Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Προσοχή το Έθνος κινδυνεύει δηλαδή η ανάπτυξη, που ισοδυναμεί με την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα επιχειρεί να μειώσει το δημόσιο χρέος με αύξηση όλων των φόρων και μείωση των μισθών και των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο καρπώνεται την υπεραξία της προσπάθειας αυτής και φορολογείται με μικρότερους συντελεστές. Αυτή είναι η πάγια τακτική της καπιταλιστικής εξουσίας για την αναδιανομή του πλούτου και την συσσώρευση του σε λίγες τσέπες και καμία σχέση δεν έχει με λάθος σχεδιασμούς ή με ανίκανους πολιτικούς.

Η μεθοδευμένη αυτή επίθεση στους εργαζόμενους δημιουργεί την απαραίτητη εργασιακή ανασφάλεια= φόβο, που θα επιβάλλει την εργασιακή πειθαρχεία που απαιτούν οι καπιταλιστές και μάλιστα ενάντια στους άλλους διεκδικητές της θέσης, που μας «προσφέρεται» ως μάνα εξ ουρανού, από τους σύγχρονους μαυραγορίτες.

Από την άλλη τα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα προπαγάνδα με απώτερο σκοπό να εσωτερικεύσουμε την κρίση και να κυριευτούμε με φόβους και προσωπικές ενοχές για το εθνικό «μας» χρέος, που θα μας κινητοποιήσουν για να «ξεπληρώσουμε» τις αμαρτίες μας , εξαλείφοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή αυτού του συστήματος. Έτσι η «νέα» μορφή τρομοκρατίας του Έλληνα υπηκόου είναι η τρομοκρατία του χρέους που σε συνδυασμό με την αστυνομική τρομοκρατία, καθηλώνουν στον καναπέ και στο περιθώριο των εξελίξεων τον κάθε εργαζόμενο, καθιστώντας τον παθητικό δέκτη και φταίχτη μαζί, άρα, έτοιμο να θυσιάσει τον πενιχρό μισθό ΤΟΥ για την σωτηρία του έθνους ΜΑΣ. Η σωτηρία του κράτους-έθνους και η ανάκτηση του κύρους και της υπερηφάνειας μας είναι πρωταρχικοί στόχοι στις παρούσες συνθήκες που ως δια μαγείας οι εταίροι μας στην ΕΕ μετατρέπονται σε εχθρούς μας.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 60%. Τα τελευταία 5 χρόνια τα κέρδη των τραπεζών ανέρχονται σε 300 δις. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε κέρδη που αναλογούν ανά εργαζόμενο ενώ έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες είχαν κέρδη 11,8 δις το 2009. Ενώ από το νέο δάνειο που θα μας «χορηγήσουν» τα 12δις τα μισά δηλαδή θα δοθούν για να αγοράσουμε υποβρύχια, φρεγάτες και αεροπλάνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε 28δις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα 10δις στις τράπεζες για να μην πάθουν ζημιά, «οι καημένες».

Το δημόσιο χρέος, όπως παλιά έτσι και σήμερα χρησιμοποιείται από το κράτος και το κεφάλαιο σαν μέσο για την βίαια αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με ακόμα περισσότερη εκμετάλλευση στοχεύοντας στην συσσώρευση ακόμα περισσότερου πλούτου στα χέρια λίγων. Το δημόσιο χρέος είναι μια ακόμα «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που συχνά πυκνά επιβάλλουν οι κυρίαρχοι προκειμένου να περάσουν νόμους που σε «φυσιολογικές» συνθήκες δεν θα τολμούσαν να «ψηφίσουν».

Η αναδιάρθρωση των εργασιακών ταξικών σχέσεων επιχειρείται χρόνια τώρα να πραγματοποιηθεί αλλά την ανέστειλε δυναμικά το κίνημα-εξέγερση του Δεκέμβρης του 08. Από την άλλη το «Εθνικό χρέος» είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό και το κεφάλαιο, που αφενός σε περιόδους ανάπτυξης αυξάνει τον ιδιωτικό δανεισμό και αφετέρου σε περιόδους κρίσης= που δεν μπορεί να συνεχίζει την συσσώρευση κέρδους από περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων, δανείζει το δημόσιο= κράτος έχοντας εξασφαλισμένο κέρδος με τα αποκαλούμενα κρατικά ομόλογα τα οποία θα εξοφληθούν από τους άμεσους και έμμεσους φόρους των υπηκόων του.

