Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Γιατί δεν πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας!

Ο Ευρωπαϊκός επίτροπος κ. Τρισέ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η εκτίμηση αυτή δεν σημαίνει αποστασιοποίηση από το ενδεχόμενο να πτωχεύσουμε, αλλά προάγγελος της προσφυγής της Ελλάδας στον μεικτό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ που συμφωνήθηκε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το ότι οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης μας έχουν οδηγήσει στην πτώχευση είναι βέβαιο το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το ύψος των επιτοκίων με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα από τους εταίρους της.

Το πώς θα ερμηνευτεί το «μη επιδοτούμενο επιτόκιο» του μεικτού μηχανισμού με τον οποίον θα δανείσουν οι χώρες της Ευρωζώνης την Ελλάδα, είναι και το διακύβευμα για την πορεία της χώρας μας. Σίγουρα θα είναι μικρότερα τα επιτόκια από αυτά της αγοράς που έφτασαν το 7,5% όμως εξίσου σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι ίσα με τα επιτόκια που δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τράπεζες, δηλαδή 1%.

Παρόλα αυτά τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ ανακάλυψαν ξαφνικά τον γενικό και απρόσωπο οικονομικό ιμπεριαλισμό μη λέγοντας την αλήθεια ότι δηλαδή και μόνο η προαναγγελία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας έδινε τα εχέγγυα στους κερδοσκόπους-τοκογλύφους ότι αυτοί θα πληρωθούν ότι και να γίνει με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού σαν τρελά. Ο μηχανισμός στην ουσία εξασφαλίζει να μην γίνει παύση πληρωμών και να μην δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια.

Όπως καταλαβαίνετε, κανένα επενδυτή που έχει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου δεν τον συμφέρει η χώρα να χρεωκοπήσει γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του, θα γίνουν χαρτιά άνευ αξίας και κατά συνέπεια δεν θα πληρώνονταν.
Έτσι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ΔΝΤ-ΕΕ έχει σαν απώτερο σκοπό να μας δώσει χρήματα για να πληρώσουμε όλα μας τα χρέη. Άρα ο μηχανισμός αυτός σώζει τους επενδυτές και όχι εμάς.

Ας μην ξεχνάμε ότι 4 στους 10 επενδυτές που αγοράζουν κρατικά ομόλογα είναι Έλληνες ενώ οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας κατέθεσαν αίτημα (που έγινε αμέσως δεκτό από το ΠΑΣΟΚ), για την απορρόφηση των αδιάθετων κεφαλαίων ύψους 17 δις από το πακέτο των 28 δις που πρόσφερε η ΝΔ για την ενίσχυση των τραπεζών..

Για εμάς τους εργαζόμενους όλα αυτά σημαίνουν σκληρά μέτρα λιτότητας, φτώχεια, εξαθλίωση, απολύσεις στον δημόσιο τομέα από 180.000 έως 250.000 εργαζομένων, κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ενώ ο εργασιακός μεσαίωνας άρχισε να χαράζει για τον Έλληνα ιθαγενή ή αντίσταση στα ανθρωποφάγα σχέδια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: