Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Περίεργες κινήσεις στο Αλυκό Νάξου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
Email: pekinaxou@gmail.com
Τηλ: 6976832759 και 6997220691
Νάξος 3/7/2011

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Πριν από έναν περίπου μήνα εμφανίστηκαν ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ταμπέλες στις παρυφές του κεδροδάσους του Αλυκού με σήμανση ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και η φωτιά. Δυο περίπου βδομάδες αργότερα, ξεκίνησαν επιθέσεις σε επισκέπτες της περιοχής του Αλυκού από άγνωστους οι οποίοι πετάνε πέτρες, ακόμα και τσιμεντόλιθους, στα οχήματα όποιου θέλει να μείνει το βράδι στο δασάκι. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά επιθέσεων.

Άγνωστοι τραμπούκοι έφτασαν σε σημείο να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που έρχονται εδώ και δεκαετίες στη Νάξο και αγαπούν το Αλυκό.

Επιπλέον στις 5/5/2011 το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όπου γράφει: “…η ελεύθερη κατασκήνωση σαν φαινόμενο πέραν των άλλων προσβάλλει την αισθητική του χώρου, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, εγκυμονεί κινδύνους πυρκαγιών και δημόσιας υγείας…” παρατηρούμε ότι στην εποχή του μνημονίου, που η φτώχεια χτυπά όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του κόσμου, η απαγόρευση της κατασκήνωσης σημαίνει τον αποκλεισμό των χαμηλών στρωμάτων και όχι μόνο από κάθε δυνατότητα διαφυγής.

Δεν ενόχλησαν το ευαίσθητο υπουργείο Πολιτισμού οι βίλες που ξεφυτρώνουν παντού, δεν ασχολείται το υπουργείο με τους αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν κλειστοί και μη επισκέψιμοι ελλείψει εργαζόμενων, αλλά υπεισέρχεται χωρίς καμία αρμοδιότητα και στα χωράφια της περιβαλλοντικής προστασίας!

Κατ’ αρχάς είναι φανερό στη Νάξο ότι βασικοί υπεύθυνοι για τα μεγάλα και μικρά περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά και την κακοποίηση του τοπίου είναι τόσο οι τοπικές αρχές (δήμος, πολεοδομία κλπ) όσο και ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι λειτουργούν με κριτήριο την εκμετάλλευση του χώρου με μόνο σκοπό την αποκομιδή κέρδους.

Η επέλαση της άναρχης δόμησης με προεξάρχουσα την παραθεριστική κατοικία στην παράκτια ζώνη, τα μπαζώματα ρεμάτων και παραλιών και η διάνοιξη δρόμων, η καταστροφή του δασυλλίου πεύκων στο σημερινό Λύκειο, η επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η έλλειψη διαχείρισης απορριμμάτων, το αεροδρόμιο δίπλα στον υγρότοπο μεγάλης ορνιθολογικής σημασίας, οι καταλήψεις παραλιών από ιδιώτες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, οι καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων (ακόμα και μέσα στο κεδροδάσος του Αλυκού) καθώς και το χουντικό σκάνδαλο της ανέγερσης του ανολοκλήρωτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα νότια του δάσους είναι αποτέλεσμα της διαπλοκής τοπικών φορέων εξουσίας και ιδιωτικών συμφερόντων.

Στις μέρες μας η φύση και το περιβάλλον αντιμετωπίζονται αποκλειστικά σαν πεδίο εκμετάλλευσης. Ειδικά αυτή την εποχή του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου που ψήφισαν οι βουλευτές (εν μέσω πολέμου γύρω από τη βουλή), η φύση και οι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται απροσχημάτιστα βορά στους ιδιώτες και τα επενδυτικά συμφέροντα. Η φύση σαν δημόσιο αγαθό και η απρόσκοπτη πρόσβαση στο περιβάλλον θα γίνουν παρελθόν αν τους το επιτρέψουμε.

