Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Οι ΑΠΕ και οι νόμοι τους

Οι ΑΠΕ και οι νόμοι τους

Η αυθαίρετη πολιτικά, αποτρόπαια κοινωνικά, καταστροφική οικολογικά, παράνομη συνταγματικά και ευτελής επιστημονικά, τοποθέτηση των ΑΠΕ στην ανώτερη βαθμίδα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του υπουργείου περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών, έρχεται να επιβεβαιώσει και τυπικά την υποταγή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στις επιταγές των πολυεθνικών εταιριών.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ, χωρίς αναστολές και με περίσσιο θράσος, διατυμπανίζει την υποταγή της στην κατά ευφημισμό διαβούλευση στο διαδίκτυο.

Σχέδιο Νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Άρθρο 1 Εθνικός Στόχος Α.Π.Ε.

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3468/2006 (ΦΕΚ 129Α’), όπως ισχύει, προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

Ο εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, καθορίζεται σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020. Ο αντίστοιχος εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% μέχρι το 2020.
Η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα. Η προτεραιότητα αυτή λαμβάνεται καθοριστικά υπ’ όψιν σε περιπτώσεις στάθμισης με άλλες περιβαλλοντικές ή κοινωνικές παραμέτρους».

Μια προσεκτική ανάγνωση του 1ο άρθρου του σχεδίου νόμου που «διαβουλεύεται» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του διαδικτύου, αποκαλύπτει τις προθέσεις της και επιβεβαιώνει τις αντιφάσεις(ασύντακτο και ανερμάτιστο) και την προχειρότητα του σχεδίου νόμου που προωθεί απρόσκοπτα.

Θέτει ως Εθνικό στόχο τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα συμφέροντα των επενδυτών. Ακόμα και η ΔΕΗ να επένδυε σε ΑΠΕ είναι ιδιωτική κατά 51%.
Τοποθετεί τις ανεμογεννήτριες πάνω από οποιαδήποτε κοινωνική και περιβαλλοντική παράμετρο!!!

Με σαφήνεια και περίσσια θρασύτητα τοποθετεί τις ανεμογεννήτριες και όλες τις ΑΠΕ πάνω από τις κοινωνίες και το περιβάλλον στο όνομα βέβαια της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Όλοι όσοι είχαν μια ελπίδα θεσμικής αντίστασης μέσω του ΣτΕ πρέπει να γνωρίζουν ότι το θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ διαχωρίζει την άδεια παραγωγής ενέργειας από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που η νομιμότητα τους ελέγχονταν από το ΣτΕ.

Άρθρο 3 Διατάξεις για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

1. Στο τέλος του στοιχείου στ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν.1650/1986 (ΦΕΚ 160Α’), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν.3010/2002 (ΦΕΚ 91Α’), προστίθενται εδάφια ως ακολούθως :

«Προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση δεν απαιτείται για τους υβριδικούς σταθμούς και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές, κατά τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων θα εξετάζονται κατ’ ελάχιστον η συμβατότητα της δραστηριότητας προς τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, η συμβατότητα της δραστηριότητας προς τις εκάστοτε υφιστάμενες κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού, οι εναλλακτικές λύσεις συμπεριλαμβανομένης της μηδενικής και θα τηρούνται όλες οι απαιτήσεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για την ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στην διαδικασία εγκρίσεως του οικείου σχεδίου.»

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αντε τώρα να περιμένεις ενημέρωση από τους Δήμαρχους!

Ανώνυμος είπε...

το άρθρο 3 σε συνδυασμό με την στάθμιση του άρθρου 1 είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης

Ανώνυμος είπε...

μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. το ρεύμα θα ακριβίνει και με τις ευλογίες μας. το τοπίο θα καταστραφεί και εμείς θα νομίζουμε ότι θα σώσουμε το περιβάλλον

Ανώνυμος είπε...

