Αυτό το κείμενο τελικά δεν είχε την τύχη που θα ήθελα! Παρόλο που ομάδες και συλλογικότητες το αποδέχτηκαν σαν μια βάση για να ενημερώσουμε τον κόσμο ουδέποτε τελικά δημοσιεύτηκε. Οπότε μέσα από την ιστοσελίδα μου το δημοσιεύω για να μην πάει χαμένος ο κόπος μου και ίσως το διαβάσουν οι λίγοι αναγνώστες μου.
Η χωρίς έλεος επίθεση, που έχει εξαπολύσει το κράτος μαζί με το τραπεζικό- χρηματιστηριακό κεφάλαιο, είναι πολύ-επίπεδη και ολομέτωπη και περιλαμβάνει:
Την άγρια και συνεχώς αυξανόμενη φορολογία που επιβάλλουν στα μεσαία και κατώτερα στρώματα και την μείωση του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ,
Την καταστροφή των εργασιακών κεκτημένων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
Τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,
Την ακρίβεια που καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς,
Το ξεπούλημα: όλου του ορυκτού πλούτου (φυσικοί πόροι), όλης της άυλης περιουσίας της Ελλάδας (FIR, οικονομικές ζώνες εκμετάλλευσης, δικαιώματα εξόρυξης κλπ) και όλης της δημόσιας περιουσίας και υποδομής που δημιούργησε το κράτος εκμεταλλευόμενο την υπεραξία της εργασίας του ελληνικού λαού (δίκτυα: αποχέτευσης, ύδρευσης, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σιδηροδρομικών γραμμών, δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ.),
Την παραχώρηση της αποκλειστικής διαχείρισης των δημόσιων αγαθών σε πολυεθνικές και ιδιώτες. Όλα όσα έχουν προγραμματίσει, σχεδιάσει και ψηφίσει συνοψίζονται: στην κάθετη περικοπή των πρωτογενών δημόσιων δαπανών στο επίπεδο του 32,2% του ΑΕΠ έως το 2016 και 30,5% το 2020 ενώ το 2007 ανέρχονταν σε 41,8% του ΑΕΠ με Ευρωπαϊκό μέσο όρο το 43%. Το 2010 τα κράτη που οι δημόσιες δαπάνες ήταν κάτω από το 31% του ΑΕΠ τους ήταν τριτοκοσμικές χώρες όπως η Μποτσουάνα, το Βιετνάμ, η Νικαράγουα κλπ.
Η καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων που ταλανίζουν το ΓΝ-ΚΥΝ έγινε με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Νάξου για αυτά καλώντας τους να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς την δική τους συμμετοχή και συναίνεση καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί προς όφελος τους.
Τα προβλήματα- αιτήματα που καταγράφουμε δεν είναι μόνο τοπικά και ούτε πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως τέτοια. Στην ουσία αντανακλούν και καταγράφουν τις κατευθύνσεις και πρακτικές της θεσπισμένης Ελληνικής πολιτικής στον τομέα της υγείας από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.ΣΥ.)
Στο πρώτο άρθρο του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ (1397/83) δηλώνεται κατηγορηματικά ότι: Γενικές αρχές 1. Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών. 2. Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας, που οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Ομολογουμένως το λειψό και στρεβλό Εθνικό Σύστημα Υγείας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα είναι απόρροια των εργατικών και κοινωνικών αγώνων που έγιναν τον περασμένο αιώνα. Όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες αφού καθησύχαζαν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ικανοποιώντας μέρος ή όλα τα αιτήματα τους, πάντοτε επιχειρούσαν να αλλάξουν το νόημα, το περιεχόμενο και τους στόχους κάθε κατάκτησης της κοινωνίας και των εργαζομένων.
Χρησιμοποίησαν λοιπόν την κομματική γραφειοκρατία, τους μηχανισμούς προπαγάνδας και τους «οπαδούς τους», για να ελέγξουν τα αιτήματα της κοινωνίας και τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο το Ε.Σ.Υ. αλλοιώνοντας με τις εκάστοτε μεταρρυθμίσεις το κοινωνικό νόημα και τους στόχους των δημόσιων νοσοκομείων που ήταν: η δωρεάν υγεία για όλους.
Στην πραγματικότητα το Ε.Σ.Υ. παρόλο που οι αρχές του ήταν «επαναστατικές» ουδέποτε ολοκληρώθηκε ως μεταρρύθμιση. Ακόμα και σήμερα δεν έχει το αριθμό των εργαζομένων που προέβλεπε τριάντα χρόνια πριν ενώ από την σύσταση του έλειπε βασικά η αρχή: η αγωγή υγείας, η πρόληψη και η πρωτοβάθμια περίθαλψη και το τέλος: η ικανότητα να ανταποκρίνεται σε σύνθετα ιατρικά προβλήματα που ταλαιπωρούν σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού. Έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξαρχής περιορισμένο, παρόλο που κατάφερε τελικά να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας.
Ενώ η πυραμοειδής γραφειοκρατία και η συγκέντρωση όλων των αποφάσεων και των εξουσιών σε ένα υπουργό δυσχέραινε επιπλέον την αποτελεσματικότητα του Ε.Σ.Υ και διευκόλυνε την δημιουργία της διαπλοκής της διαφθοράς και της άλωσης τελικά του ΕΣΥ από το κεφάλαιο και τους ιδιώτες.
1) Η αρχή της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
Πρώτα από όλα παρέδωσαν σε ιδιώτες τους τομείς, της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης των νοσοκομείων δημιουργώντας σιγά- σιγά τον πολιτικό μύθο της αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί την υγεία σε όλα τα επίπεδα λόγω δαπανών. Κατόπιν ξεκίνησαν την προσπάθεια ημί-ιδιωτικοποίησης, από τα κάτω, βαπτίζοντας τα πάντα έξοδα που απαιτούν έσοδα (3 ευρώ στην αρχή, 5 ευρώ τώρα, συν τα πληρωμένα εργαστήρια, συν το φακελάκι, συν τα δώρα κλπ). και αφού απαξίωσαν τα Δημόσια Νοσοκομεία στην συνείδηση της κοινωνίας είναι έτοιμοι να τα δώσουν βορά στους ιδιώτες.
-την κατάργηση του 5ευρου ως απαράδεκτου χαρατσιού
-Την ενεργοποίηση των μόνιμων θέσεων καθαριστριών
-Την κατοχύρωση θέσεων προσωπικού φύλαξης και
-Την αυτόνομη λειτουργία εστιατορίου του ΓΝ-ΚΥ Νάξου.
2) Νέος Οργανισμός Νοσοκομείου
Όπως και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έτσι και αυτή του ΕΣΥ παρέμεινε ανεφάρμοστη στα συρτάρια των εκάστοτε υπουργών υγείας και οικονομικών. Το ΕΣΥ προέβλεπε και πέτυχε ως ένα βαθμό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην επαρχία κυρίως με την δημιουργία περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων. Πάραυτα το κράτος ουδέποτε τα χρηματοδότησε επαρκώς και δεν ενέκρινε την στελέχωση με γιατρούς και το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου (ΓΝ-ΚΥΝ) και των νοσοκομείων γενικότερα.
Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με όλες:
-τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες
-τις απαραίτητες θέσεις ειδικευμένων νοσηλευτριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
-τις αναγκαίες θέσεις παραϊατρικού προσωπικού που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, του ακτινολογικού, της μονάδας αίματος καιτων χειρουργείων -τις καίριες θέσεις τεχνικού προσωπικού αφού ο ένας υπάρχων δεν επαρκεί ούτε για το ΚΥ
-τις θέσεις διοικητικού προσωπικού για τις ανάγκες του νοσοκομείου
-την άμεση στελέχωση του ΚΥ Αμοργού με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και
-την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΥ Αμοργού με νέους εξοπλισμούς
3) Χειρουργεία
Πλήρης αδράνεια των ήδη εξοπλισμένων και πληρωμένων με τους φόρους μας χειρουργείων με αποκλειστική ευθύνη: των εκάστοτε υπουργών Υγείας, των τοπικών βουλευτών, των δημοτικών αρχών και των διορισμένων διοικήσεων τους. Οι εκάστοτε πολιτικοί και οι διάφορες διοικήσεις του ΓΝ-ΚΥΝ μπορεί να εγκαινίαζαν φρεσκοβαμμένα κτίρια παραμονές εκλογών αλλά ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να στελεχώσουν με γιατρούς και το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό τα πλήρως εξοπλισμένα χειρουργεία: Α) του Σηπτικού, Β) του Άσηπτου και Γ) του Τοκετού στο ΚΥ-Γενικό Νοσοκομείο Νάξου για να λειτουργήσει ως τέτοιο. Όσο και αν αυτή η κατάσταση φαντάζει γελοία και απίστευτη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων.