Από τη δεκαετία του 60 και μετά πολλοί μνηστήρες εποφθαλμιούσαν το Αλυκό και εγείρανε αξιώσεις ιδιοκτησίας, όπως η εταιρεία που κατασκεύασε το ερειπωμένο πια ξενοδοχείο (οι καταπατητές συνεργάτες της ήταν άνθρωποι του χουντικού καθεστώτος) και εφοπλιστές που ήθελαν να επενδύσουν με την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων. Το 2004 βγήκε η τελική δικαστική απόφαση ότι το δάσος του Αλυκού είναι δημόσια περιουσία.

Όμως οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι δεν εκλείπουν. Τα σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν το δάσος σε πάρκο αστικού τύπου, οι προτάσεις για την αξιοποίηση των ερειπίων, η βόσκηση σε τμήμα της περιοχής, το κόψιμο δέντρων κατά περιόδους, η εισβολή οχημάτων μέσα στο δασύλλιο που κονιορτοποιούν τη βλάστηση και το ριζικό σύστημα των κέδρων, οι καταπατήσεις και η δόμηση εμφανώς μέσα στο οικοσύστημα, η απόρριψη μπάζων, οι αμμοληψίες, η απουσία πυροπροστασίας απειλούν το Αλυκό ή αλλάζουν το χαρακτήρα του.

Στον αντίποδα, οι κατασκηνωτές στην μεγάλη πλειοψηφία τους –αν και υπάρχουν εξαιρέσεις- συμβάλλουν στην προστασία του δάσους αφού μαζεύουν τα σκουπίδια και αποτρέπουν όσους εισβάλλουν με τα οχήματά τους. Επιπλέον ο νόμος που απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση αμφισβητείται σαν αντισυνταγματικός αφού περιορίζει στοιχειώδεις ατομικές ελευθερίες. Και ειδικά σε μια περίοδο που η φτώχεια εξαπλώνεται όλο και περισσότερο αυτό το νομοθέτημα δεν έχει καμία τύχη στην πράξη.

Σχετικά με την προστασία της περιοχής η ΠΕΚΙΝ προτείνει
• Να απαγορευτεί η δόμηση στο δάσος έμπρακτα
• Να καταργηθεί η βόσκηση σε όλο το δάσος
• να εκδοθεί πληροφοριακό φυλλάδιο που θα ενημερώνει για την οικολογική και αισθητική αξία των αμμοθινών και του δάσους ώστε να διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους επισκέπτες.
• την εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών στην περιοχή
• να εξαιρεθούν οι παραλίες της περιοχής από την ενοικίαση και να μην τοποθετούνται ομπρέλλες και ξαπλώστρες που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του φυσικού κάλλους


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι, διαβαζοντας το παραπανω αρθρο μενω εκπληκτος απο τα οσα αναφερονται...Πως ειναι δυνατον μια περιβαλλοντικη οργανωση να υποστυριζει την ελευθερη και παρανομη κατασκηνωση στο μεγαλυτερο (εκ των 8)κεδροδασος της Ελλαδος.Τo κεδροδασος του Αλυκου ειναι χαρακτιρισμενο καταφυγιο αγριας ζωης. Πως ειναι δυνατον τεντες σκηνες, φωτιες, σκουπιδια και αλλα να συνηπαρχουν με την αγρια ζωη και δεντρα τριακοσιων ετων, κυριοι οικολογοι; Σας προσκαλω και σας προκαλω να κανετε μια βολτα στο δασος και να δειτε μονοι σας το αισχος τη βρωμια, τις συριγκες των ναρκομανων που βρισκουν καταφυγιο στο δασος, τις λαμπες υγραεριου πανω στα δεντρα και βγαλτε τα συμπερασματα σας. Μην χρησιμοποιειτε την ψευτοκουλτουρα σας προς οφελως των δικων σας επιχειρησεων και εισ βαρος αλλων. Να ειστε οικολογοι με την εννοια της λεξης.

Ανώνυμος είπε...

" Πως ειναι δυνατον μια περιβαλλοντικη οργανωση να υποστυριζει την ελευθερη και παρανομη κατασκηνωση στο μεγαλυτερο (εκ των 8)κεδροδασος της Ελλαδος.

