Συμπεράσματα από την δημόσια διαβούλευση του νόμου των ΑΠΕ
Παρακολουθώντας την δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο έχω να επισημάνω ότι
Α) οι εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν σε ΑΠΕ έχουν την τιμή όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν να προτρέπουν την υπουργό κ Μπιρμπίλη να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μελλοντικές κινήσεις τους εκτοπίζοντας τους όποιους κινδύνους και εμπόδια ελλοχεύουν σε επίπεδο, νόμων, γραφειοκρατίας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κοινωνικών αντιδράσεων.
Β) σε γενικές αρχές οι περισσότεροι έχουν ενστερνιστεί την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι με τις ΑΠΕ θα δώσουμε λύσεις τόσο στο οικολογικό όσο και στο οικονομικό πρόβλημα.
Γ) ο κάθε σύλλογος, η κάθε ένωση εταιρειών, ο κάθε αγροτικός συνεταιρισμός προσεγγίζει τις ΑΠΕ από την δική του σκοπιά μεμονωμένα και με στόχο την δική του κυρίως οικονομική διευκόλυνση, χωρίς ένα ελάχιστο ψήγμα κριτικής και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.
Δ) όσοι κατανοούν ότι οι ΑΠΕ δεν έχουν να κάνουν με την οικολογία είναι λίγοι αλλά υπαρκτοί.
Ε) μια κριτική ματιά σε όλες τις ΑΠΕ μαζί αποδεικνύει ότι ο στόχος του 20% ίσως να έχει επιτευχθεί ακόμα και σήμερα σε επίπεδο παραγωγής. Δεν έχει όμως αξιοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί από το κράτος η παραγωγή αυτή. Αντίθετα παρά τις υποσχέσεις των κυβερνώντων οι παραγωγοί βιομάζας, καίνε και πετάνε στις χωματερές την παραγωγή τους ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση.
ΣΤ) Ο στόχος του 40% που θέτει η κυβέρνηση είναι στην ουσία ένα ακόμα δώρο στην κίνηση των μεγάλων κεφαλαίων μια και το 20% έχει λίγο πολύ επιτευχθεί.
Ζ) Το σχέδιο νόμου το οποίο θα καταρτιστεί αναφέρει μέσα στην πολυλογία του πολλά. Αναφέρονται και οι τοπικές κοινωνίες και η κλίμακα και οι τοπικές ανάγκες καθώς η προστασία του περιβάλλοντος και οι ανάλογες μελέτες ΜΠΕ. Εκείνο που έχω να τονίσω εγώ είναι ότι δεν έχει σημασία μόνο το αν θα αναφερθεί ένα στοιχείο μέσα σε ένα νόμο. Αλλά κυρίως σημασία έχει το τι θέση θα καταλάβει το στοιχείο αυτό μέσα στα γενικότερα συμφραζόμενα.
Ο τρόπος και η σαφήνεια με την οποία θα διατυπωθεί καθώς και η βαρύτητα που θα δοθεί σε αυτό μέσα σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου. Στην κατηγορία λοιπόν των νομοθετών που έχοντας γνώση το τι λένε οι «αντίθετοι» κατατάσσω και εγώ όσους συνέταξαν και θα προσαρμόσουν τελικά, τον νέο νόμο στα μέτρα των πολυεθνικών, αφήνοντας ρινίσματα αναφορών για το περιβάλλον και την κοινωνία απλά να υπάρχουν, χωρίς βέβαια ποτέ να έχουν σημαντική βαρύτητα μέσα στο πλαίσιο του νόμου.
Η) Το άρθρο 1 και 2 είναι τα πλέον σημαντικότερα στον νέο νόμο που προωθούν…
Παραθέτω παραγράφους από 2 κείμενα και 1ολόκληρο από την δημόσια διαβούλευση που στοιχειοθετούν τις απόψεις μου
ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τις Α.Π.Ε., έχω την τιμή να σας υποβάλλω την πρότασή μου.
Την δυνατότητα να κάνω αυτή την πρόταση την έδωσε η επιστημονική μου εξειδίκευση στο αντικείμενο και τα περισσότερα από 100 έργα ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας που κατασκεύασα στα 35 χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, εξοικονομώντας συνολικά από την αγορά και το περιβάλλον 2.000.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η συνολική ετήσια κατανάλωση σε ορυκτά καύσιμα στην χώρα μας είναι 21.455.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγεται Βιομάζα 4.290.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου και μεγάλη ποσότητα καταστρέφεται (καίγεται) ελεύθερα στους αγρούς (αν και η ελεύθερη καύση απαγορεύεται) ενώ μεγάλο επίσης μέρος καταλήγει στις χωματερές. Από την ποσότητα αυτή εύκολα και με μηχανικά μέσα μπορεί να συλλεχθεί το 70% ήτοι 3.000.000 τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου.
Η παραγωγή αυτή κατανέμεται σε όλες τις περιοχές της επικράτειας και η ενεργειακή της αξιοποίηση θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Το μειονέκτημα της Βιομάζας λόγω του χαμηλού ενεργειακού της περιεχομένου ανά μονάδα όγκου, μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία ακτίνα της τάξεως των 30 έως 40 km.
Έτσι εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία στην προμήθεια της ενέργειας εφ’ όσον αυτή αναγκαστικά μπορεί μόνον να αξιοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο. Είναι προφανή τα πολλαπλασιαστικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν.
Επίσης θα καλυφθεί μέρος των σημερινών αναγκών των κατοίκων της περιοχής χωρίς να υποθηκεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.
Συμπερασματικά τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν είναι:
1.Λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος (κίνδυνοι πυρκαγιάς, ρύπανση,
δυσοσμία, σήψη κ.α.)
2.Συμβολή στην διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
3.Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη
4.Ανεξαρτησία στην προμήθεια της ενέργειας
Με εκτίμηση,
Για την ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε.
Νικόλαος Φιλιππόπουλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Διευθύνων Σύμβουλος
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ο σύλλογος παραγωγής βιοκαυσίμων
ΖΗΤΑΜΕ:. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, να περιληφθεί διάταξη που να καθορίζει ότι: «Για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος μέχρι 3 MW, ορίζεται τιμή από 280-310 €/MWh (ανάλογα με την παραγωγή θερμικής ενέργειας η όχι)».
Επίσης, ζητάμε οι ανωτέρω επενδύσεις για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο να μην επιδοτούνται. Με τον τρόπο αυτόν θα εξοικονομηθούν πόροι – ιδιαίτερα πολύτιμοι αυτή την εποχή – και θα διασφαλισθεί η σοβαρότητα αλλά και οι υγιείς βάσεις αυτών των επενδύσεων.
Παρακαλούμε πολύ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις απόψεις του Συνδέσμου μας, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση επενδύσεων στον σημαντικό αυτόν τομέα πράσινης ενέργειας από βιομάζα μέσω της παραγωγής βιοαερίου, στον οποίον η Χώρα μας είναι ακόμα εντελώς αμέτοχη.
Για τον Ε.Σ.ΠΑ.Β.
ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε.
ΕΛ.ΒΙ. Α.Β.Ε.Ε.
AGROINVEST Α.Ε.
Πηγών 33, 145 64 Κηφισιά ● Τηλ.: 210 6241 687 ● Fax : 210 8079 694 ● e-mail info@espav.gr
ΤΡΙΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Κυρία Υπουργέ,
Όπως ήδη θα γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τα ενεργειακά ζητήματα και δη με τα βιοκαύσιμα, στο Νόμο Έβρου τα τελευταία 2-3 χρόνια καλλιεργούνται εκτάσεις μεγαλύτερες των 600.000 στρεμμάτων με σιτηρά, δημητριακά και ενεργειακά φυτά.
Το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να επιζητά στροφή σε νέα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως να ενισχύσουν το ήδη πολύ χαμηλό εισόδημά του.
Οι ποσότητες της βιομάζας που παραμένουν στις εκτάσεις των αγροτών της περιοχής μας μετά το θερισμό των αγρών δίνει μια ευκαιρία για οικονομική και ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων αυτών, η οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν εφικτή.
Η βιομάζα πλέον αποτελεί μια πολύ καλή πρώτη υλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τόσο το οικονομικό, όσο και το περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Η άποψη της Ένωσής μας είναι ότι αν δοθεί πραγματικό κίνητρο από την Κυβέρνηση στους υποψηφίους επενδυτές του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας από χρήση βιομάζας, η εγρήγορση και η κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό θα οδηγήσει αφενός σε υλοποίηση επενδυτικών κινήσεων και αφετέρου σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης τον αγροτικό πληθυσμό του Νομού μας.
Ζητούμε από εσάς να αναπροσαρμόσετε την τιμή της MWh της ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά επίπεδα (300-400 ευρώ), προκειμένου να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τη Χώρα και να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών οι οποίοι πλήττονται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.
Ευχαριστούμε για τη Φιλοξενία
Καμπρούδης Αξιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου