Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Το νέο σχέδιο νόμου

Το νέο σχέδιο νόμου

Στο πρώτο άρθρο του νέου νόμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνετε κατηγορηματικά ότι η προστασία του κλίματος επιτυγχάνεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική πρόταση στηρίζει όλη την ιδεολογία και την φιλοσοφία του νέου νόμου. Αυτή η πρόταση αν δεν είχε γίνει αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορούσε καμία κυβέρνηση στον κόσμο να μετατρέψει τα δάση, τα βουνά, τις θάλασσες και τα ποτάμια σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δυστυχώς όμως η δημαγωγία και η προπαγάνδα των κυρίαρχων, έχουν πείσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ότι θα σώσουν τον πλανήτη, αν χρησιμοποιήσουν τον αέρα, την θάλασσα και τον ήλιο, για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια! Δυστυχώς αυτή η ψευδής και αντιεπιστημονική άποψη αποτελεί τον δούρειο ίππο για την επικείμενη άλωση της φύσης, που μέχρι τώρα ήταν παρθένα και απείραχτη. Δυστυχώς σε αυτήν την μικρή πρόταση στηρίζεται όλος ο νέος νόμος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφέρω το 1ο άρθρο:

Η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ αποτελεί ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προτεραιότητα ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. Αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την Χώρα!!! και συνεχίζοντας, ο νομοθέτης, ξεδιπλώνει την σκέψη και την πρόθεση της κυβέρνησης με τον εξής αποτρόπαιο τρόπο: Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟ ΟΨΙΝ σε περιπτώσεις ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ με άλλες ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ «παραμέτρους».

Τελείως αυταρχικά λοιπόν τοποθετεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στην ανώτερη βαθμίδα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει το περιβάλλον και την κοινωνία, παραμέτρους. Παράπλευρες απώλειες δηλαδή!!! Με πρόφαση την προστασία του κλίματος καταστρέφουν το περιβάλλον και προφανώς τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις υπάρξουν στο μέλλον. Και γνωρίζουν πλέον ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

ΤΟ 2o ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΡΑΕ). ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΑ ΣΧΟΛΙΑ:

Α)Της εθνικής ασφάλειας. Δηλαδή μέχρι να γεμίσουμε την Ελλάδα με ΑΠΕ είμαστε εθνικά ανασφαλείς;;;

Β)Της προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Μέχρι τώρα γνώριζα ότι η προστασία της δημόσιας υγείας έχει να κάνει με το περιβάλλον, με την ποιότητα της διατροφής, με τις συνθήκες εργασίας, με την ποσότητα των ρύπων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, με την ποιότητα του νερού κλπ. τώρα θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό το πλαίσιο και τις ανεμογεννήτριες! Αντί για στελεχωμένα νοσοκομεία από εδώ και τώρα θα τοποθετούν ΑΠΕ.

Γ)Της ασφάλειας του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.

Δ)Το πόσο, αποδοτική ενεργειακά είναι η υπό έγκριση άδεια. Προφανώς κατανοείτε ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα ενεργειακό πάρκο τόσο περισσότερες ελπίδες έχει έναντι των μικρότερων. Βέβαια προσπαθεί στην συνέχεια να ρίξει στάχτες στα μάτια του κόσμου με τεχνοκρατικές αναφορές στους φορείς που πιστοποιούν αυτές τις μετρήσεις. Θα βάλουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!!!

Ε)Της ωριμότητας της υλοποίησης του έργου που αυτή, προκύπτει από μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Πρώτον στο άρθρο 3 καταργούνται οι προμελέτες στο όνομα της γραφειοκρατίας. Δεύτερον έχοντας εξασφαλίσει με το 1ο άρθρο την προτεραιότητα των ΑΠΕ ούτε καν αναφέρουν τις άλλες 2 παραμέτρους, τις ανάγκες των κοινωνιών και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και εγώ σκέφτομαι: Για να ωριμάσει οτιδήποτε δημιουργεί ο άνθρωπος θα πρέπει και ο ίδιος να το θεωρεί «ώριμο» για να το χρησιμοποιήσει. Τρίτον αν συμπεριλάβουμε στην κρίση μας και την προοπτική του «Καλλικράτη» που συγκεντρώνει ακόμα περισσότερο τις εξουσίες σε διορισμένους υπέρ-περιφερειάρχες τότε καταλαβαίνουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο είναι δευτερεύουσας σημασίας παράμετρος όπως μας προσδιορίζουν αλλά ούτε καν μας αναφέρουν.

ΣΤ) σε αυτή την παράγραφο αναφέρει ότι οι εταιρείες και οι επενδυτές γενικά θα αξιολογούνται για την επιστημονική και τεχνική τους επάρκεια! Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν δηλαδή τις μελέτες;;; Η shell και η ΒΡ και γενικά οι πολυεθνικές, έχουν και επιστήμονες και τεχνοκράτες και νομοθέτες αν το θέλετε!!!

Z) της δυνατότητας ή της εξασφάλισης της δυνατότητας του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου. Αν εξαιρέσουμε τις ιδιωτικές περιουσίες οι κορυφογραμμές ανήκουν σε όλους μας! Όμως η αυθαίρετη ταύτιση του κράτους με ότι αποκαλούμε δημόσιο, έρχεται σήμερα και δείχνει την αναγκαιότητα του διαχωρισμού των 2 εννοιών. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο να κατανοούμε ότι το δημόσιο και το κράτος είναι έννοιες ασύμβατες!

Η)Η εξασφάλιση και η δυνατότητα εξασφάλισης της χρήσης από ποιους εξαρτάται; Πάλι καμία αναφορά στις τοπικές κοινωνίες!!! Πάλι εκτός η γνώμη και η άποψη μας. Η «Δημοκρατία» σε όλο της το μεγαλείο.

Θ) Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται το χωροταξικό των ΑΠΕ του κ. Σουφλιά, όπου υποτίθεται ότι ήταν καταστροφικό για το περιβάλλον!!! Ακόμα όμως και αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος αν σταθμιστεί με τις ΑΠΕ τότε το περιβάλλον θα είναι εκ προοιμίου δευτερεύον.
Άρθρο 5 παράγραφος 5

Μπορεί να αυξάνει την παραγόμενη ενέργεια χωρίς άδεια μέχρι και 10% για όσες φορές το επιθυμεί ο επενδυτής, αρκεί να μην αυξηθεί το γήπεδο του πάρκου. Εκεί που βλέπετε λοιπόν 9 ανεμογεννήτριες μπορεί οποιαδήποτε στιγμή ο επενδυτής να τις κάνει 10 και μετά από λίγο 11 και πάει λέγοντας.

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Ν.998/1979 (ΦΕΚ Α΄ 289) προστίθεται τρίτο εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής: «Για την εκτέλεση των ανωτέρω έργων καθώς και των συνοδών έργων εντός τμημάτων δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αίρεται αυτοδικαίως η αναδάσωσή τους, στην έκταση που αυτά έχουν αδειοδοτηθεί με έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Όλες δηλαδή οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γίνονται για τα μάτια του κόσμου!!!

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΟΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΡΟΠΟ:

«1. Με τη θέσπιση των κατάλληλων μέτρων προωθούνται, κατά ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της ατμόσφαιρας, τον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και τη βιώσιμη αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου.»

Ωμά και κυνικά επιβεβαιώνουν όσα γράφω σε αυτό το άρθρο μου!!!! Να καταργηθεί το χωροταξικό των ΑΠΕ και η νέα τροποποίηση του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: