Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΦΡΑΓΜΑ - ΕΜ[ΦΡΑΓΜΑ]

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Το 1969 κατασκευάστηκε το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής του ποταμού Νείλου προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η ιλύς του ποταμού που κατέληγε στην Αν. Μεσόγειο ήταν η κύρια θρεπτική ύλη για την θαλάσσια χλωρίδα (π.χ. φύκια ) της περιοχής . Η φραγή της οδού καθόδου της ιλύς από την κατασκευή του ΥΗΕ φράγματος είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση πολλών ειδών φυκιών από τη Δυτική προς την Ανατολική Μεσόγειο , δηλαδή από τις πιο απομακρυσμένες προς τις πιο κοντινές περιοχές στο Δέλτα του ποταμού , με αποτέλεσμα οι ρύποι της ανεπτυγμένης Δυτικής Ευρώπης , που μέχρι τότε απορροφούσαν τα θαλάσσια φυτά , πέρασαν πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα ως αιωρούμενα σωματίδια άμμου, δημιουργώντας έτσι συσσωματίδια υπό τη μορφή νέφους . Αυτό το νέφος που πρώτη φορά εντοπίστηκε δορυφορικά πάνω από την ήπειρο της Αφρικής στη δεκαετία του '80 , ονομάστηκε "Καμινάδα της Ερήμου" και διαπιστώθηκε ότι αυτό ήταν υπεύθυνο για την παρεμπόδιση δημιουργίας υδροφόρων νεφών. Καθώς η κίνηση της "Καμινάδας της Ερήμου" είναι κυκλική πάνω από την αφρικανική ήπειρο, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ξήρανση αυτής της ηπείρου λόγω ανομβρίας τελικά δεν ήταν τυχαία .

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η παρέμβαση του είδους μας στη φύση με την κατασκευή μεγάλων έργων πρέπει να γίνεται φειδωλά και μόνο μετά από συστηματική μελέτη και έρευνα. Ας διερευνήσουμε αν θα είναι επωφελής ή επιζήμια καθώς και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η παρέμβαση στο πέρασμα του χρόνου, τόσο στην περιοχή δράσης της αλλά και γενικότερα σε μια ευρύτερη περιοχή του πλανήτη.

Ας μη λησμονούμε ότι η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν έγινε κάτω από το πρίσμα της εξοικονόμησης νερού και της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Αιγύπτου. Οι συνέπειες βέβαια δύο δεκαετίες μετά ήταν δραματικές - ίσως και απρόβλεπτες . Αυτό όμως ας μας οδηγήσει σε πιο υπεύθυνες και προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή ανάλογων έργων στο μέλλον, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι γιατροί λένε , πως η φραγή μιας αρτηρίας στο ανθρώπινο σώμα οδηγεί σε έμφραγμα . Γιατί να μη γίνεται το ίδιο και στον πλανήτη από τις τόσες αρτηρίες ζωής ,που είναι τα ποτάμια ;

Παραθέτουμε πιο κάτω ορισμένα στοιχεία από το περιοδικό National Geographic, τεύχος Σεπτεμβρίου 2002, αναφορικά με την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων και τις επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα .

Οι υγρότοποι γλυκού και θαλασσινού νερού φιλτράρουν τους ρύπους και φιλοξενούν ψάρια , αποδημητικά πτηνά και πολλά άλλα πλάσματα . Από τη λεκάνη του Αμαζονίου ( Ν. Αμερική ) ως το Ιράκ , οι υγρότοποι αποξηραίνονται προκειμένου να κατασκευαστούν φράγματα και να επεκταθούν οι καλλιέργειες και οι οικισμοί . Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τον περασμένο αιώνα καταστράφηκε το 50% των υγροτόπων. Η παγκόσμια σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους υπογράφηκε πριν από 31 χρόνια στο Ιράν και η καταστροφή συνεχίζεται , αν και μέχρι σήμερα 132 χώρες έχουν δεσμευτεί να προστατέψουν τους υγροτόπους τους.

Η κατασκευή μεγάλων ταμιευτήρων, όπως η εκτροπή υδάτων των ποταμών και η κατάκλυση εδαφών για τη δημιουργία φραγμάτων, επηρεάζει τη μετανάστευση των ψαριών και καταστρέφει σημαντικά πολιτιστικά μνημεία . Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1950 υπήρχαν 5000 μεγάλα φράγματα σε όλο τον κόσμο . Το 2000 είχαν φτάσει τα 45000, δηλαδή δύο νέα μεγάλα φράγματα (με ύψος πάνω από 15 μέτρα ) κατά μέσο όρο κάθε μέρα , από τα οποία τα μισά βρίσκονται στην Κίνα .Το φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ με ύψος πάνω από 185 μέτρα και μήκος δύο χιλιόμετρα , εκτιμάται ότι θα ξεσπιτώσει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους και θα πλημμυρίσει 970.000 στρέμματα αγροτικής γης , μόλις τεθεί σε λειτουργία το 2009!!!

Η NASA ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Η NASA μεταξύ των άλλων σε ειδική έκθεσή της για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη επισημαίνει και τα εξής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου :
"Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ !!! "

Δεν υπάρχουν σχόλια: