Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ!!!!

Εδώ και πάνω από 30 χρόνια ταξιδεύω στην Ελλάδα με το τροχόσπιτό μου κι επισκέπτομαι πολλά νησιά. Όμως η Νάξος είναι το νησί που μ’ αρέσει περισσότερο και γι’ αυτό το λόγο έρχομαι εδώ κάθε χρόνο σε αυτό τον όμορφο τόπο για δύο ή τρειςμήνες. Μ’ αρέσει να μένω με το τροχόσπιτό μου σε ωραία μέρη για windsurfing, kitingκαι ποδηλασία. Το Αλυκό είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη όπου βρίσκεις ηρεμία, μικρές παραλίεςχωρίς πολυκοσμία και ταβέρνες με εξαιρετικό ελληνικό φαγητό.

Πολλοί φίλοι μουσκέφτονται τα ίδια αλλά αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες θα αλλάξουν αυτή τηθετική εικόνα.Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κατασκηνώσει δύο τροχόσπιτα πίσω από τα ερείπια του ξενοδοχείου, όταν αργά το βράδυ μια μηχανή άρχισε να κάνει κύκλους γύρω γύρωκάνοντας πολύ θόρυβο.Το επόμενο βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα έγινε μια πολύ μεγάλη έκρηξη δίπλα από τα αυτοκίνητα. Την επόμενη νύχτα το δεύτερο όχημα έφυγε και πήγε στη Χώρα, κι έμεινα μόνος πίσω απο τα ερείπια του ξενοδοχείου όταν στις 2 η ώρα τη νύχτα δέχθηκα επίθεση μέσα στο τροχόσπιτό μου με αρκετά μεγάλες πέτρες, 6-7 εκατοστά διάμετρο.
Μία χτύπησε το όχημα και άφησε ένα βαθούλωμα από την μία πλευρά, μία δεύτερη προσγειώθηκε στην οροφή και μία τρίτη πέτρα μπήκε μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του μπάνιου και χτύπησε το σάκο με τον εξοπλισμό του windsurf χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Αυτή την πέτρα θα την κρατήσω σαν ενθύμιο από τη Νάξο. Έφυγα κατευθείαν από αυτό το όμορφο, μοναχικό μέρος.

Μετά από τρεις μέρες ήρθε ένας φίλος στο Αλυκό και κατά την διάρκεια της νύχτας γίνανε τρεις μεγάλες εκρήξεις μπροστά από το αυτοκίνητό του. Έτσι, έφυγε και αυτός και δεν έχει σκοπό να ξανάρθει στη Νάξο.Βασικός λόγος για να έρθει κάποιος στη Νάξο με τροχόσπιτο δεν είναι μόνο να γλιτώσει λεφτά.
Άλλωστε δαπανούμε πολλά χρήματα σε τρόφιμα, σε εστιατόρια, σε ενοικιάσεις μοτοσικλετών και στην αγορά διάφορων χρήσιμων πραγμάτων. Αυτό που θέλουμε είναι να μένουμε σε ένα όμορφο ερημικό μέρος χωρίς πολύ κόσμο και με φιλικούς κατοίκους-είναι η περίφημη ελληνική φιλοξενία. Όλοι οι κατασκηνωτές που γνωρίζω στο
Αλυκό είναι κανονικοί άνθρωποι και αφήνουν το μέρος στην ίδια ή ακόμα και σε καλύτερη κατάσταση από ότι το βρήκαν. Καθαρίζουμε πάντα την παραλία και το περιβάλλον από τα σκουπίδια κατά την άφιξήμας και κατά την διάρκεια της παραμονής μας- εκτός από φέτος που τα πάντα στο Αλυκό ήταν στην εντέλεια.

Είναι ανθρώπινο να σου πει κάποιος ότι «δεν μπορείς να μείνεις εδώ» αλλά το να πετάει πέτρες και να κάνει ζημιές σε αυτοκίνητα με το ενδεχόμενο ακόμα και να τραυματίσει ανθρώπους σε μια τέτοια ενέδρα, αυτό δεν είναι τρόπος επικοινωνίας.Η Ελλάδα είναι τέλεια την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής όπου ο καιρός είναι ακόμαζεστός μέχρι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Εδώ δεν υπήρχαν προβλήματα με κλοπές ή επιθέσεις, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία. Εδώ μπορούσε κανείς να αφήσει τα πράγματά του στην παραλία και το αυτοκίνητό του ανοιχτό- και τίποτα δεν συνέβαινε.Αλλά τώρα πρέπει να ξανασκεφτούμε πού θα πηγαίνουμε στο μέλλον.