Το ιδιωτικό-τραπεζικό κεφάλαιο κερδίζει αδρά από αυτή την «συναλλαγή» με το κράτος σε μια περίοδο που οι κοινωνικές συνθήκες υποτίθεται δεν θα ευνοούσαν τέτοια κέρδη. Το δημόσιο χρέος είναι στην ουσία το κέρδος του κεφαλαίου με την υπογραφή του κράτους και θα έπρεπε να φορολογείται ως κέρδος αν υπήρχε έστω και ένα ψήγμα κοινωνικού ορθολογισμού και οικονομικής δικαιοσύνης στον καπιταλισμό. Όμως αυτή η μέθοδος δεν είναι και τόσο προσφιλή στην εκάστοτε κυβέρνηση γιατί αυτό θα σήμαινε μια διπλή απώλεια για το κεφάλαιο, 1η καταβολή λιγότερων τόκων προς το κεφάλαιο από την μείωση του δημόσιου ελλείμματος και 2η περισσότερη φορολογία των κερδών του.

Από την άλλη οι «θεσμικοί επενδυτές» προτιμούν τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα παρά να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες με τα ανάλογα ρίσκα και τους κόπους της «ελεύθερης αγοράς» που τόσο ευαγγελίζονται αλλά και των εργασιακών διεκδικήσεων που αυτές οι επενδύσεις εγκυμονούν. Έτσι οι δανειστές μας χωρίς να δίνουν στην ουσία τίποτα, [(μιας και τα χρεόγραφα που κρατούν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν χρήμα οποιαδήποτε στιγμή θέλουν)], αποκτούν το δικαίωμα να προεισπράττουν τους φόρους που θα πληρώσουμε εμείς τώρα και στο μέλλον. Έχουν το «μαγικό» ραβδάκι που έγραφε ο ΜΑΡΞ με το οποίο κάνουν το χρήμα να γεννάει χρήμα.

Ο μόνος Εθνικός πλούτος που μας ανήκει τελικά είναι το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος οφείλεται σε δύο παράγοντες και είναι μια ακόμα επινόηση του κεφαλαίου προκειμένου να εντείνει την εκμετάλλευση και να αναπαράγει την ταξική ανισότητα( 1ον )αποσύροντας από την αγορά ένα μέρος από το χρήμα που έχει συσσωρεύσει ως πλεονασματικό, το δανείζει στο κράτος, για να συνεχίσει την κερδοφορία του με άλλους πιο εύκολους τρόπους. Και 2ον

Το δημόσιο χρέος οφείλεται και στον δανεισμό- βοήθεια μέσω πιστώσεων του ιδιωτικού κεφαλαίου από το κράτος για την δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας κυρίως σε περιόδους κοινωνικών αναταραχών,( με επιτόκια 4% όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 40% κατά την δικτατορία και την 1η κυβέρνηση Καραμανλή) αλλά και με την άμεση υποστήριξη του ιδιωτικού- τραπεζικού κεφαλαίου με 38δις ευρώ τους τελευταίους μήνες.

Η διαχείριση του χρέους από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης το εκτόξευσε προς τα επάνω για να συντηρήσει αποκλειστικά την κερδοφορία του κεφαλαίου δίνοντας ψίχουλα στον λαό (κυρίως με προσλήψεις στο δημόσιο και με την ανολοκλήρωτη προσπάθεια δημιουργίας στοιχειώδους κράτους πρόνοιας ), σε περιόδους που η «ανάπτυξη= κέρδος κεφαλαίου» έτεινε να ακινητοποιηθεί. Έτσι ενώ το 1980 το Δημόσιο Χρέος ήταν 22,9% ο κόσμος αγανακτισμένος από την φτώχεια την εκμετάλλευση και την καταστολή, διεκδικούσε την αλλαγή του καθεστώτος της «επάρατης δεξιάς» και τότε η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου για να αποσπάσει την συναίνεση και την κοινωνική ανακωχή, αύξησε τους κρατικούς λειτουργούς και τους μισθούς τους, συμπαρασύροντας και τους αντίστοιχους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα χωρίς όμως την ανάλογη φορολόγηση του κεφαλαίου που θα αντιστάθμιζε αυτές τις δαπάνες και σε συνδυασμό με την ατελή και επιπόλαια προσπάθεια δημιουργίας ενός στοιχειώδους κράτους πρόνοιας εκτίναξε το Δημόσιο χρέος στο 47,8% το 1985 και στο 79,6% του ΑΕΠ το 1990.

