Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σχέδιο αναφορικά με την περιοχή του Αλυκού

Θέμα: Παρέμβαση στο Β στάδιο της επικαιροποιημένης μελέτης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αναφορικά με την περιοχή του Αλυκού

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου στα πλαίσια της διαβούλευσης και της υποβολής απόψεων από φορείς του νησιού για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Νάξο έχει εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου από τον Απρίλιο του 2010, μετά τη δημόσια συζήτηση με τους μελετητές στο αμφιθέατρο του δήμου «Ιάκωβος Καμπανέλλης».
Ωστόσο, σε μια ευαίσθητη περίοδο όπου ο κίνδυνος εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα είναι ορατός σε όλους, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ειδικά για την περιοχή του Αλυκού η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά παρέμβαση στην περιοχή προς αξιοποίησή της.

Στο Κεφάλαιο Π.2 (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΤΑ) της επικαιροποιημένης Μελέτης (Β1 Στάδιο) του ΓΠΣ, προτείνεται η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή Ειδικής Προστασίας με κωδ. ΠΕΠ13: «Αλυκή Γλυφάδας - Κεδρο¬δάσος Αλυκού - παράκτια ζώνη».

Ειδικότερα, στη σελ. 79 της Μελέτης του ΓΠΣ προτείνεται:
«Απαιτείται η εκπόνηση ειδικών μελετών διαχείρισης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης / αναβάθμισης του συνόλου της περιοχής.
Στα πλαίσια της μελέτης αυτής να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων ημιτελών κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ερευνητικού σταθμού – οικομουσείου – κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η χωροθέτηση μικρής κλίμακας καταφυγίου επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Αλυκού».

Επειδή η περιοχή του Αλυκού με το κεδροδάσος και τις αμμοθίνες, τη λιμνοθάλασσα Γλυφάδα και τον ευαίσθητο βιότοπο Ποταμίδες που παρουσιάζει ορνιθολογικό ενδιαφέρον είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προτείνουμε να μην υπάρξει καμιά αξιοποίηση των ερειπίων, όπως προτείνεται στη μελέτη, προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσικός χαρακτήρας της περιοχής.

Εξάλλου, το παράνομο κτιριακό σύμπλεγμα που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο του δάσους κατασκευάστηκε την περίοδο της χούντας και, μετά από τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων του νησιού, το έργο σταμάτησε. Ως εκ τούτου είναι αδιανόητο σήμερα να προτείνεται η επισκευή ή η μετατροπή των ερειπίων σε οτιδήποτε, διότι έτσι θα νομιμοποιηθούν, σε μια εποχή μάλιστα που η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι αυξημένη και η νομοθεσία έχει γίνει αυστηρότερη προκειμένου να σταματήσει η οικολογική καταστροφή που επιφέρει η άναρχη δόμηση.

Εφόσον παραβιάστηκαν ακόμα και οι όροι δόμησης της χούντας με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και μέσα σε δασική έκταση κατάφυτη από κέδρους, μέρος της οποίας αποψιλώθηκε και καταστράφηκε για να χτιστεί το τεράστιο ξενοδοχείο, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σκανδαλώδης είναι η αυθαιρεσία με τα σημερινά δεδομένα.

Η ΠΕΚΙΝ εκτιμά ότι για την καλύτερη προστασία του δάσους είναι απαραίτητη η ενημέρωση των επισκεπτών του για την αξία του, η αποτροπή της προσπέλασης οχημάτων, καθώς και η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών.

Επίσης, για την αποκατάσταση ενός τμήματος του κεδροδάσους είναι επιβεβλημένη η απόσυρση της ασφάλτου στο τμήμα του δρόμου που εκτείνεται νοτιοδυτικά από το μικρό καταφύγιο των αλιευτικών σκαφών και πέρα. Ο δρόμος από το λιμανάκι και κάτω δεν εξυπηρετεί καμιά αναγκαιότητα πλέον και είχε κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο για την πρόσβαση στο ημιτελές ξενοδοχείο. Σήμερα αυτό το τμήμα είναι άχρηστο και επιβάλλεται να αποξηλωθεί ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο δάσος να αποκατασταθεί στη συγκεκριμένη έκταση.

Το δάσος του Αλυκού είναι ένα από τα 8 κεδροδάση που έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο και η αξία του είναι ανεκτίμητη. Είναι χρέος μας να φροντίσουμε να παραμείνει ένα φυσικό τοπίο με ελάχιστη ή και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και να το περιφρουρήσουμε από όσους το επιβουλεύονται.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΚΙΝ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ : ΕΧΕΦΡΟΝΑ

ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ "ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ"- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ!

"ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙΣ"

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ "ΔΙΕΡΥΓΝΥΑΝ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ" ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ "ΔΟΥΛΕΙΑ".

VETUSTAS RULE!

ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΑΞΙΑΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

τουλάχιστον δεν θα κάνουν περίπατο... και αυτό το ξέρουν καλά...

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι θέσεις της ΠΕΚΙΝ. ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΞΗΛΩΜΑ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ-ΞΗΛΩΜΑ ΑΣΦΑΛΤΟΥ.
Επί πλέον: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΥΚΟ-ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΨΙΛΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΛΥΚΟΥ

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

Κάποια από τα μέλη της ΠΕΚΙΝ διαφωνούν με την αξία και την αποτελεσματικότητα της αναδάσωσης και προτείνουν να αφήσουμε την φύση να το κάνει μόνη της (αναδάσωση)