κατά αρχήν εμείς υποστηριζουμε ότι η οικολογία και η ελευθερία είναι έννοιες συναφείς! το κεδροδάσος δεν ανήκει σε κανένα και κανένας δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί για να κερδίσει υπεραξία (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) από αυτό. Σαν δημόσιο αγαθό και σαν δημόσιο χώρο θα έπρεπε να το προσεγγίζουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά! το κεδροδάσος δεν είναι ντοκυμαντερ στο ΝΑΣΙΟΝΑΛ GEOGRAFIK, αλλά όπως σωστά γράφεις στέκεται χρόνια εκεί και μπορεί όποιος θέλει και επιθυμεί να το επισκεφτεί, να χαρεί την ιδιαίτερη ομορφιά του και να ξυπνήσει χαράματα σε ένα τέτοιο μέρος που παραπέμπει σε άλλους χρόνους και άλλους τόπους χωρίς να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του! Συνήθως, όσοι έχουν τέτοιου είδους "επιθυμίες" και σέβονται τον συγκεκριμμένο χώρο και τον καθαρίζουν αφήνοντας τον πολλές φορές καλύτερο από ότι τον βρήκαν. (αυτό βέβαια είναι ευθεία βολή τόσο για τον δήμο όσο και για εσένα "φίλε αληθινοκουλτουριάρη" μιας και δεν διάβασα πουθενά να τον καταγγέλλεις γιατί δεν έχει τοποθετήσει ούτε ένα κάδο απορριμμάτων έτσι ώστε ακόμα και ο εφήμερος επισκέπτης να τοποθετεί τα σκουπίδια του κάπου...)

Αποκλείονται λοιπόν εκ πεποιθήσεως η ασυδοσία και η καταστροφή τέτοιων μοναδικών χώρων... χωρίς να σημαίνει ότι κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν πάρτυ μέσα στο κεδροδάσος και άλλα πολλά!
Που ήσασταν πέρισυ όταν η ΠΕΚΙΝ πάλευε ενάντια σε τέτοιες λογικές; Που ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ που τόσο κόπτεται; ΠΟΥΘΕΝΑ!!! ολόκληρος αγώνας δόθηκε για να αποτραπούν πολλά ευτράπελα πέρυσι και κερδίσαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες, κομπασμούς κλπ...