Ενώ λοιπόν το κράτος πρόνοιας στην ουσία εξασφαλίζει τις κοινωνικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναπαραγωγή των καπιταλιστικών σχέσεων, στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν καθώς στράφηκαν στην διαχείριση του πολιτικού και κοινωνικού κόστους (πελατειακές σχέσεις) που προκάλεσε η μείωση των εσόδων, οι συντεχνιακοί αγώνες για καλύτερους μισθούς, η αποβιομηχάνιση της Χώρας και η αποσάθρωση του πρωτογενή τομέα με την αντίστοιχη κατάλυση της όποιας αυτάρκειας είχαμε σαν κράτος και κοινότητες, από την ΕΕ. Σε αυτό συνέβαλε και η αλλαγή των στόχων της αριστεράς που αναφέρω στο προηγούμενο άρθρο μου: Η αριστερά μέχρι σήμερα.

Ο δημόσιος υπάλληλος έγινε ο πιο καλοπληρωμένος εργαζόμενος καθιστώντας τον το πρότυπο ολόκληρης της κοινωνίας. Έτσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1985 άρχισε να εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας για τον λαό και αντί να φορολογήσει το κεφάλαιο, θέτει τα θεμέλια, για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, καταλήγοντας στο αξέχαστο «Τσοβόλα δώστα όλα» υπό την πίεση των απεργιών και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Συνεχίζοντας την ίδια πολιτική διαχείριση και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας το δημόσιο χρέος έφτασε στο 114% στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Μέχρι και την Ολυμπιάδα τα κέρδη του κεφαλαίου ήταν σημαντικά αυξημένα αλλά ταυτόχρονα υπήρξε έξαρση των εργατικών αγώνων για μεγαλύτερους μισθούς με αποτέλεσμα την μη απόδοση των αναμενόμενων καρπών στο κεφάλαιο. Η τράπεζα της Ελλάδος σε συσκέψεις με την ΓΣΕΕ την ΑΔΕΔΥ και τον ΣΕΒ αποφασίζουν το 2008 ότι οι υψηλοί μισθοί εμποδίζουν την επίτευξη των Εθνικών στόχων ανάπτυξης, μειώνουν την παραγωγικότητα της εργασίας ενώ οι ΔΕΚΟ δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί όσο θα έπρεπε και η αγορά εργασίας είναι ακόμα δύσκαμπτη λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων των εργαζομένων όπως και οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις την παιδεία και τους μισθούς είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που πρέπει επειγόντως να μειωθούν γιατί η κερδοφορία του κεφαλαίου είχε μειωθεί κατά 51,5% από το 2006 και μετά.

Όταν λένε λοιπόν ότι η παραγωγικότητα μειώνεται, την συσχετίζουν με το κόστος εργασίας που αυξάνεται εννοώντας ότι μειώνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Από την άλλη το κεφάλαιο βλέπει τα κέρδη του να μειώνονται και κατά συνέπεια απαιτεί από το κράτος να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να αναθερμάνει την αγορά με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Το κράτος ως το έρεισμα του κεφαλαίου προχωράει σε δημόσιες δαπάνες δηλαδή κατασκευές δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων, κτηριακές εγκαταστάσεις όπως δημαρχεία και αστελέχωτα νοσοκομεία και σχολεία, με μοναδικό σκοπό να αυξήσει το κέρδος του κεφαλαίου αποσπώντας την συναίνεση των περισσότερων από εμάς με την καπιταλιστική ιαχή: ΑΝΑΠΤΥΞΗ και μάλιστα άνευ όρων… μια τακτική που πετάει ψίχουλα στους πεινασμένους και έτοιμους να ξεσηκωθούν προλετάριους και δίνει την μερίδα του λέοντος στους μαυραγορίτες.