Γιούργκεν- ο κατασκηνωτής και θαυμαστής της Νάξου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε κυριε Γιουργκεν,

καλα κανετε και κανετε τις διακοπες με τροχοσπιτο και σερφινγκ. Την περιοδο του ιουνιου ημουν και εγω με την οικογενεια μου στη Ναξο εχοντας ακουσει τοσα ομορφα πραγματα. Απο το ξενοδοχειο οπου εμενα, μου προτειναν να παω τα παιδια μου στη "Χαβαη".. Οταν εφθασα, αντικρισα μια πανεμορφη παραλια κατειλημμένη απο 3 τροχοσπιτα, σερφινγκ, τεντες, πλαστικες καρεκλες και καποιους γυμνους "ενοικους".. Φυσικα δεν μπορεσαμε να απολαυσουμε αυτο το μαγευτικο τοποιο, διοτι κυριε Γιουργκεν, καποιοι σαν και εσας, δεν σεβονται ουτε το περιβαλλον ουτε τους αλλους επισκεπτες. Πρεπει επιτελους ολοι να καταλαβουμε οτι η Ελλαδα δεν ειναι ο παραδεισος της αναρχιας και της Ελευθεριας. Υπαρχουν και εδω νομοι, αξιες και Ελληνες τουριστες που εχουν τον πρωτο λογο..
Σεβαστειτε την Ελλαδα σαν την χωρα σας και θα σας σεβαστει και εκεινη!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος της ελευθερίας. Πράγματι η άγρια ζωή είναι αδύνατον να υπάρξει όταν μέσα στο δάσος χτίζονται σπίτια, όταν βιότοποι όπως οι Ποταμίδες μπαζώνονται για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες από τα κουνούπια (!!!) χωρίς μάλιστα να έχει αποκατασταθεί το τοπίο από πέρσι το Σεπτέμβρη που κάναμε την καταγγελία σε λιμενικό και στο τμήμα περιβάλλοντος.
Βέβαια ο κύριος αντιδήμαρχος δείχνει περισσή ευαισθησία για τα συμφέροντα αυτών που μπαζώνουν και που καταπατούν.
Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει παρέμβει κανένας αρμόδιος για να ξεριζωθεί ο ελαιώνας που ξεφύτρωσε μέσα στο δάσος; Τα σπίτια που αδειοδοτούνται μέσα στους κέδρους δεν σας ενοχλούν ή μήπως αυτά συνυπάρχουν με την άγρια ζωή; Οι αμμοληψίες δεν βλάπτουν την άγρια ζωή ούτε οι εισβολές οχημάτων μέσα στο δάσος; ούτε το παράνομο κυνήγι βλάπτει...
Είστε απολύτως υποκριτές κύριοι νομιμόφρονες.
Δεν θα υπερασπιστούμε ότι όλοι οι κατασκηνωτές σέβονται το Αλυκό, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους φροντίζει και καθαρίζει τον χώρο και όσοι κατοικούν στην περιοχή αυτό το γνωρίζουν. Στα είκοσι χρόνια που κατασκηνώνουν άνθρωποι εκεί, στην πλειοψηφία τους έλληνες, αν δεν καθάριζαν και δεν πρόσεχαν τον χώρο, θα είχε καταστραφεί ο τόπος. Και φυσικά θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων μας να κατασκηνώνουμε όπου θέλουμε στους ελεύθερους χώρους, αρκεί να σέβόμαστε τη φύση και τους γύρω μας.
Η νομοθεσία απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση για να προστατεύει τα συμφέροντα του οργανωμένου τουρισμού, όπως βγάζει τα ντόπια παραδοσιακά τυριά παράνομα όταν δεν παράγονται σε βιομηχανικούς χώρους.
Όσο για τις ταμπέλες που τοποθετήθηκαν εκεί μετά από κρυφές παρασυνάξεις με τη συμμετοχή και φερέλπιδων δημοτικών αρχόντων χωρίς μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για να τεθούν όλες οι απόψεις. Πολύ δημοκρατικό, έτσι;
Δυστυχώς φοβόμαστε ότι αυτή η όψιμη ευασιθησία και η ανάδειξη της ελεύθερης κατασκήνωσης σαν τη νούμερο ένα απειλή για το Αλυκό δεν κρύβει παρά οργανωμένα συμφέροντα που εποφθαλμιούν την περιοχή και την αντιμετωπίζουν σαν τσιφλίκι τους.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πως ειναι δυνατον μια περιβαλλοντικη οργανωση να υποστυριζει την ελευθερη και παρανομη κατασκηνωση στο μεγαλυτερο (εκ των 8)κεδροδασος της Ελλαδος.