σιγά μην νοιάζει τους δήμαρχους το τοπίο. αυτοί τον μισθό τους τον παίρνουν και με το παραπάνω, όλο και κάτι παραπάνω ακόμα κάτι πιο παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Τα κύρια πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι τα εξής:

- Είναι πρακτικά ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από εξαντλήσιμους συμβατικούς ενεργειακούς πόρους

- Είναι εγχώριες πηγές ενέργειας και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο

-Είναι διάσπαρτες γεωγραφικά και οδηγούν στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας έτσι τα συστήματα υποδομής και μειώνοντας τις απώλειες από τη μεταφορά ενέργειας

-Προσφέρουν τη δυνατότητα ορθολογικής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των ενεργειακών αναγκών των χρηστών (π.χ. ηλιακή ενέργεια για θερμότητα χαμηλών θερμοκρασιών, αιολική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή)

-Έχουν συνήθως χαμηλό λειτουργικό κόστος που δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα των τιμών των συμβατικών καυσίμων

-Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης των ΑΠΕ έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών και σε μικρή κλίμακα εφαρμογών ή σε μεγάλη κλίμακα, αντίστοιχα, έχουν μικρή διάρκεια κατασκευής, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη ανταπόκριση της προσφοράς προς τη ζήτηση ενέργειας

-Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι εντάσεως εργασίας, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο

-Μπορούν να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών και πόλο για την τοπική ανάπτυξη, με την προώθηση ανάλογων επενδύσεων (π.χ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας)

-Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και η αξιοποίησή τους είναι γενικά αποδεκτή από το κοινό
πηγη ΚΑΠΕ

Ανώνυμος είπε...

και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα ξέχασες να γράψεις στο τέλος!

μπορεί ο αέρας η θάλασσα και ο ήλιος να είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όμως οι ανεμογεννήτριες τα φωτοβολταικά κλπ έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής.

είναι εγχώριες όπως γράφεις αλλά μόνο που οι μηχανές κατασκευάζονται κάπου στο εξωτερικό και οι ανεμογεννήτριες που θέλουν να μας κοτσάρουν στην νάξο είναι και πεπερασμένης τεχνολογίας.

οι μηχανές δεν προσφέρουν κανένα ορθολογισμό από μόνες τους... ο ορθολογισμός είναι πρακτική των ανθρώπων

και δεν τοποθετούνται αυτάρεσκα μόνες τους για να συμβάλουν στην αποκέντρωση.

ούτε έχουν ως αυταξία τους τις τοπικές ανάγκες και την
αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών. αντίθετα η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι υποβαθμήζουν το τοπίο.

όσο για την ανεργία που είναι στο 20% οι ανεμογεννήτριες της κορώνου έχουν συνεισφέρει στο ίκα και εγώ δεν ξέρω πόσα εκαταμύρια ευρώ...

όλα είναι θέμα πολιτικής και αυτή καθορίζεται από το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν και τίποτα από αυτά που πιθανώς ή μπορεί ή θα ήθελες γενικά και αόριστα να πιστεύεις και όχι να γνωρίζεις δεν πρόκειται να κάνουν.

καλό ύπνο και όνειρα γλυκά

Ανώνυμος είπε...

τρεις λαλλούν και 2 χορεύουν λέω εγώ.
η δημόσια διαβούλευση τελείωσε και οι αποφάσεις που είχαν εκ των προτέρων παρθεί επιβεβαιώνονται στα πρώτα και στο 9 άρθρο του νέου νόμου τους. είναι ξευτίλες οι άνθρωποι

Ανώνυμος είπε...

το λένε ξεκάθαρα οι λεχρίτες οποιαδήποτε στάθμιση των ανεμογεννητριών με το περιβάλλον και τις κοινωνίες είναι πρωτεύουσας σημασίας.
τώρα τα περί πράσινου καπιταλισμού και άλλα τέτοια άτια είναι ιστορίες για ομοφυλόφυλους ουρακοτάνγκους!
άντε ρε ξυπνήστε

Ανώνυμος είπε...