αλλά από ότι καταλαβαίνω είσαι και εσύ υπερ των ολικών απαγορεύσεων... σήμερα απαγορεύονται οι κατασκηνωτές σε λίγο οι άφραγκοι αργότερα οι έγχρωμοι και τέλος θα τοποθετήσουμε τον Προκρούστη στην είσοδο να μας λέει ποιος θα μπαίνει πως και πότε...
Όσοι θέλουν να μετατρέψουν το κεδροδάσος σε μουσειακό χώρο έχουν ως απότερο και ανομολόγητο σκοπό να κερδίσουν υπεραξία. Προστατεύω το κεδροδάσος δεν σημαίνει το χώνω στο σεντούκι ή στην φορμόλη και στην γυάλα αλλά αναδεικνύω την ομορφιά και την αξία του σ όλο τους το μεγαλείο έτσι ώστε να αναγνωρισθεί και να αγαπηθεί από όλους για να μην μπορεί κανείς να το καταστρέψει... σημαίνει παρατηρώ και κρίνω χωρίς μεροληψίες την πραγματικότητα γύρω μας και αφού αναγνωρίσουμε το κεδροδάσος ως δημόσιο χώρο και αγαθό το αντιμετωπίζουμε ανάλογα.
(φυλλάδιο γράφουμε να εκδόσει ο Δήμος όχι εντολή πληρωμής ή πρόσληψης)
Μεροληπτείς όμως όταν καταγγέλλεις την ΠΕΚΙΝ για την υποτιθέμενη ευαισθησία της και δεν καταγγέλλεις αυτά που γράφει στην ανακοίνωση της! ΓΙΑΤΙ;;;
γιατί δεν καταγγέλλεις και τα ξενοδοχεία, την άναρχη δόμηση ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ, το κυνήγι, την βόσκηση, το ξενοδοχείο των βέλγων, το νέο χωροταξικό κλπ κλπ... που καταστρέφουν την άγρια ζωή;;;
για τον απλούστατο λόγο ότι δεν σε νοιάζει το κεδροδάσος αλλά η ΠΕΚΙΝ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΈΜΠΡΑΚΤΑ! γιαυτό ψευδώς αναφέρεις ότι υποστηρίζουμε την απαξίωση του!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος της ελευθερίας. Πράγματι η άγρια ζωή είναι αδύνατον να υπάρξει όταν μέσα στο δάσος χτίζονται σπίτια, όταν βιότοποι όπως οι Ποταμίδες μπαζώνονται για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες από τα κουνούπια (!!!) χωρίς μάλιστα να έχει αποκατασταθεί το τοπίο από πέρσι το Σεπτέμβρη που κάναμε την καταγγελία σε λιμενικό και στο τμήμα περιβάλλοντος.
Βέβαια ο κύριος αντιδήμαρχος δείχνει περισσή ευαισθησία για τα συμφέροντα αυτών που μπαζώνουν και που καταπατούν.
Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει παρέμβει κανένας αρμόδιος για να ξεριζωθεί ο ελαιώνας που ξεφύτρωσε μέσα στο δάσος; Τα σπίτια που αδειοδοτούνται μέσα στους κέδρους δεν σας ενοχλούν ή μήπως αυτά συνυπάρχουν με την άγρια ζωή; Οι αμμοληψίες δεν βλάπτουν την άγρια ζωή ούτε οι εισβολές οχημάτων μέσα στο δάσος; ούτε το παράνομο κυνήγι βλάπτει...
Είστε απολύτως υποκριτές κύριοι νομιμόφρονες.
Δεν θα υπερασπιστούμε ότι όλοι οι κατασκηνωτές σέβονται το Αλυκό, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους φροντίζει και καθαρίζει τον χώρο και όσοι κατοικούν στην περιοχή αυτό το γνωρίζουν. Στα είκοσι χρόνια που κατασκηνώνουν άνθρωποι εκεί, στην πλειοψηφία τους έλληνες, αν δεν καθάριζαν και δεν πρόσεχαν τον χώρο, θα είχε καταστραφεί ο τόπος. Και φυσικά θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων μας να κατασκηνώνουμε όπου θέλουμε στους ελεύθερους χώρους, αρκεί να σέβόμαστε τη φύση και τους γύρω μας.
Η νομοθεσία απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση για να προστατεύει τα συμφέροντα του οργανωμένου τουρισμού, όπως βγάζει τα ντόπια παραδοσιακά τυριά παράνομα όταν δεν παράγονται σε βιομηχανικούς χώρους.
Όσο για τις ταμπέλες που τοποθετήθηκαν εκεί μετά από κρυφές παρασυνάξεις με τη συμμετοχή και φερέλπιδων δημοτικών αρχόντων χωρίς μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για να τεθούν όλες οι απόψεις. Πολύ δημοκρατικό, έτσι;
Δυστυχώς φοβόμαστε ότι αυτή η όψιμη ευασιθησία και η ανάδειξη της ελεύθερης κατασκήνωσης σαν τη νούμερο ένα απειλή για το Αλυκό δεν κρύβει παρά οργανωμένα συμφέροντα που εποφθαλμιούν την περιοχή και την αντιμετωπίζουν σαν τσιφλίκι τους.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ
"ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΑΔΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ"

"" Μην χρησιμοποιειτε την ψευτοκουλτουρα σας προς οφελως των δικων σας επιχειρησεων και εισ βαρος αλλων""

ΠΙΣΤΕΎΕΙς πως χάνεις από τους κατασκηνωτές! Προφανώς είσαι ξενοδόχος που αφελώς πιστεύει ότι αν δεν μπορούν να κατασκηνώσουν κάποιοι στο αλυκό θα έρθουν στο μαγαζακι- ξενοδοχειο σου.
αυτό σε νοιάζει μόνο και τίποτα άλλο.
καταλαβε το όμως αν οι δουλειες δεν πανε καλά δεν φταίει η ΠΕΚΙΝ ή οι κατασκηνωτες
ψαξε στο μνημονιο για όσους φταίνε και δες ταυτοχρονα και την καταστροφή του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

Κυριοι ψευτοοικολογοι...