κατά αρχήν εμείς υποστηριζουμε ότι η οικολογία και η ελευθερία είναι έννοιες συναφείς! το κεδροδάσος δεν ανήκει σε κανένα και κανένας δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί για να κερδίσει υπεραξία (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) από αυτό. Σαν δημόσιο αγαθό και σαν δημόσιο χώρο θα έπρεπε να το προσεγγίζουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά! το κεδροδάσος δεν είναι ντοκυμαντερ στο ΝΑΣΙΟΝΑΛ GEOGRAFIK, αλλά όπως σωστά γράφεις στέκεται χρόνια εκεί και μπορεί όποιος θέλει και επιθυμεί να το επισκεφτεί, να χαρεί την ιδιαίτερη ομορφιά του και να ξυπνήσει χαράματα σε ένα τέτοιο μέρος που παραπέμπει σε άλλους χρόνους και άλλους τόπους χωρίς να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του! Συνήθως, όσοι έχουν τέτοιου είδους "επιθυμίες" και σέβονται τον συγκεκριμμένο χώρο και τον καθαρίζουν αφήνοντας τον πολλές φορές καλύτερο από ότι τον βρήκαν. (αυτό βέβαια είναι ευθεία βολή τόσο για τον δήμο όσο και για εσένα "φίλε αληθινοκουλτουριάρη" μιας και δεν διάβασα πουθενά να τον καταγγέλλεις γιατί δεν έχει τοποθετήσει ούτε ένα κάδο απορριμμάτων έτσι ώστε ακόμα και ο εφήμερος επισκέπτης να τοποθετεί τα σκουπίδια του κάπου...)

Αποκλείονται λοιπόν εκ πεποιθήσεως η ασυδοσία και η καταστροφή τέτοιων μοναδικών χώρων... χωρίς να σημαίνει ότι κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν πάρτυ μέσα στο κεδροδάσος και άλλα πολλά!
Που ήσασταν πέρισυ όταν η ΠΕΚΙΝ πάλευε ενάντια σε τέτοιες λογικές; Που ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ που τόσο κόπτεται; ΠΟΥΘΕΝΑ!!! ολόκληρος αγώνας δόθηκε για να αποτραπούν πολλά ευτράπελα πέρυσι και κερδίσαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες, κομπασμούς κλπ...

αλλά από ότι καταλαβαίνω είσαι και εσύ υπερ των ολικών απαγορεύσεων... σήμερα απαγορεύονται οι κατασκηνωτές σε λίγο οι άφραγκοι αργότερα οι έγχρωμοι και τέλος θα τοποθετήσουμε τον Προκρούστη στην είσοδο να μας λέει ποιος θα μπαίνει πως και πότε...
Όσοι θέλουν να μετατρέψουν το κεδροδάσος σε μουσειακό χώρο έχουν ως απότερο και ανομολόγητο σκοπό να κερδίσουν υπεραξία. Προστατεύω το κεδροδάσος δεν σημαίνει το χώνω στο σεντούκι ή στην φορμόλη και στην γυάλα αλλά αναδεικνύω την ομορφιά και την αξία του σ όλο τους το μεγαλείο έτσι ώστε να αναγνωρισθεί και να αγαπηθεί από όλους για να μην μπορεί κανείς να το καταστρέψει... σημαίνει παρατηρώ και κρίνω χωρίς μεροληψίες την πραγματικότητα γύρω μας και αφού αναγνωρίσουμε το κεδροδάσος ως δημόσιο χώρο και αγαθό το αντιμετωπίζουμε ανάλογα.
(φυλλάδιο γράφουμε να εκδόσει ο Δήμος όχι εντολή πληρωμής ή πρόσληψης)
Μεροληπτείς όμως όταν καταγγέλλεις την ΠΕΚΙΝ για την υποτιθέμενη ευαισθησία της και δεν καταγγέλλεις αυτά που γράφει στην ανακοίνωση της! ΓΙΑΤΙ;;;
γιατί δεν καταγγέλλεις και τα ξενοδοχεία, την άναρχη δόμηση ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ, το κυνήγι, την βόσκηση, το ξενοδοχείο των βέλγων, το νέο χωροταξικό κλπ κλπ... που καταστρέφουν την άγρια ζωή;;;
για τον απλούστατο λόγο ότι δεν σε νοιάζει το κεδροδάσος αλλά η ΠΕΚΙΝ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΈΜΠΡΑΚΤΑ! γιαυτό ψευδώς αναφέρεις ότι υποστηρίζουμε την απαξίωση του!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ

ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΜΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΑΛΥΚΟ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ;
ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΩΜΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!
ΤΕΤΟΙΟΣ ΟΙΣΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΥΠΟΠΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΟΓΙΣΤΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζοντας τα παραπανω σχολια σας διαπιστωνω οτι υπαρχουν διαφορετικες αποψεις απο τον καθενα..Ως επαναλαμβανομενος επισκεπτης στη Ναξο και συγκεκριμενα στο Αλυκο φετος ειναι η πρωτη φορα που το συναντησα σε αριστη κατασταση(επιτελους καποιοι ασχοληθηκαν με το Αλυκο)Δεν γνωριζω αν εσεις ως ονομαζομενοι ΠΕΚΙΝ συμβαλλατε στην εικονα που αντικρισα φετος και αν ειστε εσεις που τοποθετησατε τις σημανσεις που επρεπε να εχουν τοποθετηθει εδω και δεκαετιες..αν εισασταν εσεις συγχαρητηρια,εχετε κερδισει ενα ακομα μελος.το μονο που δεν καταλαβαινω απο την ανακοινωση σας τελικα υποστηριζετε την προστασια του δασους και την αγρια ζωη ή την ελευθερη κατασκηνωση με συνεπεια την καταστροφη αυτου?.
Διοτι μπορει η συντριπτικη πλειοψηφια να προστατευει και να καθαριζει αλλα ενας απερισκεπτος φτανει να καταστρεψει ενα δασος 2.500 στρεμματων και οχι ενα ´´ΔΑΣΑΚΙ ´´ οπως το χαρακτηρισατε...απο ο,τι γνωριζω ειναι χαρακτηρισμενο καταφυγιο αγριας ζωης  πωσ γινεται λοιπον ενα καταφυγιο αγριασ ζωης να συνυπαρχει με τις διαθεσεις του καθε επισκεπτη.!! Η ΝΑΞΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ...αυτο δεν σημαινει οτι ειναι καταφυγιο αναρχιας και ανομιας.!!!!!
  Με εκτιμηση,
       Λατρης ΑΛυκου!!!!

Ανώνυμος είπε...

γιατί αυτός ο απερίσκεπτος θα πρέπει να είναι κατασκηνωτής;
και στο όνομα του ενός απαγορεύεις ολικά την κατασκήνωση και όχι την οποιαδήποτε πρόσβαση εκεί;
γιατί δεν διεκδικείς και την απαγόρευση της κολύμβησης από τους επισκέπτες που φεύγουν το απόγευμα;
γιατί δεν καταγγέλλεις όσα η ΠΕΚΙΝ καταγγέλλει και δεν προστατεύεις ουσιαστικά το κεδρόδασος;
πως γίνετε να καταστρέφεαι η άγρια ζωή από τους κατασκηνωτές και όχι από τους οποιοδήποτε επισκέπτες;
γιατί αυτή η στοχοποίηση των κατασκηνωτών και όχι όσων έχουμε πολλές φορές καταγγείλλει;
απάντησε μου σε παρακαλώ συγκεκριμένα ο κίνδυνος για το κεδρόδασος είναι οι κατασκηνωτές ή όσοι με αναφορά το δάσος σκέπτονται επενδύσεις τύπου βέλγων;
το χωροταξικό και ότι αποκαλλούν ανάπτυξη είναι ο κίνδυνος ή οι κατασκηνωτές;
τέλος εσύ το επισκέπτεσαι κάθε χρόνο όπως γράφεις γιατί να μην μπορούν και όσοι θέλουν και το σέβονται φυσικά να το επισκέπτονται και να το χαίρονται;
μόνο εσύ δηλαδή μπορείς και ορίζεις το ποιος θα το επισκεπτεί;
το έχεις καθαρίσει καμιά φορά; ή μονό γκρινιάζεις για τους άλλους που δήθεν το βρωμίζουν;