καλό εκείνο με το χαμηλό λειτουργικό κόστος. άλλο ανέκδοτο ξέρει κανείς;
το ρεύμα φιλαράκο θα ακριβείνει
το τοπίο θα καταστραφεί
το κεφάλαιο θα κερδίσει
και με την συνέναιση των "οικολόγων" !!!

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η κιλοβατώρα στους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ στοιχίζει 0.20 - 0.40 ΕΥΡΩ καίγοντας την πιο ρυπογόνο μορφή μαζούτ που υπάρχει
• Η αιολική ενέργεια έχει κόστος παραγωγής κιλοβατώρας περ. 0.02 ΕΥΡΩ. Δηλαδή 10 φορές χαμηλότερο .
• Ο πολίτης πληρώνει παντού στην Ελλάδα την κιλοβατώρα προς 0.06 - 0.08 ΕΥΡΩ.
• Αυτό σημαίνει πως στα νησιά μας ο έλληνας φορολογούμενος επιδοτεί τους σεΐχηδες του κόλπου με 0.30 μείον 0.08=0.22 ΕΥΡΩ/κβω!!!
• Δεν είναι απλό αντί να επιδοτεί το πετρέλαιο που όλο θ’ ακριβαίνει να επιδοτεί ο έλληνας φορολογούμενος τις ΑΠΕ και μάλιστα –ενδεχομένως – λιγότερο;

Όταν θελήσαμε να ψάξουμε και να βρούμε στοιχεία γύρω από την μόλυνση του Περιβάλλοντος που δημιουργούν τα εργοστάσια ορυκτού καυσίμου και ιδιαίτερα η καύση του πετρελαίου στα εργοστάσια της ΔΕΗ, διαπιστώσαμε πως μέχρις την 1/1/05 το καύσιμο που καιγόταν στα εργοστάσια της ΔΕΗ ήταν μαζούτ με 3.5% σε θείο ένα καύσιμο που είχε καταργηθεί σαν καύσιμο των καλοριφέρ στις πολυκατοικίες της Αθήνας από την δεκαετία του ’60, για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους. Μάθαμε ακόμα πως τα Διυλιστήρια έπαψαν να πουλάνε στην ΔΕΗ το συγκεκριμένο είδος μαζούτ αντικαθιστώνας το μετά την 1.1.05 με μαζούτ χαμηλώτερης περιεκτικότητας σε θείο βάσει δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της Ε.Ε.

Ανώνυμος είπε...

το θέμα είναι ότι με τις ΑΠΕ θα συνεχίσουν να επιδοτούν τους σείχιδες και για το πετρέλαιο και για τις ΑΠΕ

Ανώνυμος είπε...

όποιος έχει έστω και ένα παράδειγμα από την γη ολόκληρη που να έχουν σταματήσει την καύση λιθάνθρακα, λιγνίτη πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ και έχει αντικατασταθεί έστω και μία μονάδα παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ να μας το πεί.
ο αγωγός μπουργκάς αλεξανδρούπολη κατασκευάζεται απρόσκοπτα.
οι ΑΠΕ λειτουργούν μόνο συμπληρωματικά μιας και δεν υπάρχει αφενός δυνατότητα συγκέντρωσης της παραγώμενης ενέργειας και αφετέρου δεν μπορούμε να στηρίχτούμε αποκλειστικά σε αυτές για ευνόητους λόγους.
η εκτρωπή του αχελώου συνεχίζεται.
η πυρηνική ενέργεια και φτηνότερη είναι και λιγότερο ρυπογόνος από τις ΑΠΕ.
και τέλος πάντων επειδή οι απε χρησιμοποιούν για καύσιμο τους τον αέρα την θάλασσα και τον ήλιο δεν σημαίνει ότι δεν ρυπαίνουν και ότι δεν παράγουν κατά την λειτουργία τους τα αέρια του θερμοκηπίου που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

η οικολογία είναι κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική επιστήμη.
οι επιχειρηματίες που αυτο-ονομάζονται οικολόγοι πράσινοι κλπ είναι οι ίδιοι που έχουν υπό τον έλεγχο τους και τις άλλες πηγές ενέργειας και απλώς θέλουν να επεκτείνουν τις οικονομικές δραστηριότητες τους σε παρθένα μέρη προκειμένου να αισχροκερδίσουν.
προκειμένου όμως να κάμψουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών έχουν ξεκινήσει μια παγκοσμίου επιπέδου προπαγάνδα για να "οικολογικοποιήσουν τις επενδύσεις τους.
όσο για την προστασία του πληνήτη περιμένετε από τον πράσινο και ηθικό καπιταλισμό να τον προστατέψει

Ανώνυμος είπε...

