Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Διακήρυξη των συνεργαζόμενων δημοτικών και συνδικαλιστικών κινήσεων ενάντια στον Καλλικράτη 2

«Η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του ν/σχ “Καλλικράτης” με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, ολοκληρώνοντας τους νόμους και τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας, που συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ο “Καλλικράτης” θα οδηγήσει τη σημερινή ανάπηρη δημοκρατικά, υποχρηματοδοτούμενη οικονομικά και έκθετη στις αγοραίες πολιτικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα αυτοδιοίκηση, σε πλήρη κατάρρευση.

• Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς σταθερούς πόρους και την περιστολή ήδη των κεντρικών αυτοτελών πόρων, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα έργα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της στήριξης των “ευπαθών” κοινωνικών ομάδων, του περιβάλλοντος κ.λπ., θα περικοπούν δραστικά, ή /και θα καταργηθούν για τους χρεωμένους δήμους.

• 35.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν αμέσως και η εργασία των υπολοίπων θα είναι επισφαλής και υποκείμενη σε πολιτικές πιέσεις .

• Η διοικητική αναδιάρθρωση, χωρίς τη διασφάλιση των 4+1,8 δις ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για την υλοποίησή της , χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών, θα οδηγήσει σε λειτουργικό χάος σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων.

• Οι έννοιες της αυτο-διοίκησης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών πλήττονται βάναυσα με τους υπερμεγέθεις δήμους, που λειτουργούν συγκεντρωτικά και αδιαφανώς, στη βάση του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου, με την ανυπαρξία αποφασιστικών θεσμών εσωτερικής αποκέντρωσης, με το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και την αντισυνταγματική περιστολή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Για όλα αυτά απορρίπτουμε το ν/σχ “Καλλικράτης”. Ζητάμε να αποσυρθεί, να ανασταλεί η όποια διοικητική μεταρρύθμιση για μια τετραετία και να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος από τις τοπικές κοινωνίες. Καμιά αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη χωρίς τη δεδηλωμένη αποδοχή τους (δημοψήφισμα).»

Για τον Χρήστο Κορτζίδη και τον Δήμο Ελληνικού
Και η ανακοίνωση κλείνει με δυο λόγια για τον δήμαρχο Ελληνικού, για την πολιτική του στον δήμο Ελληνικού, τους αγώνες του, τις επιτυχίες και για την απεργία πείνας την οποία έχει αρχίσει (ήδη βρίσκεται στην 22η ημέρα)

«Σ’ αυτό τον αγώνα μας εμπνέει ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.
Η Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό υλοποίησε ένα υποδειγματικό πρότυπο δημοτικής αρχής, με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία. Σε εποχές λιτότητας και περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, ο Δήμος Ελληνικού προσέφερε στους δημότες υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έργων με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα έχοντας ταυτόχρονα μηδενικό χρέος αλλά και μηδενική επιβάρυνση των πολιτών (πχ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς).

Δείχνοντας έτσι ότι είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος για
την Αυτοδιοίκηση, πέρα από τον αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό “Καλλικράτη” της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή του Ελληνικού, στο όνομα όλου του λαού της Αττικής και με τη συμμετοχή του, διαφύλαξε το χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, αποτρέποντας τα σχέδια οικοδόμησής του, και προχώρησε στην απόδοση σε δημόσια χρήση μεγάλου μέρους της παραλίας του Ελληνικού , που λυμαίνονταν ιδιωτικά συμφέροντα.

Σήμερα ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, με το έσχατο μέσο αγώνα – την απεργία πείνας – από τη μια, πρωτοπορεί στον αγώνα κατά του “Καλλικράτη” και, από την άλλη, διεκδικεί τα αυτονόητα για τον Δήμο Ελληνικού: να μην καταργηθεί , να δοθούν οι οφειλόμενοι από το κράτος πόροι και η παραλία στο Δήμο. Είμαστε στο πλευρό του! Ο αγώνας είναι κοινός.»


50 ημέρες απεργίας πείνας για το Δήμαρχο Ελληνικού

Τις 50 μέρες απεργίας πείνας συμπληρώνει ο δήμαρχος, Χρήστος Κορτζίδης στο δημαρχείο Ελληνικού.

Σήμερα ανάμεσα στα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν καθημερινά τα ονόματα 17 Ευρωβουλευτών της Ενωτικής Αριστεράς που υπογράφουν το εξής κείμενο:

Ο Δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, πραγματοποιεί την 50η μέρα απεργίας πείνας αντιδρώντας στο σχέδιο διοικητικής αναδιαρθρωσης «Καλλικράτης», το οποίο καταργεί τον Δήμο Ελληνικού.

Ο επανασχεδιασμός των διοικητικών περιφερειών και των δήμων που σχεδιάζει η Ελληνική κυβέρνηση, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων και το πρόγραμμα λιτότητας του ΔΝΤ, πραγματοποιείται χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό και χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με τους αρμόδιους αιρετούς φορείς.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα του Δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη.

The Greek Mayor of Elliniko Municipality, Christos Kortzidis, holds its 50th day on hunger strike in response to the administrative restructuring plan "Kallikrates, which abolishes the City of Elliniko.

The re-design of country’s regions and municipalities, based on the pretext of the IMF austerity program, is without any real plan and without any prior consultation with the relevant, elected, Mayors.

GUE/NGL expresses its solidarity to the struggle of the Mayor of Elliniko, Christos Kortzidis.

Υπογραφές Ευρωβουλευτών Ενωτικής Αριστεράς για Δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη

Willy Meyer, Izquierda Unida, Spain
Jurgen Klute, Die Linke, Germany
Helmut Scholz, Die Linke, Germany
Thomas Handel, Die Linke, Germany
Gabriele Zimmer, Die Linke, Germany
Sabine Wils, Die Linke, Germany
Sabine Losing, Die Linke, Germany
Svensson Eva-Britt, Left Party, Sweden
Rui Tavares, Bloco de Esquerda, Portugal
Marisa Matias, Bloco de Esquerda, Portugal
Hadjigeorgiou Takis, AKEL, Cyprus
Patrick Le Hyaric, Front de Gauche, France
Marie Christine Vergiat, Front de Gauche, France
Higgins Joe, Socialist Party, Ireland
Miroslav Ransdorf, Communist Party of Bohemia and Moravia
Jiri Mastalka, Communist Party of Bohemia and Moravia
Nikolaos Chountis, SYRIZA, Greece

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Μαράκης βρίσκεται σε απεργία πείνας προκειμένου να του δοθούν για δεύτερη φορά τα σκήπτρα του καλλικρατικού δήμου... αλλά χωρίς εκλογές.
Η απεργία πείνας σταματάει μετά την επανεκλογή του στον θώκο που τόσο έχει ζεστάνει και τόσο θανάσιμα επιθυμεί.
Μην του χαλάσετε το όνειρο. Στείλτε τον στον ηλεκτρικό θώκο που θα κατασκευάσει το ΔΝΤ έστω και θωπεύοντας τον.
αξίζει η προσπάθεια