Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14-4-2011 συζητήθηκε και ψηφίστηκε το προσχέδιο Αστικής ανάπτυξης της παλαιάς πόλης και του κάστρου. Το προσχέδιο αυτό κατατέθηκε την επόμενη ημέρα,15-4-2011 όπου και έληγε η προθεσμία, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) για έγκριση του προσχέδιου αυτού και ένταξη του στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη.

Στην ΠΝΑ αντιστοιχεί το ποσό των 6 εκ. ευρώ και τα νησιά που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό είναι 13 στο σύνολο: : Άνδρος, Θήρα, Κάλυμνος, Κως, Κάρπαθος, Λέρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σύρος, Τήνος.

Έστω και καθυστερημένα κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται με τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας που αποτελεί και το ιστορικό κέντρο της Νάξου.

Μέχρι σήμερα το ιστορικό κέντρο λειτουργούσε σαν άλλοθι για να εφαρμόσουν τις εκάστοτε μικροπολιτικές τους οι δημοτικές αρχές και όχι μόνο.

Έτσι όταν συζητούσαν για το κυκλοφοριακό υποδείκνυαν ως χώρο περιπάτου την παλιά πόλη οπότε δεν χρειάζονταν άλλοι πεζόδρομοι και πεζοδρόμια στην νέα πόλη.

Όταν κατέστρεφαν τις προσόψεις των κτηρίων σε ολόκληρη την νέα πόλη για να τις αντικαταστήσουν με τζαμαρίες και γκαραζόπορτες επιχειρηματολογούσαν με θρασύτητα ότι προστατεύουν την αρχιτεκτονική στον παραδοσιακό οικισμό.

Όταν τους κατηγορούσαν για έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής για τις τέχνες και τα γράμματα ανέφεραν το κάστρο ως φάρο πολιτισμού και άλλες παρόμοιες μπούρδες…

Όταν οι επαγγελματίες φώναζαν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι πολιτικές της πέργκολας με περίσσιο κυνισμό ομολογούσαν πως αυτή η πολιτική δεν γινόταν για να εξυπηρετήσουν τα μικρομάγαζα τους οι δημοτικοί άρχοντες αλλά για να παρουσιάσουν μία μοντέρνα εικόνα δίπλα στον αξιόλογο παραδοσιακό οικισμό- μοναδικό στον κόσμο.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα δημοτικά τέλη στην παλιά πόλη είναι 88 ευρώ το τετραγωνικό και στην παραλία είναι στα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αφού λοιπόν απομάκρυναν τις περισσότερες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος με την βούλα και την υπογραφή της αρχαιολογίας και έθεσαν απαράδεκτους γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην περεταίρω ανάπτυξη της παλαιάς πόλης έρχονται σήμερα ως νέοι Μεσσίες και μιλούν με περίσσιο βερμπαλισμό, για κοινωνικό αποκλεισμό, για απαξίωση του παραδοσιακού οικισμού εκ μέρους των πολιτών-άγνοια είναι η άποψη μου αλλά και περεταίρω απαξίωση από την εγκατάσταση αστέγων στην Παλαιά Πόλη (απαξίωση του πολιτικού συστήματος θα έπρεπε να αναφέρουν για την ύπαρξη άστεγων και όχι απαξίωση της Παλιάς πόλης από την ύπαρξη σε αυτήν αστέγων. Εξάλλου αν δεν κατοικούταν από μετανάστες η παλιά πόλη θα ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένη).

Επίσης κάνουν αναφορά στην έλλειψη υποδομών έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος ο οικισμός από ΑΜΕΑ για έλλειψη καθαριότητας, δημόσιων WC, ηλεκτροφωτισμού και για μικρή οικονομική δραστηριότητα… και όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουν μέσω του ΕΣΠΑ! Το νέο ταξικό και κοινωνικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ κυρίες και κύριοι!!!

Επίσης μπορεί να ονοματίζουν τον παραδοσιακό οικισμό ως ΜΠΟΥΡΓΟ (Ιταλική λέξη) αλλά εμείς στην Νάξο την ξέραμε ως Εβραϊκή συνοικία. Και έχει αξία στην σημερινή εποχή η καθιέρωση της ιταλικής διαλέκτου από την Ελληνική γιατί με τον όρο ΜΠΟΥΡΓΟ (οχυρωμένη πόλη;) δεν καταλαβαίνουμε και πολλά. Απεναντίας με τον όρο Εβραϊκή μπορούμε να κατανοήσουμε ότι πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ, ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ συνυπήρχαν αρμονικά στον ίδιο τόπο και αυτό είναι απορριπτέο από τις κυρίαρχες πολιτικές. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε την καταστροφή των συμβόλων των εβραίων και την μετονομασία της Μητροπολιτικής εκκλησίας τους σε εκκλησία «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ». παραχάραξη της ιστορίας δεν το λένε αυτό;

Ακόμα και αν παραβλέψουμε τα παραπάνω όπως και την χρονοβόρα γραφειοκρατία δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας αυτά που η μείζονα μειοψηφία ανάφερε: ότι πολλά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δεν υλοποιούνται γιατί το κράτος πρέπει να συμμετάσχει με πόρους κατά 25% και δεν τους διαθέτει λόγω ΔΝΤ.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τα 6 εκ. η Νάξος διεκδικεί τα 3εκ.880 χιλιάδες ευρώ, παραπάνω από τα μισά δηλαδή και τέλος δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν μας τον δικομματικό ανταγωνισμό στα όποια συμπεράσματα βγάλουμε. Είναι πλέον γνωστό και στις κότες ότι η Νεοδημοκρατική δημοτική αρχή θα σαμποταριστεί από τους Πασόκους υπουργούς, περιφερειάρχες και βουλευτές όσο το δυνατόν περισσότερο…

Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν το προσχέδιο αυτό έχει να υπερβεί πολλά εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα σε εμένα προσωπικά. Μακάρι να διαψευστώ. Αλλά αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να περιμένουμε να εγκριθεί το ΕΣΠΑ για να δούμε ηλεκτροφωτισμό και κανένα οδοκαθαριστή στον παραδοσιακό οικισμό. Αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να περιμένουμε να εγκριθεί το ΕΣΠΑ για να δούμε μία στοιχειώδη σηματοδότηση και μία πινακίδα που να προτρέπει τον επισκέπτη να επισκεφτεί το ιστορικό κέντρο; Αν θα πρέπει να περιμένουμε το ΕΣΠΑ για να τοποθετήσει ο Δήμος ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους και στα διάφορα κομβικά μνημεία της παλαιάς πόλης και του Κάστρου;

Και τέλος όπως είπα και στην «εκπρόθεσμη και λαθραία» τοποθέτηση μου στο δημαρχείο θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον υπουργό πολιτισμού και τουρισμού προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που θέτει φραγμούς στις οικονομικές δραστηριότητες στην παλαιά πόλη και στο Κάστρο από την πλευρά της αρχαιολογίας…
Ας όψονται….

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ολα αυτα πρέπει να συσχετιστουν με την αναπτυξη της παραλίας και με τον νεο χωροταξικό σχεδιζσμό οπου διπλασιάζεται η πόλη της Νάξου

Ανώνυμος είπε...

τελικά αλλαξαν τις λαμπες που ήταν καμενες