Το δημόσιο χρέος και η Ανάπτυξη είναι αλληλένδετα και άμεσα εξαρτημένα από την συνεχή απαίτηση των κυρίαρχων να συσσωρεύουν ακόμα περισσότερα κέρδη και να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν το κόστος αναπαραγωγής της εργατικής τους δύναμης.

Γιαυτό πάντα μετά από μια μικρή περίοδο «κοινωνικής ευημερίας» ακολουθεί μια μακρά περίοδο λιτότητας, ανεργίας και αναταραχής. Αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες με μοναδικό στόχο να κατευνάσουν τον κόσμο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και μάλιστα υπερδιπλάσια στους σύγχρονους μαυραγορίτες.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη το ριο αντιριο η παθε η αττικη οδος η εγνατια οδος δεν εχουν μειωση αποστασεις δεν εξυπηρετουν πολιτες δεν μειωνουν την καταναλωση ενεργειας στο διηνεκες.
τα νοσοκομεια σερρων βόλου καλαματας το αττικο το παπαγεωργιουκαι αλλα 20 νεα νοσοκομεία στελεχωμενα πλεον και σε λειτουργια- με ολες βεβαια τις καθυστερησεις τους και τις ελληνικες παρωδιες-δεν ειναι στην υπηρεσια ολων μας.
τα γραφω αυτα γιατι αναφερεις οτι ολα αυτα και πολλα ακομα εγιναν για να βγαλουν λεφτα οι εταιρειες και μονο,ναι εβγαλαν λεφτα -πολλά -οπως και πολλοι εργαζόμενοι -πολλοί λιγοτερα-.

εχεφρων είπε...

Το θέμα είναι όμως ότι κάθε φορά που "αναπτυσσόμαστε" αυξάνουμε το δημόσιο χρέος και οι μόνοι που καλούνται να το πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι. Η αποπληρωμή και η μείωση του δημόσιου χρέους γίνεται με μείωση των μισθών με έμμεσους και άμεσους φόρους ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα και στην μια περίπτωση και στην άλλη.
Στην ουσία δηλαδή τα λίγα χρήματα που δίνουν στους εγαζόμενους για να τους κλείσουν τα στόματα όταν οι εταιρείες παίρνουν την μερίδα του λέοντος, μετά από λίγο καιρό οι εργαζόμενοι τα "επιστρέφουν" πίσω με τόκους φόρους κλπ ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν.
Η επινόηση του δημόσιου χρέους από το κεφάλαιο για να συνεχίσει την κερδοφορία και να αυξήσει την ταξική εκμετάλλευση καταγράφεται από τον Μαρξ και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι επίκαιρη η ανάλυση του, ακόμα και μετά από 150 χρόνια.

εχεφρων είπε...

Όσο για τους δρόμους, τα διόδια, τα λιμάνια και τις γέφυρες τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες με πολύ ακριβό κόστος για τον Έλληνα υπηκόο. Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη...
Τα δε σχολεία τα νοσοκομεία κλπ είναι αστελέχωτα και μη λειτουργικά για εμάς με κύριο στόχο την απαξίωση τους και την πώληση τους στους ιδιώτες.

Ανώνυμος είπε...

το μετρό αθηνων ειναι το πιο επιτελεστικό εργο στην ευρωπη η εγνατία οδός εχει μειωση την αποσταση αλεξανδρουπολης -ηγουμενιτσας κατα 13 ολοκληρες ωρες.
καποτε πριν 3 χρονια,στον μαλλιακο ειχαμε 1 θανατηφορο την εβδομαδα ,τωρα πια και μεχρι τωρα κανενα.
κανενα νοσοκομειο δεν εχει παει ακομα σε ιδιωτη και κατα την αποψη μου δεν θα παει.πολυ περισοτερο δε σχολειο.

Ανώνυμος είπε...