4) Τεχνητός Νεφρός
Ανάλογη αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους έχει και η μονάδα Τεχνητού Νεφρού με τα μηχανήματα δυναμικότητας 3 ατόμων να έχουν αγοραστεί και τοποθετηθεί στον κατάλληλο χώρο από το 2008 χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να τα λειτουργήσουν, ενώ τελειώνουν οι εγγυήσεις των μηχανημάτων αν δεν έχουν ήδη τελειώσει. Σε αυτό το τέλμα αν λάβουμε υπόψη μας και την «μνημονιακή» μείωση των δαπανών μετακίνησης των Νεφροπαθών, ΑΜΕΑ, Ψυχικά ασθενών και όλων γενικά των ευαίσθητων ομάδων κατά 60% τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τους ασθενείς που κατοικούν ή επισκέπτονται το νησί μας.
5) Μονάδα Αίματος
Απαραίτητη για την λειτουργία των χειρουργείων και της μονάδας τεχνητού νεφρού είναι η Μονάδα αίματος. Μέχρι σήμερα οι πολιτικοί δεν ήθελαν και οι διοικητές δεν μπόρεσαν να στελεχώσουν τις κενές οργανικές θέσεις του ΓΝ-ΚΥΝ. Φυσικά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να επαναληφθεί το υπέρ-ρεαλιστικό σενάριο του να σχεδιαστεί και να εξοπλιστεί η μονάδα αίματος χωρίς την στελέχωση της με γιατρούς και ειδικευμένο προσωπικό για να την λειτουργήσουν. Καταλυτικό γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους μας είναι ότι με τις περικοπές που επιβάλλουν οι κυρίαρχες τάξεις ήδη παρατηρείτε έλλειψη σε «ασκούς συλλογής αίματος» στα μεγάλα νοσοκομεία καθιστώντας την εθελοντική αιμοδοσία ανενεργή.
Η κατακλείδα σε όλα αυτά είναι ότι: το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας ΝΑΞΟΥ είναι το μοναδικό από τα 16 μικρά νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας που δεν έχει νοσοκομειακή υποδομή και δεν λειτουργεί κανονικά
Σίγουρα το Ε.Σ.Υ. δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε και όπως το έχουμε ανάγκη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το απαξιώνουμε πλήρως (Η τελευταία συγκριτική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χρονολογείται από το 2000 και σε αυτήν το ελληνικό σύστημα κατατάσσεται 14ο σε σύνολο 190 χωρών.) και ενστερνιζόμαστε την κυρίαρχη προπαγάνδα που κηρύττει ότι: οι όποιες αλλαγές επιβάλλονται μέσω του μνημονίου γίνονται για να αλλάξουν τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα του ΕΣΥ. «Προχωράνε σε οριζόντιες περικοπές προσωπικού. Αυτό δεν είναι αναδιάρθρωση του Δημοσίου» σχολίασε μέλος της Τρόικας 17-12-2011.
Το κράτος μετέτρεψε τον δημόσιο τομέα σε κομματικό- πελατειακό τομέα όπου σταμάτησε η αμφίδρομη αλληλεπίδραση της κοινωνίας με τον δημόσιο λειτουργό και αντικαταστάθηκε με την μονοσήμαντη σημασία της «εξασφάλισης μισθού και εργασίας» για τον δημόσιο υπάλληλο που με την σειρά του συντηρεί και στηρίζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ο δημόσιος τομέας αποτέλεσε το πεδίο δράσης των κομματικών και πελατειακών σχέσεων όπως και η πηγή τροφοδότησης του τερατουργήματος που αποκαλούμαι «κατεστημένο» και ταλανίζει τόσο τους έλληνες όσο και τους Ναξιώτες πολίτες. Σήμερα αυτή η νοοτροπία λοιδορείται από τους ίδιους που την διαμόρφωσαν και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για να εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου. «Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι χρήσιμες και υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, συνεχίζοντας ότι: «αναζητούμε τη μέθοδο και την διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων». (ΕΘΝΟΣ 16-12-2011)
6) Εργαστήρια
Τα εργαστήρια και οι παρακλινικές εξετάσεις είναι απαραίτητα έτσι ώστε να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα διάφορα τμήματα του ΓΝ-ΚΥΝ. Με βάση αυτή την λογική απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των απαρχαιωμένων εργαστηρίων και της υπάρχουσας κεντρικής παροχής οξυγόνου. Η εσκεμμένη και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του οργανισμού υγείας συμπληρώνεται από την έλλειψη συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εργαστηρίων καθιστώντας τα αναξιόπιστα τόσο επιστημονικά όσο και στην συλλογική συνείδηση. Ενώ ο στοιχειώδης αρχικά αλλά καθόλου ευκαταφρόνητος τιμοκατάλογος που επέβαλαν στις αναξιόπιστες εργαστηριακές εξετάσεις, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να στραφούν σε ιδιωτικά εργαστήρια τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πολιτικό μύθο της αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον τομέα της υγείας.
