδικός και απόλυτος υπεύθυνος για ότι συμβεί στο μέλλον….

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το σίγουρο είναι πως ο δήμαρχος είναι ο μόνος υπέυθυνος για όσα έχουν και για όσα δεν έχουν συμβεί στη Νάξο τα τελευταία χρόνια. Ντροπή και αίσχος σε Μαράκη και Γρυλλάκη και σε όποιον αυτοδιοικητικό δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

και λίγα είπε ο αποπάνω.
ξεφτίλες και λαμόγια έχουν
καταντήσει όσοι μπλέκονται με τα δημαρχιλίκια. άντε να χαθούν