Με τους νόμους 1822/1988, 2801/2000 και 2941/2001 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το δικαίωμα να εκτελούνται έργα «δημοσίου συμφέροντος» μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Προχωρώντας ακόμα παραπέρα παραχώρησαν το δικαίωμα εκτέλεσης έργων ακόμα και σε περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί αναδασωτέες.
Η ναυαρχίδα όμως των δασοκτόνων νόμων ήταν ο νόμος 3208/2003 που είχε σαν στόχο τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια επιφέροντας με την εφαρμογή του, την καταστροφή της βιοποικιλότητας και του δασικού πλούτου της χώρας μας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούσαν θυσίες…
Φυσικά η ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε αυτούς τους νόμους αλλά απεναντίας συνέχισε την πολιτική ενάντια στα δάση πάντα συμπληρώνοντας τα νομοθετικά κενά του ΠΑΣΟΚ με απώτερο, κοινό, σκοπό να αλλάξουν τους δασικούς χάρτες της Ελλάδας στο όνομα της πολυπόθητης ανάπτυξης. Παρόλο που το τμήμα αναστολών του συμβούλιου της Επικρατείας, με την απόφαση 202/2005, απαγορεύει την αναθεώρηση των δασικών χαρτών των τότε 330 δήμων, κηρύσσοντας παράνομη την απόφαση του τότε υπουργού γεωργίας κ. Χατζημιχάλη, η κ Μπιρμπίλη μετά μανίας προσπαθεί να καταργηθεί το άρθρο 3 του νόμου 998/1979.
Η δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Α. Αττικής που κατατέθηκε το 2009 και ψηφίστηκε στις 14-1- 2010 (σκάνδαλο Χλύκα!) καθώς και με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ. Οι προθέσεις της οικολόγου κυρίας Μπιρμπίλη αποτυπώνονται στον νόμο 3208/2003 όπου τον συμπληρώνουν και τον προσαρμόζουν στις νέες συνθήκες και στα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο χρόνο.
Στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει νέο ορισμό της έννοιας του δάσους και των δασικών εκτάσεων, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός λόγω του ότι υπάρχουν κενά στον ορισμό και κατά συνέπεια στον προσδιορισμό του δάσους. Ταυτόχρονα πετάει έξω από την έννοια του δάσους, όλες τις δασικές εκτάσεις, όλες τις αναδασωτέες περιοχές, όσες περιοχές έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και όσες περιοχές έχουν γίνει έστω και παράνομα οικίες (βίλες δηλαδή).
Αποδυναμώνει τον συνδικαλισμό και τις αρμοδιότητες των δασαρχείων και ορίζει υπεύθυνους για την καταγραφή των δασών τους εμπρηστές, τους «δασοφάγους» και τους καταπατητές, δηλαδή.
Το αποκορύφωμα βέβαια της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ.
3 σχόλια:
Αυστηρός έλεγχος στις καμένες δασικές εκτάσεις της βορειανατολικής Αττικής και αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέχρι να ετοιμαστούν οι δασικοί χάρτες μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στους φορείς της δασικής προστασίας με τους οποίους συναντήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Επίσης, εξήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, ως Τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών εντός των αναδασωτέων εκτάσεων.
Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης, την παρακολούθηση όλης της καμένης έκτασης για τον έλεγχο αυθαιρέτων και της φυσικής αναγέννησης και είπε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 1 του νόμου 3208 του 2003 και την εφαρμογή του παλαιού νόμου που ίσχυε από το 1979 για τον ορισμό των δασικών εκτάσεων.
Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες.
Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) υποχρεούται να χαρτογραφεί περιοδικά το νομό Αττικής και να ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που εμφανίζεται στο χάρτη.
Η υπουργός ζήτησε από τους εκπρόσωπους των φορέων της προτάσεις τους, ώστε μετά το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή. Οι φορείς δασικής προστασίας αναμένεται να καταθέσουν έως την Παρασκευή τις παρατηρήσεις τους.
Η οριοθέτηση των καμένων περιοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Θετική ήταν, κατ΄ αρχήν, η αντίδραση των φορέων δασικής προστασίας στα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος και ως την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Αλαβάνος κρίνει θετικό το νομοσχέδιο.
Που ειναι το κακό σε ολα αυτά?
Ποιες αρμοδιότητες των δασαρχείων που κάνουν 1 χρονο για να εκδόσουν αποφάσεις για τις Κυκλάδες.
αφού υπάρχουν οι δασικοί χάρτες από το 1979 ποιους κοροϊδεύουν όταν λένε ότι θέλουν να τους ξανά-ετοιμάσουν;;;
γιατί λοιπόν δεν καταργεί τους δασοκτόνους νόμους και να επαναφέρει το καθεστώς πριν το 1979; γιατί θέλουν να ξεχωρίσουν τα δάση από τις δασικές εκτάσεις;
όσο από επιτροπές και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έχουμε χορτάσει να ακούμε και ποτέ δεν είδαμε.
το να ανακοινώσουν ότι θα καταργήσουν τον δασοκτόνο νόμο που οι ίδιοι κατάρτισαν αποτελεί ανακοίνωση , άντε διακήρυξη για ευέλπιδες κατόπιν αρκετού κραξίματος και κλύκηδων . εσύ που ξέρεις ορθογραφία για πες μου τον ορισμό του δάσους γιατί θέλουν να τον επαναπροσδιορίσουν σε 6-8 μήνες;;;
κυρίως όμως να μου υπενθυμίσεις πότε εφάρμοσαν τους εκάστοτε νόμους τα 2 μεγάλα κόμματα.
έχεις αναρωτηθεί γιατί θέλουν να καταργήσουν ή να υποβαθμίσουν το ΣτΕ;
όσο για την γραφειοκρατία! μαζί σου να καταργηθεί αλλά να μην ξεκινήσουμε από το δασαρχείο!!! προτείνω από την εφορία !
όσο για το τεχνικό επιμελητήριο βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα
Με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, αναγορεύεται η εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ σε απόλυτο ρυθμιστή της σύνταξης των δασικών χαρτών και μπαίνουν στη μπάντα οι δασικές υπηρεσίες. Πώς γίνεται πάλι ανώνυμες εταιρίες να αντικαθιστούν την κρατική γραφειοκρατία; για πιο λόγο τους πληρώνουμε αφού δεν έχουν αρμοδιότητες;;;
α) Με την αφαίρεση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών να οργανώνει και να επιβλέπει τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
β) Με την πλήρη αποδιοργάνωση των Τμημάτων των Δασικών Διευθύνσεων που έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου των δασικών χαρτών και με τη σύμπτυξη του χρόνου μέσα στον οποίο οφείλουν να ελέγξουν τους συνταγμένους από ιδιωτικές εταιρείες δασικούς χάρτες.
Ενημερωτικά, στον ισχύοντα νόμο δεν προβλεπόταν ο χρόνος μέσα στον οποίο ήταν υποχρεωμένες οι δασικές υπηρεσίες να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες για την πληρότητα και την επιστημονική τους αρτιότητα.
Για πρώτη φορά είχε μπει ο χρόνος των 4,5 μηνών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσα στον οποίο ήταν υποχρεωμένες οι δασικές υπηρεσίες να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες. Αυτά όλα αποσκοπούν στο να εγκριθούν δασικοί χάρτες καρικατούρες και να συρρικνωθούν μέσω αυτών τα δάση και οι δασικές εκτάσεις.
Δημοσίευση σχολίου