Ο τιμοκατάλογος των εργαστηρίων σε συνδυασμό με τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων, το «κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων» και τις συνεχείς μειώσεις των παροχών προς τους ασφαλισμένους, αποτελούν ένα ακόμα μέσο για την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.
Κινητοποιούμαστε για:
-καλύτερο εξοπλισμό και πλήρη στελέχωση των εργαστηρίων
- δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις για όλους
7) Εξοπλισμοί
Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ επιταχύνεται τόσο από την έλλειψη μηχανημάτων όσο και από την έλλειψη συντήρησης και εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων των νοσοκομείων. Ο εκσυγχρονισμός και η πλήρης στελέχωση του ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ- ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ και του ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ είναι απαραίτητα έτσι ώστε ακόμα και ο αγροτικός ιατρός να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ασθενή. Βέβαια με τις εφεδρείες θα χαθεί έμπειρο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό από την ενεργή δράση ενώ την κατάσταση θα επιδεινώσει η πολιτική της μη πρόσληψης νέων ιατρών- εργαζομένων. Ακόμα και οι αγροτικοί ιατροί που θα διορίζονται στα νησιά μας θα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τους μισθούς πείνας που θα παίρνουν με πιθανότητα να μην δέχονται τον διορισμό.
Η προμήθεια αξονικού ή μαγνητικού τομογράφου είναι απαραίτητη αν θέλουμε να έχουμε νοσοκομείο. Διεκδικούμε τουλάχιστον να υπογραφεί σύμβαση των ταμείων μας με τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα - μέχρι την προμήθεια του.
Ο εκσυγχρονισμός του οδοντιατρείου, του μικροβιολογικού και η προμήθεια σύγχρονου καρδιολογικού υπέρηχου μπορεί να επιτευχθούν με την χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από την διοίκηση. Εδώ αναδεικνύεται το πόσο έβλαψαν την δημόσια υγεία οι διορισμένοι με κομματικά και όχι με αξιοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια διοικητές. Βασική προϋπόθεση για τον διορισμό του διοικητή θα έπρεπε να αποτελεί η επιστημονική του κατάρτιση (πτυχίο δημόσιας διοίκησης) και όχι οι «γνωριμίες του» ή σε ποιο κόμμα ανήκει!
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι: το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας ΝΑΞΟΥ να είναι νοσοκομείο μόνο στα χαρτιά χωρίς ουσιαστική νοσοκομειακή υποδομή.
8) Χρηματοδότηση από ΔΥΠΕ
Ενδεικτική της πολιτικής των μνημονίων και της υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι η μείωση της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών κατά 50% (καύσιμα, οξυγόνο και υγειονομικό υλικό). Ο οικονομικός προϋπολογισμός του 2012 μειώνει ακόμα περισσότερο την χρηματοδότηση και θα φέρει το ΓΝ-ΚΥ Νάξου σε άθλια κατάσταση έτσι ώστε η ιδιωτικοποίηση του να φαντάζει και να προβάλλεται ως η μοναδική λύση που έχουμε.
Επιδιώκουμε: η χρηματοδότηση από το ΔΥΠΕ να καλύπτει τις ανάγκες ενός αναβαθμισμένου μικρού νοσοκομείου.
9) Δημιουργία ΕΚΑΒ Κυκλάδων
Διεκδικούμε:
-την οργάνωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ΕΚΑΒ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας των κατοίκων των Κυκλάδων. Οι διακομιδές πρέπει να σχεδιαστούν, να οργανωθούν και να λειτουργήσουν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες των νησιών μας και να παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες που θα κρατούν τον ασθενή στην ζωή μέχρι την μεταφορά του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο.
Σήμερα η διακομιδή των ασθενών είναι πανάκριβη έως και απαγορευτική για την πλειονότητα των κατοίκων των νησιών μας: 20.000 ευρώ το μεγάλο ελικόπτερο, 10.000 ευρώ το μικρό και 3.000 έως 15.000 ευρώ το εκάστοτε πλωτό μέσο. Το κόστος διακομιδής των ασθενών καθιστά αναγκαία την δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ με προμήθεια μέσων μεταφοράς (αέρος, θαλάσσης) που να εξυπηρετούν αποκλειστικά τις Κυκλάδες. Ενδεικτικά το 2010 δαπανήθηκαν περίπου 1.000.000 ευρώ για διακομιδές.
-απαιτούμε τα έξοδα μετακίνησης των ασθενών να επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία
10) Ψυχική υγεία
Το σύστημα ψυχικής υγείας ουδέποτε ολοκληρώθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και σχεδιαστεί! Απεναντίας υπό-χρηματοδοτήθηκε και υπό-στελεχώθηκε, βασιζόμενο στην κουλτούρα του εγκλεισμού, της ιδρυματικής βίας και της εγκατάλειψης. Σήμερα αυτό το λειψό και ήδη χρεοκοπημένο σύστημα καλείται να ασχοληθεί με ένα όλο και μεγαλύτερο όγκο ψυχικά ασθενών που βουλιάζουν στην κατάθλιψη από τις συνθήκες εξαθλίωσης και ανασφάλειας που καλλιεργεί το μνημόνιο.
Ως εκ τούτου και αφού το κράτος δεν διαθέτει χρήματα για την πρόσληψη ψυχολόγων και ψυχίατρων στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου, διεκδικούμε: να συνεχιστεί και να επεκταθεί η συνεργασία του νοσοκομείου με την ΚΛΙΜΑΚΑ παραχωρώντας της ένα θάλαμο, που υπάρχει και είναι κενός, για την παραμονή και αντιμετώπιση των βαριών ψυχικών περιστατικών για 1-2 ημέρες μέχρι να μπορέσουν οι ασθενείς με την κατάλληλη αγωγή να επιστρέψουν σπίτια τους, έχοντας αποφύγει την διακομιδή και τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα της Ελλάδας.
Επίσης μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την μείωση του προσωπικού και των κλινών, η χρήση της τηλεϊατρικής αποτελεί μονόδρομο για τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και τα ΚΥ προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασθενείς.
Χαρακτηριστική και απορίας άξια αποτελεί η ολική άρνηση της χρήσης της τηλεϊατρικής από τον διοικητή τόσο για την ΚΛΙΜΑΚΑ όσο και για άλλες ιατρικές περιπτώσεις.
11) Διοικητική- Υγειονομική αυτοτέλεια
Το βασικό δομικό συστατικό της απαξίωσης του ΕΣΥ είναι η πολυδαίδαλη γραφειοκρατία και η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια των εκάστοτε υπουργών υγείας. Η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στον εκάστοτε υπουργό υγείας είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας. Οι χρόνιες αναμονές για την διεκπεραίωση ουσιαστικών αναγκών,(όπως προσλήψεις ιατρών αναβάθμιση και συντήρηση μηχανημάτων κλπ), η μη αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και της επαρχίας οφείλονται στην έλλειψη διοικητικής αυτοτέλειας του εκάστοτε νοσοκομείου.
Η συγχώνευση του ΓΝ-ΚΥ Νάξου με εκείνο της Σύρου υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο αντί να το αναβαθμίζει, δεν προσφέρει τίποτα χρηματοοικονομικά, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μετακινήσεις προσωπικού και την κατάργηση οργανικών θέσεων. Ήδη η κατάργηση ιατρικών τμημάτων και η μείωση κλινών είναι γεγονός.
Εμείς διεκδικούμε να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια το ΓΝ-ΚΥΝ έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απρόσκοπτων προσλήψεων στις βασικές ειδικότητες σε παθολόγους, χειρούργους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, αναισθησιολόγους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, οδοντίατρους, οφθαλμίατρους, δερματολόγους, ουρολόγους, ΩΡΛ, νοσηλευτριών ΠΕ και ειδικευμένου προσωπικού έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία του ΓΝ-ΚΥΝ καθώς και οι ανάλογοι αγροτικοί ιατροί.