Δεν γνωριζω σε ποιον αναφερεστε, προφανως εχετε προσωπικα θεματα να λυσετε με καποιους.. Το δασος και η προστασια του ειναι υποθεση ολων. Πως μπορει μια περιβαλοντικη οργανωση να θελει αυτο το αισχος που επικρατει μεσα σε αυτο το σπανιο δασος. Απο που δημιουργουνται ολες αυτες οι βρωμιες μεσα στο δασος?απο τους κατοικους?απο τους επισκεπτες που κανουν μπανιο?η απο τους ´ενοικους´ του δασους οι οποιοι μενουν για εβδομαδες εκει και αφοδευουν και κατω απο τα αστερια?

Με εκτιμηση

Λατρης Αλυκου

Ανώνυμος είπε...

κοίτα το να αφοδεύουν σε ένα λάκκο και να τα χώνουν δεν είναι δα και τόσο ρυπογόνο όσο θέλεις να νομίζεις! σαφώς όμως οι επισκέπτες γενικά και αόριστα ευθύνονται για αυτή την βρώμα!
εκτός και αν εσύ έχεις προσωπική άποψη και εμπειρία από κατασκηνωτές! γιατί όμως δεν μας κάλεσες; γιατί δεν προέβεις σε καταγγελίες; σιώπησες τότε σιώπησες όταν εμείς έμπρακτα διώχναμε όσους δεν σέβονταν την ταυτότητα του. ΓΙΑΤΙ;;;; γιατι συνεχιζεις να μην απαντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα που σου θέτω;
προφανώς ομιλεί η εμπάθεια και το προσωπικό όφελος!!!

Ανώνυμος είπε...

οι λουόμενοι το βρωμίζουν μιας και δεν υπάρχει στοιχειώδης πρόληψη από τον δήμο.... να τους απαγορεύσουμε να κάνουν μπάνιο!

τα ντάντσουν μέσα στο δάσος
και ο ελαιώνας το σιγοτρώνε!
θα κινητοποιηθούν οι αρχές;

οι κυνηγοί και οι επιχειρηματίες το επιβουλεύονται με τα μπαζώματα και την παραθεριστική κατοικία να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή καταστροφής του!
αλλά και

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα στο Αλυκό δεν είναι οι υπαίθριοι κατασκηνωτές. Αυτοι συνήθως έχουν οικολογική συνείδηση, αγαπούν τη φύση και την προστατεύουν. Τα προβλήματα του Αλυκού είναι άλλα και πολύ πιο σοβαρά.
Σας παραθέτω μερικά:
1) από το 2004 που το ΑΛΥΚΟ είναι και με δικαστική βούλα δημόσια δασική έκταση δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση από την Πολιτεία στην οποία ανήκει για την προστασία του από καταπατητές, από αμμοληψίες, από μπαζώματα, από παράνομες χωματερές και σκουπιδότοπους.
2) δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος με την κατεδάφιση των ερειπίων, τη μεταφορά των μπάζων και την αποκατάσταση του τοπίου.
3) Πότε θα αποβληθούν οι καταπατητές που το παίζουν ακόμη ιδιοκτήτες και διατηρούν δωμάτια μέσα στο Αλυκό; Ακόμη και μια βίλα έχει χτίσει μέσα κάποιος από τους παλιούς καταπατητές.
4) Πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στο αλυκό αυτοκινήτων και αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή ξύλινη περίφραξη στα σημεία εισόδου, έτσι θα αποτραπούν και τα μπαζώματα, οι αμμοληψίες και η είσοδος στο δάσος τροχόσπιτων.
Κι αφού το κράτος αδιαφορεί γιατί δεν παίρνει κάποια πρωτοβουλία ο Δήμος;

Ανώνυμος είπε...

ο δήμος συνεδριάζει μεθαύθριο για να αποφασίσει πως θα κλείσει το κέντρο υγείας την εφορία και τον οτε
τώρα με το αλυκό θα ασχολείται;
παρεμπιπτόντως οι πόρτες θα είναι ανοικτές και η αστυνομία θα απουσιάζει!
είσοδος δωρεάν και ελεύθερη η έξοδος δεν γνωρίζουμε ακόμα πως; θα γίνει και πόσο θα κοστίσει