Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΙΝ...

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου σε διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Μάρτη αποφάσισε να συμμετάσχει και να συνυπογράψει την αίτηση ακύρωσης που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος της Γαλήνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην κορφή «Ξύδη».

Η ΠΕΚΙΝ από την ίδρυσή της και όλα τα διοικητικά συμβούλια που είχε μέχρι σήμερα έχει επανειλημμένως εκφράσει την πάγια θέση της για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί, πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι από το 1991 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDSPA είχε εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων και για την διαλογή και μεταφορά των υπόλοιπων αξιοποιήσιμων υλικών –πλαστικό, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο- σε εργοστάσια στην Αθήνα, ενώ για τα υπόλοιπα απορρίμματα που θα ήταν περίπου το 20% του αρχικού όγκου προβλεπόταν η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Δυστυχώς οι πεφωτισμένοι άρχοντες εκείνης της εποχής, με την συνέπεια και το πολιτικό ήθος που τους διέκρινε, αδιαφόρησαν για το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον του νησιού και έθαψαν τη μελέτη, ενώ υπήρχε ακόμα και χρηματοδότηση για το έργο. Το αποτέλεσμα ήταν να διαιωνιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με την άθλια χωματερή, η οποία χειροτέρεψε μάλιστα όταν με τις περιβόητες αυτοαναφλέξεις πλημμύρισε η πόλη της Νάξου με καπνούς και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διοξίνες.

Η ΠΕΚΙΝ τότε μάλιστα είχε κινήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου αναδεικνύοντας το πρόβλημα. Παράλληλα συνέταξε μια μελέτη που διασφάλιζε την λειτουργία του σκουπιδότοπου για δίνοντας μια παράταση στη διάρκεια ζωής του από 2,5 μέχρι 4 χρόνια με μια πιο ορθολογική διαχείριση προκειμένου να υπάρξει ένα διάστημα ικανό για μια πιο οριστική λύση του προβλήματος στην κατεύθυνση που υποστηρίζουμε.

Αντ’ αυτού, τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε από την πλευρά των αρχών. Και ενώ ήδη από το 2001 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε το Πρώτο Στάδιο της Μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Αποβλήτων στο Νομό Κυκλάδων και αποφάσισε να δρομολογηθεί η κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής, Μονάδα Επεξεργασίας Οργανικού και ΧΥΤΥ στη Νάξο, οι τοπικοί άρχοντες ποιούσαν την νήσσα.

Η διγλωσσία τους εκείνη την περίοδο αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστική. Από τη μια ανακοίνωση στην άλλη τη μια μιλούσαν για ΧΥΤΑ και την άλλη για ΧΥΤΥ, λες και η μόνη διαφορά για αυτούς ήταν απλά ένα γράμμα.
Η ΠΕΚΙΝ τότε εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανακύκλωση που μοιράστηκε στους κατοίκους του νησιού.

Στην υπάρχουσα χωματερή η κατάσταση γινόταν όλο και πιο ανυπόφορη. Όχι μόνο εγκατέστησαν τα σφαγεία σε απόσταση αναπνοής αλλά με ευρωπαϊκά χρήματα τα εκσυγχρόνισαν παρακαλώντας μάλιστα τους πολίτες από ραδιοφώνου ο τότε αντιδήμαρχος και νυν δήμαρχος Μαράκης να μην προσφύγουν στο ΣτΕ και μείνει το νησί χωρίς σφαγεία.

Έπειτα είχαμε το άλλο σκάνδαλο με την απόθεση της λυματολάσπης από τον βιολογικό στη χωματερή που τελικά κατέληγε στη θάλασσα μέχρι που μετά από καταγγελίες κατοίκων σταμάτησε κι αυτό.

Σήμερα λοιπόν και εν έτει 2010 οι αρχές δρομολογούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση «κορφή Ξύδη» στην περιοχή της Γαλήνης χωρίς καμιά προοπτική για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Είναι προκλητικό να δρομολογείται τώρα ένα τέτοιο έργο την στιγμή που είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ΧΥΤΑ θα είναι παράνομοι από το 2012 και μετά. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιλέγει να διατεθούν χρήματα σε ένα έργο που θα είναι έκνομο αντί να προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο έργο που θα είναι αντάξιο του νησιού και θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με πιο σύγχρονο τρόπο.

Και είναι πραγματικά δηλωτικό της έλλειψης υπευθυνότητας και σθένους από την πλευρά των τοπικών αρχών (δήμος κι επαρχείο) ότι δεν έγινε ούτε μία δημόσια διαβούλευση και ότι δεν δεσμεύτηκαν να πάρουν καμιά απόφαση σε σχέση με ένα τόσο σοβαρό για το νησί ζήτημα. Οι περισσότεροι σύμβουλοι είτε απουσίαζαν είτε θρασύτατα παραδέχονταν ότι δεν έχουν καν μπει στον κόπο να διαβάσουν τη μελέτη.

Επιπλέον ένας ΧΥΤΑ, με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε ότι υλοποιούνται τα έργα στον τόπο, δεν θα είναι παρά ένας νέος ΧΑΔΑ που θα επιβαρύνει περισσότερο μια ήδη απαξιωμένη περιοχή. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις της διοίκησης με βάση πόσες ψήφους θα χάσουν ή θα κερδίσουν και αυτό να είναι το βασικό κριτήριο χωροθέτησης της νέας χωματερής.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως διότι αντιτιθόμαστε στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε οποιαδήποτε θέση πάνω στο νησί αφού δεν περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την πρωτοβουλία των Γαληνιωτών και να συνυπογράψουμε την αίτηση ακύρωσης του ΧΥΤΑ.

Επειδή αρκετοί κάτοικοι του νησιού συμφωνούν με αυτή μας την κίνηση και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να την στηρίξουν και να συνδράμουν, δίνουμε μια ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας για να έρθουν σε επαφή μαζί μας.
pekinaxou@gmail.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ιδιοκτήτης Καφετέριας-Κρεπερι ένθερμος υποστηρικτής μετά σύζυγου, κατά του Λιμανιού δήθεν Οικολόγοι και μέλη της περιβαντολογικης ΠΕΚΙΝ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι στο βωμό του χρήματος και του κέρδους όλα κατεδαφίζονται.
Πέργκολα Έκτρωμα και 2 δέντρα τα οποία τόσα χρόνια ήταν εκεί τα έκοψαν γιατί μάλλον εμπόδιζαν στην τοποθέτηση πιο πολλών τραπεζοκάρεκλων
Τράφος περιμετρικός με την προϋπόθεση ότι θα μπουν στο μέλλον τζάμια.
Πραγματική Πράσινη Ανάπτυξη στο Νησί της Νάξου".

Αντιγραφή από:
http://naxosfan.blogspot.com/2010/04/2.html

Αν ισχύει σημαίνει ότι κάποιοι εκεί στην ΠΕΚΙΝ αντιλαμβάνονται την οικολογία σαν κάτι για το οποίο απλά πρέπει να φωνάζουν και να καταγγέλουν τους άλλους, ενώ οι ίδιοι κάνουν τα χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

απάντησα στο τελευταίο μου άρθρο