αλλα απειδη δεν ειναι αυτο το θεμα σου,εχεις δικιο σε πολλα για το χρεος και την μετακυλιση του στους εργαζομενους.
ξερεις ομως οτι οι μεγαλες εταιρειες πληρωσαν εκτακτο φορο μεγαλο αρκει να σου αναφέρω ο τιταν 10εκ,εθνικη 50εκ και τι εγινε θα μου πεις σωστα.
οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι ανοικτο βιβλιο και φορολογουνται για ολα τα εισοδηματα τους.
πολλοι ομως ελευθεροι επαγγελματιες και πολλοι απο αυτους αριστεροι δηλωνουν εισοδηματα πενιχρα,δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους,πουλαν προιοντα χωρις αποδειξεις.
σε μεγαλη καφετερια της παραλιας ο ιδιοκτητης της πηρε το επιδομα φτωχειας.
τι λεμε για ολα αυτα τα καταδικαζουμε τα βγαζουμε στην φόρα για την ναξο αν πεσουν στην αντιληψη μας η βγαζουμε την μπαλα εξω απο το γηπεδο και μιλαμε γενικα και αοριστα γιατι ετσι δεν ανοιγει μυτη.

εχεφρων είπε...

Μιας και ανέφερες τον τιτάν θα σου υπενθυμήσω ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ που πουλήθηκε από τον Α Παπανδρέου δεν ήταν τυχαία η πρώτη βιομηχανία που δόθηκε βορά στους ιδιώτες.
Αν αναλογιστείς ότι πουλήθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι τράπεζες τις κάνουλες τους και "παρακαλούσαν" τον κόσμο να πάρει δάνειο για την "οικοδόμηση" των όποιων ονείρων έπλαθε ο νεοφιλελευθερισμός, τότε τα σημερινά έσοδα από φόρους του τιταν και του Ηρακλή είναι αστεία εμπρός στα κέρδη που είχαν οι εταιρείες αυτές και ήταν για παράδειγμα κρατικές.
Όσο για τα δημόσια νοσοκομεία μην ξεχνάς ότι το ξεπούλημα δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται και με χαρτιά ιδιοκτησίας.
Ας πούμε λοιπόν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες λαδώνουν κανένα υπουργό και προμηθεύεται τα όποια φάρμακα και υλικά από ακριβές εταιρείες με καλές μίζες και πολύ κέρδος. Ας πούμε λέω γιατί κινδυνεύω να με κάνουν και εμένα delete... ας πούμε ότι χρησιμοποιούν τους "επιστήμονες" και τους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μας πείσουν ότι χρειαζόμαστε το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων για να προμηθευτούν 8 εκατομμύρια εμβόλια μεσούσης της "κρίσης" να ακυρώσουν άλλα τόσα λόγω μικρής ανταπόκρισης του κόσμου αλλά παρόλα αυτά οι εταιρείες κέρδισαν μεγάλα ποσά για να τα έχουμε εμείς στις αποθήκες του ΕΟΦ.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την εκπαίδευση που δεν αναθεώρησαν το άρθρο 16 του συντάγματος (ποιος το χρειάζεται;)αλλά τα ιεκ έχουν πιο σίγουρη και πιο γρήγορη αποκατάσταση των φοιτητών τους από ότι τα δημόσια πανεπιστήμια και τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ισοδύναμα για να μην πω καλύτερα από τα δημόσια.

εχεφρων είπε...

Τώρα σχετικά με την δημοσιοποίηση και την αμαύρωση των φοροφυγάδων!
προφανώς είσαι μπερδεμένος και αποπροσανατολισμένος από την κρατική προπαγάνδα που προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να βρίζουν και να θεωρούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα υπεύθυνους για την δημοσιονομική κρίση. Και αμφίδρομα, τους ιδιωτικούς να βρίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους τεμπέλιδες κηφήνες κλπ.
από την κεφαλή βρωμάει το ψάρι λέει ο λαός.
αντί λοιπόν να προληματιστούμε που, πότε, πως, σε ποιον και γιατί, δίνονται τα χρήματα μας(αυτό είναι λίγο πολύ το ζητούμενο)εμείς επιτεθόμαστε ο ένας στον άλλο για να εκτονωθούμε και να αποπροσανατολιστούμε από τον κύριο υπαίτιο.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (γιαυτό και τα κεφαλαία) ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑΣ (καταγγελείες κλπ)ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ. ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ (να δικάζουμε εμείς)ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ= ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ και την συμπεριφορά ΜΑΣ.
δεν μπορείς να ζητάς αυτοδικία ενώ υπάρχει επίσημη δικαιοσύνη επίσημη εφορια επίσημο κράτος. δεν στέκει αυτό που ζητάς. αμφισβητείς τους παραπάνω θεσμούς; συμφωνώ μαζί σου έλα να τους αλλάξουμε ή θα έρθω εγώ.
σαφώς και διαφωνώ με όσους παίρνουν επιδόματα φτώχειας εσύ όμως κρίνεις αυτόν που το παίρνει και όχι αυτόν που το δίνει. ΓΙΑΤΙ;

Ανώνυμος είπε...