Ομολογουμένως δεν είναι δυνατή η ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου με ένα γιατρό ανά τμήμα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους γιατρούς που εξοντώνονται εργασιακά. Η πρόσληψη και άλλων γιατρών στις βασικές ειδικότητες εκτός του ότι θα καλυτερέψει τις εργασιακές συνθήκες των γιατρών και θα παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως στους κατοίκους της Νάξου και των γύρω νησιών, θα εξαφανίσουν τις διαδεδομένες φήμες που θέλουν μερίδα γιατρών να προωθούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία το απόγευμα. Πιθανόν να αποτρέψει τα φημολογούμενα φαινόμενα ιδιωτικής εκμετάλλευσης των ασθενών, από κλίκες γιατρών που έχοντας κομματική ασυλία χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν το νοσοκομείο σαν μέσο προσωπικού πλουτισμού και αποτέλεσαν τα «εργατικά αναχώματα» στην περαιτέρω αναβάθμιση του.
Ενώ οι σύμβουλοι θα πρέπει να είναι αιρετοί και ανακλητοί καθώς και να εκπροσωπούνται οι φορείς της ναξιακής κοινωνίας.
12) γ Εφημερίες
Αγωνιζόμαστε για:
-ουσιαστικές, ασφαλείς και ενεργές εφημερίες για την παρακολούθηση της νοσηλείας των ασθενών, την καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και τελικά την 24ώρη παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών στους κατοίκους της Νάξου και των γύρω νησιών.
-δημιουργία σύγχρονων κοιτώνων στο νοσοκομείο
Μέχρι σήμερα σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατά ακολουθία στα δημόσια νοσοκομεία, το κράτος αντί για αύξηση των μισθών των εκάστοτε απεργών, παραχωρούσε αυξήσεις με την μορφή επιδομάτων και θέσπισε στον χώρο του ΕΣΥ τις περίφημες πλασματικές εφημερίες.
Αυτή η αλλοπρόσαλλη πολιτική, ελάφρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που έπρεπε να καταβληθούν, στις ασφαλιστικές εισφορές, στις προσαυξήσεις δώρων για τα Χριστούγεννα, για το Πάσχα και για τις άδειες, ενώ δυσκόλεψε με αυτήν την πρακτική την καταμέτρηση του πραγματικού χρόνου που απασχολούνται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα το κράτος χρησιμοποιεί τις παροχές που θέσπισε το ίδιο για να επιτεθεί στους εργαζόμενους καλλιεργώντας τον πολιτικό μύθο του προνομιούχου- τεμπέλη εργαζόμενου που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.
13) Περιφερειακά Ιατρεία
Ο εξοπλισμός και η στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων ορεινής Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες είναι επιτακτική ανάγκη και ενδεικτική της πολιτικής που αφήνει χωρίς στοιχειώδης υγειονομικές υπηρεσίες τοπικές κοινότητες και ολόκληρα νησιά.
14) Οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας
Η αγωγή υγείας και η πρόληψη της ιατρικής- οδοντιατρικής, η ενημέρωση του κόσμου, η ηλεκτρονική ταξινόμηση των κυριότερων ασθενειών, ο καθορισμός του υγειονομικού χάρτη της Νάξου(1) και τέλος οι συστηματικές επισκέψεις στα σχολεία είναι άκρως απαραίτητα δομικά στοιχεία κάθε σοβαρού συστήματος υγείας. Στο ΕΣΥ απλά δεν έχουν προβλεφθεί και δεν υπάρχουν.
(1) Ένας υγειονομικός χάρτης καταγράφει νοσηρότητα, θνητότητα, επίπτωση, κατηγορίες περιστατικών και νοσημάτων και αιτιολόγησή τους με λεπτομέρεια και για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Συνιστά ανεκτίμητο εργαλείο για τον προσδιορισμό των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας και τη μεθόδευση της κάλυψης τους. Π.χ. ένας υγειονομικός χάρτης για την Ελλάδα πιθανόν να έδειχνε τέτοια σωρεία περιστατικών καρκίνου στις αγροτικές περιοχές (ας είναι καλά τα φυτοφάρμακα!) που να έκανε φανερή την ανάγκη ενίσχυσης και πολλαπλασιασμού των ογκολογικών κλινικών ή τη δημιουργία αυτοτελών αντικαρκινικών νοσοκομείων στην επαρχία. Στην πραγματικότητα, ένας υγειονομικός χάρτης θα αποκάλυπτε με τον πιο διαφανή τρόπο το: ποιες ανάγκες υπάρχουν και ποιες υποδομές χρειάζονται για να τις καλύψουν. Και φυσικά δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο υγειονομικός χάρτης σε 4 μήνες όπως προτίθεται να κάνει το κράτος για να τον χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την κατάργησης οργανικών θέσεων και κλινών μέχρι και κατάργηση νοσοκομείων.
15) Επιστημονική επιμόρφωση
Η μέριμνα για την επιστημονική επιμόρφωση του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με σεμινάρια και περιόδους μετεκπαίδευσης σε μεγαλύτερα νοσοκομεία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συμπληρωθεί η «πείρα» που πιθανώς στερεί ο μικρός αριθμός περιστατικών σε ορισμένες ειδικότητες. Και για αυτήν την επιστημονική επιμόρφωση απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη γιατρών- αντικαταστατών.
16) Διαχείριση απορριμμάτων
Ουδέποτε συμμετείχε η διοίκηση του ΓΝ-ΚΥΝ στις συζητήσεις και στις διαβουλεύσεις των φορέων και των τοπικών κοινοτήτων με την δημοτική αρχή για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ουδέποτε παρουσίασαν θέσεις και προτάσεις για την διαχείριση των ομολογουμένως επικίνδυνων αποβλήτων του νοσοκομείου ενώ γνώριζαν ότι για τα νοσοκομειακά απόβλητα απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση.
17) Γηροκομείο
Για τον λόγο ότι πολλοί υπερήλικες αντιμετωπίζονται ως ασθενείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ανακίνηση της δωρεάς, από την εκκλησία, του κτιρίου του γηροκομείου ως υγειονομικού και κοινωνικού θέματος.
Πολίτες της Νάξου με τα ταμεία στα όρια της διάλυσης, θύματα κι αυτά της αποκλειστικής κρατικής διαχείρισης- εκμετάλλευσης, με τα νέα κερδοφόρα για τους επιχειρηματίες ιατρικά κέντρα που ξεπηδούν σαν μανιτάρια, με την νομιμοποίηση ουσιαστικά της εκμετάλλευσης των νοσοκομείων από μεγαλογιατρούς, με την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων, τις μίζες, τις υπερτιμολογήσεις, την διαφθορά και την διαπλοκή να κυριαρχούν, το μέλλον του ΕΣΥ μόνο ως δυσοίωνο, μηδαμινό και βραχύβιο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τα άλυτα προβλήματα του ΕΣΥ (η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη υποδομής ή η έλλειψη συντήρηση της, η έλλειψη υλικών, οι πολύμηνες αναμονές ακόμη και για τις πιο απλές εξετάσεις, η ανάπτυξη και εδραίωση ιεραρχικών πυραμίδων με μηχανισμούς που απομυζούσαν και απαξίωναν τις υπηρεσίες περίθαλψης εις βάρος των χρηστών και εγγυούταν ότι δεν θα αναπτυχθούν αγώνες που θα τα λύσουν) αποτελούν πάγια πολιτική επιλογή του κράτους.
Στόχος του νεοφιλελεύθερου κράτους είναι να μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα, τον γιατρό σε επιχειρηματία και την ασθένεια σε «ανθρώπινο κεφάλαιο».
Με αυτή την πολιτική δημιουργούνται έντονες ανισότητες και ταξικοί διαχωρισμοί, διότι μετατρέπουν τις υπηρεσίες υγείας από δημόσιο αγαθό στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, σε εμπόρευμα, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι καταναλωτές, δηλαδή οι κάτοχοι χρήματος. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι υποκαθιστούν την ιατρική ηθική και δεοντολογία (που υπήρξε για αιώνες η βασική αρχή της παραγωγής υπηρεσιών υγείας και όριζε τους γιατρούς ως λειτουργούς) από την επιδίωξη του κέρδους.
Η συνεχής και μεθοδευμένη απαξίωση του ΕΣΥ από το κράτος κοντεύει να στεφθεί με επιτυχία(*). Η παντελής έλλειψη κοινωνικού ελέγχου διευκόλυνε την εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σήμερα με πρόσχημα το Δημόσιο Χρέος ετοιμάζονται να δώσουν την χαριστική βολή όχι μόνο στον θεσμό της υγείας αλλά και σε κάθε δημόσιο αγαθό.
Η αποκλειστική διαχείριση από το κράτος του πλούτου που παράγουμε όλοι μας για την δημιουργία αυτού που ονομάζουμε δημόσια περιουσία και αγαθά δεν το νομιμοποιεί για την επικείμενη εκποίηση τους χωρίς την συναίνεση μας.
Οι κοινωνικοί αγώνες με άμεση συμμετοχή και συνελεύσεις πέρα από συντεχνίες και κατεστημένα αποτελούν ανάχωμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η οργάνωση όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ χωρίς κλαδικούς και επαγγελματικούς διαχωρισμούς είναι αναγκαία έτσι ώστε τα προβλήματα του ΓΝ-ΚΥ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να αντιμετωπιστούν και να λυθούν ενιαία.
Η επιτροπή σοφών θέλει να πουλήσουμε ακόμα και τα κτήρια των νοσοκομείων, η πτώχευση μετά κηδεμονίας είναι προ των πυλών και η κοινωνία σοκαρισμένη και αποσαθρωμένη αναμασάει τους κυρίαρχους πολιτικούς μύθους
Α) του ικανού ηγέτη που θα μας βγάλει από την κρίση
Β) Του τεμπέλη δημόσιου υπάλληλου
Γ) του διογκωμένου δημόσιου τομέα
Όλα αυτά αν εφαρμοστεί η νέα δανειακή σύμβαση θα αποτελούν επαναστατικά αιτήματα. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι αναγκαίοι έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Η δημόσια δωρεάν υγεία για όλους μπορεί να επιτευχθεί αν συλλογικά την διεκδικήσουμε. Οι καταλήψεις των γραφείων της διοίκησης, οι απεργίες, το μπλοκάρισμα των εισπρακτικών μηχανισμών μαζί με την ενεργό συμμετοχή σας, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότητα αυτού του αγώνα.
(*) Η κυρίαρχη ιδεολογία γίνεται «πρακτική ιδεολογία», δηλαδή οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού που καθοδηγούν τις στάσεις και τις συμπεριφορές μας, γίνεται η νέα ηθική της κοινωνίας.
7 σχόλια:
!!!!
Το κέρδος ταυτίζεται σήμερα με την αέναη και χωρίς όρια συσσώρευση. Κι όμως κάποτε ο καπιταλισμός είχε «ηθική», δηλαδή όρια. Τι συνέβη και αποσυνδέθηκε πλήρως η οικονομία από την «ηθική» παράδοσή της; Σύμφωνα με τον Αμάρτυα Σεν και τον Σκοτ Μηκλ, η ηθική παράδοση της οικονομικής σκέψης ξεκινάει από τον Αριστοτέλη («Ηθικά Νικομάχεια») που συσχέτιζε το αντικείμενο των οικονομικών (τον πλούτο) με τους ανθρώπινους σκοπούς. Με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, όμως, η «ηθική» αυτή παράδοση απωθήθηκε υπέρ της «μηχανικής» παράδοσης που δεν αφορά τελικούς σκοπούς και ερωτήματα, όπως για το «πως μπορεί να αναπτυχθεί ο αγαθός άνθρωπος», αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τα ζητήματα διαχείρισης
καπιταλισμός και ηθική;;;;
κανένα άλλο ανέκδοτο;;;
"Η πρόσληψη και άλλων γιατρών στις βασικές ειδικότητες εκτός του ότι θα καλυτερέψει τις εργασιακές συνθήκες των γιατρών και θα παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως στους κατοίκους της Νάξου και των γύρω νησιών, θα εξαφανίσουν τις διαδεδομένες φήμες που θέλουν μερίδα γιατρών να προωθούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία το απόγευμα. Πιθανόν να αποτρέψει τα φημολογούμενα φαινόμενα ιδιωτικής εκμετάλλευσης των ασθενών, από κλίκες γιατρών που έχοντας κομματική ασυλία χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν το νοσοκομείο σαν μέσο προσωπικού πλουτισμού και αποτέλεσαν τα «εργατικά αναχώματα» στην περαιτέρω αναβάθμιση του."
σε φήμες αναφέρεσαι;; ;; ;;
καπιταλισμός και ηθική;;;;
κανένα άλλο ανέκδοτο;;
Πες μας μεγάλε για τη σοσιαλιστική...ηθική, έτσι όπως την είδαμε στις πρώην "σοσιαλιστικές χώρες". Περιμένω πως και πως τις αμπελοφιλοσοφίες σου, άφρονα... εχεφρονα.
αν θέλεις να γραψεις κάτι σχετικό με το κείμενο και την υγεία οκ...
Αυτό το ΟΚ τι τόθελες; Αμερικανάκι έγινες;
Δημοσίευση σχολίου