Η μόλυνση του πλανήτη ωφείλεται εν μέρει στην αποψίλωση των δασών, στις μεταφορές και στην σπατάλη της ενέργειας.
Η παραγωγή ενέργειας συμετέχει ελλάχιστα έως και ισοδύναμα με τις άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες του καπιταλισμού.

Ανώνυμος είπε...

εισαι υπερ της πυρηνικής ενεργειας στον ελλαδικό χώρο?

Ανώνυμος είπε...

Ο λιθάνθρακας είναι δύο φορές πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο (0,70 τόνοι CO2/MWh έναντι 0,35 τόνοι CO2/MWh), λέει στο ΟΙΚΟ ο κ. Γιώργος Γκαϊντατζής, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Θράκης, αν και λιγότερο ρυπογόνος από το λιγνίτη (0,90 τόνοι CO2/MWh). Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Αγώνα στο Μαντούδι οι προτεινόμενες μονάδες λιθάνθρακα θα συνεισφέρουν 24 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο, δηλαδή το 21% των εκπομπών της Ελλάδας το 1990 (έτος βάσης για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο). Οταν η χώρα μας έχει ήδη υπερβεί τα επίπεδα εκπομπών που πρέπει να έχει το 2012, το αποτέλεσμα θα είναι (πέραν της ζημιάς στο περιβάλλον) να επιβαρυνθεί με μεγάλα πρόστιμα, που θα ανεβάσουν και το κόστος.

2. Κίνδυνος - θάνατος από μικροσωματίδια. Ενα εργοστάσιο καύσης άνθρακα βομβαρδίζει την ευρύτερη περιοχή με ρύπους, όπως διοξείδιο του θείου (SO2), αζωτοξειδίων (ΝΟΧ), υδροκυανίου (HCN), νιτρικό θείο (SNO3), κ.τ.λ. Επίσης, παράγονται τα φονικά αιωρούμενα σωματίδια. «Ακόμα και εάν μέσω των φίλτρων κατακρατείται ένα ποσοστό από 95% - 99,9% της μάζας των εξερχόμενων σωματιδίων, το 0,1% που αποβάλλεται στο περιβάλλον είναι το πλέον επικίνδυνο. Λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου εισέρχονται στα αναπνευστικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από μια εγκατάσταση καύσης λιγνίτη της ΔΕΗ διαφεύγουν στο περιβάλλον 200 κιλά ιπτάμενης τέφρας ανά λεπτό λειτουργίας», σημειώνει ο κ. Γκαϊντατζής.

3. Προκαλούν όξινη βροχή, καταστρέφοντας τη γη, τις καλλιέργειες και επιβαρύνοντας δραματικά περιβάλλον και υγεία (δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.). Απελευθερώνονται ακόμα ιχνοστοιχεία υδραργύρου, που είναι νευροτοξικό μέταλλο και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα.

4. Τα απόβλητά τους είναι πιο ραδιενεργά από εκείνα των πυρηνικών σταθμών(!), γράφει το εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό Scientific American. Συγκεκριμένα, η ιπτάμενη τέφρα από καύση άνθρακα είναι 100 φορές πιο ραδιενεργή από τα πυρηνικά απόβλητα.

