Η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της είναι απογοητευτική. Γερμανοί τραπεζίτες, σύμβουλοι της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, γνωστοί ευρωπαϊστές που συμμετέχουν σε ομάδες προβληματισμού και εργασίας με μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση εξελίξεων καταλήγουν σε καταδικαστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους του ελληνικού Δημοσίου.Επισημαίνουν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου σε συνεννόηση με την τρόικα δεν μπορεί να σπάσει την αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Προειδοποιούν ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και το 2013 για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. Θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο αυξήθηκε θεαματικά στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη και την τοποθετούν χρονικά στο 2013, οπότε θα έχει αρχίσει να λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Προτείνουν το «κούρεμα» του χρέους τουλάχιστον κατά 30%, για να πέσει σε επίπεδα που είναι πιο ρεαλιστικά με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Δύο σενάρια
Οι περισσότεροι αναλυτές και τα ΜΜΕ περιγράφουν την πορεία της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταλήξουν σε δύο εναλλακτικές προτάσεις: στη διατήρηση της Ελλάδας στο περιθώριο της Ευρωζώνης, για να αποτραπεί ένα νοτιοευρωπαϊκό ντόμινο αποσταθεροποίησης· στην αναγκαστική επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, προκειμένου να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα που στην αντίληψή τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το πρώτο σενάριο συνδυάζεται, κατά την εκτίμησή μας, με μία πρόσθετη πτώση του πραγματικού εισοδήματος της τάξης του 30%-40% και τη συνέχιση της οικονομικής ύφεσης για αρκετά χρόνια. Το δεύτερο σενάριο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου, μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναταραχή και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με βάση τους κανόνες που θα ορίσουν οι πιστωτές μας. Ουσιαστικά οι αναλύσεις που συνοδεύουν τη διπλωματία κορυφής του κ. Παπανδρέου οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κακό και το χειρότερο σενάριο.
Αυτά γράφει σήμερα ο Γ. Κύρτσος, που αποδεικνύεται ένα από τα εύστροφα φερέφωνα του συστήματος.
Εξ ου και η αναγκαιότητα να πέσει η κυβέρνηση, και να κηρυχθεί στάση πληρωμών, ώστε να ξεμπερδέψουμε με αυτό το βάρος που το έχουν εννοείται κρεμάσει όλο πάνω μας. Εν συνεχεία, έξοδος από το ευρώ με τους δικούς μας, όσο το δυνατόν, κανόνες, και όχι με τους δικούς τους. Αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για να ξεφορτωθούμε πολλά από τα παράσιτα που μας οδηγούν νομοτελειακά στη χρεωκοπία, και στη μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση, και βέβαια χτυπά τραπεζίτες (ντόπιους και ξένους), ενώ τρέμουν και το φαινόμενο "ντόμινο', καθώς είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση θα βρει πιθανότατα και μιμητές, καθώς οι υπόλοιποι λαοί θα θελήσουν να ακολουθήσουν.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες παραδέχονται μόνοι τους ότι τα μέτρα που παίρνουν δεν μειώνουν το χρέος, παρά την επίσημη -ψεύτικη- προπαγάνδα. Στόχος είναι να αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν, σε "πακέτα σωτηρίας", αλλά και από τα "ασημικά" που υπάρχουν, και να "κινεζοποιήσουν τους εργάτες":
Χρέος - μαμούθ 340 δισ. ευρώ
Κατά 41,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας μας το 2010, φθάνοντας στα 340,28 δισ. ευρώ. Αιτία τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο δημόσιο τομέα και η αναθεώρηση του χρέους, που έγινε σε συνεργασία με τη Eurostat.
Κατακόρυφη αύξηση αναμένεται να έχουν τα χρεολύσια τα επόμενα χρόνια, λόγω κυρίως της μικρής διάρκειας των δανείων του μηχανισμού στήριξης (3 και 5 έτη).
Συγκεκριμένα, από το χρέος των 340,28 δισ. ευρώ:
- Τα 40,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμο μέσα στο 2011.
- Τα ομόλογα που λήγουν από το 2012 μέχρι και το 2016 ανέρχονται σε 144,9 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες λήξεις χρεολυσίων μέχρι τώρα εντοπίζονται το 2014 που φτάνουν στα 48 δισ. ευρώ.
- Τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2016, ανέρχονται σε 154,9 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα χρεολύσια των ομολόγων των επόμενων ετών θα διογκωθούν περαιτέρω και από το νέο δανεισμό του υπουργείο Οικονομικών, μέσω του μηχανισμού στήριξης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και μακροπρόθεσμων ομολόγων αργότερα, ενδεχομένως.
αναρτηθηκε από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
1 σχόλιο:
ευχομαι το ταχυτερο δυνατον να γινει καλυτερα
Δημοσίευση σχολίου