5. Δραματικές οι επιπτώσεις στη χωροταξία και στο όλο περιβάλλον. Οπου πάει εργοστάσιο άνθρακα η περιοχή «μαυρίζει». Απαιτούνται τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των «καρβουνάδικων» πλοίων, που θα κινούνται σε σχετικά κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα (Ευβοϊκός, Κορινθιακός, Πατραϊκός, Παγασητικός). Επιπλέον, θα δεσμευθούν μεγάλες εκτάσεις για την τοποθέτηση του άνθρακα (εάν είναι υπαίθρια θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σκόνης), καθώς και για την απόθεση του παραγόμενου γύψου και της επικίνδυνης τέφρας, η οποία περιέχει στοιχεία όπως αρσενικό, μόλυβδος, υδράργυρος, νικέλιο, θείο, βανάδιο, βηρύλλιο, κάδμιο, βάριο, χρώμιο, χαλκός, μολυβδένιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, κ.ά.

6. Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού, για την ψύξη των εγκαταστάσεων, το οποίο θα επιστρέφει στη θάλασσα σε θερμοκρασίες 50 - 60° C! Για ποια οικολογική ισορροπία μπορεί να γίνει λόγος; Στην περίπτωση των Ασπρων Σπιτιών, υπολογίζεται ότι απαιτείται το μισό της μέσης ετήσιας παροχής του ποταμού Νέστου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όσα γράφεις αλλά θα πρέπει να κατάλαβεις ότι η λύση δεν είναι οι ΑΠΕ.
Εσύ πιστεύεις ότι θα σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας με τον λιγνίτη και τον λιθάνθρκα;
Μήπως συμμετέχεις στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας;
Ποιός σου είπε ότι ο καπιταλισμός είναι οικολογικός και ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο; Για το κέρδος ενδιαφέρεται και μόνο για αυτό.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο καπιταλισμός και η άνευ όρων ανάπτυξη που ευαγγελίζεται πρέπει να σταματήσουν και να ανατραπούν. Είτε ανάπτυξη είτε πράσινη ανάπτυξη το οικοσύστημα μας θα αλλάξει μορφή αν συνεχίσουμε τον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Πρέπει να ξεκαθαρίσεις στην σκέψη σου ότι με τις ΑΠΕ δεν πρόκειταινα σταματήσουν την ανάπτυξη. τουναντίον θέλουν περισσότερη ενέργεια για να συνεχίσουμε να παράγουμε ευτελή και άχρηστα αντικείμενα μιας χρήσης που με την μεταφορά τους και την κατανάλωση τους συντηρούμε το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα.

Όσο για τα διλλήματα που θέτουν, έχουν να κάνουν με την πρακτική του ολοκληρωτισμού που λέει συνεχώς ή λιθάνθρακας ή ΑΠΕ. Μα και οι ΑΠΕ ρυπαίνουν οπότε δεν είναι λύση στο οικολογικό προβλημα αλλά στην ουσία μια μετατόπιση του προβλήματος στο μέλλον.
γιατί θα πρέπει το όχι που λέμε στην κλιματική αλλαγή να συνοδεύεται και με μία πρόταση που συνεχίζει τα ίδια κριτήρια (ανάπτυξη),τους ίδιους στόχους (οικονομική πρόοδο)και τους ίδιους σκοπούς (συσώρευση κεφαλαίου). Εως πότε θα σκεπτόμαστε αποσπασματικά και χωρίς την παραμικρή ιδέα ότι για όλα αυτά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα;

Ανώνυμος είπε...

το θέμα αν δεν κανω λαθος ειναι οι ΑΠΕ και το σχέδιο νομου για αυτές,αναρτήστε θέμα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τα λέμε.

ξη είπε...

Αυτο που γραφεις για την ΔΕΗ ,οτι κατα 51% ειναι ιδιωτική ειναι ψευδες.
Το ελληνικό δημόσιο κατεχει το 51,12 %
Ας μιλάμε λοιπόν με στοιχεία αληθη και να μην παραπληροφορούμε.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα όντως είναι οι Απε...
Όμως οι ΑΠΕ είναι ξεκομμένες από την γενικότερη πολιτική;;; μήπως είναι μια νέα θρησκεία που διαλαλλεί το γνωστό "πίστευε και μη ερεύνα";;;
Μέσα σε πιο πλαίσιο θα τις εντάξω αν όχι στο υπάρχον;; Γιατί αυτή η άρνηση σου να δείς τα πράγματα σφαιρικά και πολιτικά;
Ούτε η φύση, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, παραμένουν ίδιες, αν το τελευταίο φίλτρο που χρησιμοποιείς για να τις προσεγγίσεις, να τις αναλύσεις και να τις περιγράψεις, δεν είναι πολιτικό. Η ουδετερότητα που διαχέεται στο κείμενο σου τελικά δεν είναι τόσο ουδέτερη όσο ίσως θα ήθελες να πιστεύεις για τον απλούστατο λόγο ότι επεφημούν τον νέο νόμο που βάζει πάνω από το περιβάλλον και τις κοινωνίες τις ΑΠΕ.

Πως μπορώ εγώ λοιπόν να είμαι υπέρ των ΑΠΕ;;; εσύ μπορείς να πιστεύεις ότι θα σώσεις τον πλανήτη με τις ΑΠΕ αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα γύρω μας....

Ανώνυμος είπε...

Θα επιβεβαιώσω το ποσοστό που έχει το κράτος στην ΔΕΗ και θα το διορθώσω. Ευχαριστώ για την παρατήρηση αλλά οι αριθμοί δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία του κειμένου μου.
Είτε είναι 51% είτε είναι 49% το ποσοστό του κράτους, το να αποτελεί εθνικό στόχο η αύξηση των κερδών μιας ανώνυμης εταιρείας δεν ακυρώνει όλο το κείμενο μου.

Ξεσκεπάζει τον τρόπο που λειτουργεί και είναι δομημένο το κράτος αφενός και αφετέρου δείχνει την κακή πρόθεση όσων απαξιώνουν όλο το κείμενο με την δικαιολογία ενός ασήμαντου λάθους.
Ταυτόχρονα αποκλαύπτεται η επίμονη άρνηση τους να δούν την αλήθεια κατάματα!!!

Ανώνυμος είπε...

αν εσυ πιστευεις οτι θα σωσεις τον πλανήτη με την πολιτική σου προταση τη διστάζεις καντο.
πες μου ομως θέλεις ΑΠΕ η οχι,θελεις πυρηνική ενεργεια η οχι,θελεις λιγνίτη η οχι.
Ξεκάθαρα πες την αποψη σου μην ξεφευγεις με προσχημα το πολιτικό συστημα.
Μηπως θέλεις στασιμότητα δηλ να μεινουν τα πραγματα ως εχουν.
ειναι και αυτο πολιτικη αποψη και μαλιστα διαδεδομένη.

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

Θα επιβεβαιώσω το ποσοστό που έχει το κράτος στην ΔΕΗ και θα το διορθώσω. Ευχαριστώ για την παρατήρηση αλλά οι αριθμοί δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία του κειμένου μου.
Είτε είναι 51% είτε είναι 49% το ποσοστό του κράτους, το να αποτελεί εθνικό στόχο η αύξηση των κερδών μιας ανώνυμης εταιρείας δεν ακυρώνει όλο το κείμενο μου.

Ξεσκεπάζει τον τρόπο που λειτουργεί και είναι δομημένο το κράτος αφενός και αφετέρου δείχνει την κακή πρόθεση όσων απαξιώνουν όλο το κείμενο με την δικαιολογία ενός ασήμαντου λάθους.
Ταυτόχρονα αποκλαύπτεται η επίμονη άρνηση τους να δούν την αλήθεια κατάματα!!!

Ανώνυμος είπε...

δεν απαξιωσα κανενα κείμενο απλα ειπα οτι η ΔΕΗ κατα 51% ιδιωτική ειναι παραπληροφόρηση.
Εγω εγραψα τρεις σειρες σε αλλη αναρτηση και με ειπες λαικιστη ηθικολόγο και ανήθικο.
πες μου λοιπον τη ενεργεια θελεις για να μην σου τα επιστεψω.

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

Α) η κλίμακα των "πάρκων"
Β) η διαχείριση τους
Γ) η συνέναιση των τοπικών κοινωνιών
και κυρίως το τι παράγουμε με την ενέργεια αυτή .
με άλλα λόγια άλλο πράγμα η οικολογία και άλλο οι ΑΠΕ
αν εσύ επιμένεις να απαιτείς ΑΠΕ για να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή όπως λέει το ΠΑΣΟΚ και Η ΝΔ τότε δεν έχω παρά να διαφωνήσω πλήρως μαζί σου και να σου πω ότι είσαι και εσύ ένα θύμα της κρατικής προπαγάνδας. γιατί όπως σωστά σου έγραψαν, αυτή η επιφανειακή σου ευαισθησία είναι και λαικισμός και ηθικολογία που και τα 2 είναι ανήθικα. δεν σε χαρακτηρίζω εγώ έτσι γιατί δεν σε ξέρω. αλλά αν θέλεις να αντιμετωπίσης την κλιματική αλλαγή έξω από τους όρους και τις συνθήκες που την δημιούργησαν τότε λυπάμαι...

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

Η πολιτική μου πεποίθηση δεν τρέφεται με αυταπάτες και ούτε βέβαια συντηρεί θέσφατα πόσο μάλλον δεν στηρίζεται σε στερεότυπα και δεδομένα. Πολιτική εξάλλου δεν κάνει κανένας μόνος του. Η μαζικότητα είναι απαραίτητη προυπόθεση για την εφαρμογή και την ανατροπή του καπιταλισμού.
Τώρα σχετικά με τις ΑΠΕ για να συμφωνήσω με την χρήση και την τοποθέτηση τους θα πρέπει να καλύπτονται ορισμένες προυποθέσεις.
κύρια προυπόθεση είναι ο πλήρης και σαφέστατος διαχωρισμός των ΑΠΕ από την οικολογία. καμία σχέση δεν έχουν....
Α) η κλίμακα των ΑΠΕ
Β)ποιός διαχειρίζεται τις ΑΠΕ
Γ)τι παράγεται με την παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ
και

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

τελικά η ΔΕΗ είναι ανώνυμος εταιρεία ή δεν είναι;

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

γράφοντας για την κλίμακα των ΑΠΕ εννοώ πάντα να καλύπτονται οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

Ανώνυμος είπε...

ειναι ΑΕ τι αλλο να ειναι ΟΕ η ατομική.
και τι παραγεται ε τι αλλο ρευμα ενίοτε και μυζηθρα.

Ανώνυμος είπε...

καποιος εδω στη συζητηση ειπε οτι η πυρηνικη ενεργεια ειναι και φθηνη και λιγο ρυπογονος,αλλα δεν συνεχιζει το σκεπτικό του ,υποψιάζομαι οτι φοβαται το κραξιμο.

Ανώνυμος είπε...

Ότι επιχείρηση και να είναι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποτελεί εθνικό στόχο για το Ελληνικό κράτος.
Όσο για το τι παράγουν θέλω να τονίσω λοιπόν ότι αν συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε πλαστικά, χημικά, όπλα, υλικά μιας χρήσης, κλπ με την ενέργεια των ΑΠΕ δεν μπορούμε να τις κατατάσσουμε στα "μέτρα" που παίρνει η κυβέρνηση για την προστασία του πλανήτη!
Υποτίθεται ότι οι ΑΠΕ είναι η λύση των κλιματικών αλλαγών!!! Γιαυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για τις κλιματικές αλλαγές κατά συνέπεια και για την αντιμετώπιση τους. Το ξαναγράφω αυτό γιατί συζητώντας για την λύση του οικολογικού προβλήματος φτάσαμε στις ΑΠΕ εκτοπίσαμε την πολιτική εκτοπίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τις μετουσιώσαμε σε "αγαθό" αθύπαρκτο!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφεις βρε Εχέφρων...
να ήξερες και ορθογραφία....

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

Η ορθρογραφία πάλι σε πείραξε εσένα;εντάξει...αν συμφωνείς με τα υπόλοιπα. Μικρό το κακό για εμένα...