γιατι προφανως ο εφορος που το εδωσε το επιδομα ξερει την οικονομικη του κατασταση αλλα εκανε την παλαβη
γιατι υπαρχουνε αριστεροι εδω στην ναξο που δεν ασφαλιζουν τους εργαζομενους τους και κανουν την παλαβη
γιατι χρονια τωρα πολλα μαγαζια δεν τηρουν τους στοιχειωδεις κανονες υγειηνης και ολοι κανουμε την παλαβη.
γιατι κανενας μεχρι τωρα δεν εκοβε καμμια αποδειξη και ολοι κανουμε την παλαβη
γιατι ολοι βλεπουμε της αυθερεσιες στην δομηση και κανουμε την παλαβη.
γιατι ολοι βλεπουμε ασχετους γιατρους να προσφερουν υπηρεσιες υγειας στο νοσοκομειο και κανουμε την παλαβη
γιατι ολοι ξερουμε εναν δυο που κανουνε περιεργες δουλειες παροτι υπαλληλοι καποιας υπηρεσιας αλλα κανουμε την παλαβη
γιαυτο

εχεφρων είπε...

θέλεις να πεις ότι το "να κάνουμε την παλαβή" δεν σχετίζεται με τους θεσμούς που έχει δημιουργήσει το Ελληνικό κράτος;
θέλεις να πεις ότι η ατιμωρησία των υπουργών των πρωθυπουργών και των επιτελείων τους, που παρά τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται χρόνια τώρα από τα ΜΜΕ και δεν τιμωρούνται όλοι αυτοί δεν έχει επηρεάσει την συμπεριφορά μας;
κατά την σάλα και τα έπιπλα...

εχεφρων είπε...

Ελπίζεις όμως και αναζητάς την δικαιοσύνη. Δεν βλέπεις ότι δεν υπάρχει;

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ!! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΕΝΑΟΥ ΚΑΙ ΧΑΟΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ(ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ).Ο ΡΟΛΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΡΦΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ "ΑΡΙΣΤΕΡΟ" ΕΡΓΟΔΟΤΗ{ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ). ΟΥΤΕ ΝΑ "ΔΩΣΟΥΜΕ" ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΕ, ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ. ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΤΟΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΤΑΙΧΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ε Σ Υ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

οι πραξεις των πολιτών λοιπόν δεν εχουν σημασια ,αυτο καταλαβαινω,σημασια εχει να αμβισβητείς το συστημα και στην δουλεια σου κανε οτι θελεις.
ειναι ετσι λοιπόν?
η αριστερα πρωτα και πανω απο ολα ειναι σταση ζωης.

Ανώνυμος είπε...

έστω και όπως τα περιγράφει ο αποπάνω συμφωνω και εγώ

Ανώνυμος είπε...

ο 8:58 εννοώ

Ανώνυμος είπε...

Ναι είναι η αριστερά στάση ζωής πρώτα και πάνω από όλα, αλλά μέσα σε συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες. δεν υπάρχει δηλαδή αριστερός εργοδότης είναι σχήμα οξύμωρο. Και ο Κόκαλης δηλώνει αριστερός τι σημαίνει βρίκαμε ευκαιρία να θάψουμε την αριστερά;
θάψε πρώτα από όλα τον καπιταλισμό και αν κάποιοι αριστεροί εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους τους κατάγγειλε τους και καταδίκασε τους υπενθυμήζοντας σε όλη την κοινωνία ποιός είναι ο μόνος δρόμος της. Η κοινωνία χωρίς τάξεις.

εχεφρων είπε...

Σαφώς και η προσωπική στάση και συμπεριφορά του κάθε πολίτη έχει σημασία για τον ίδιο και τον προσωπικό του πολυεπίπεδο κύκλο σχέσεων (οικογένεια , φίλοι, παρέες, εργασία, ελευθερο χρόνο, αποτελεσματικότητα, έκφραση, εκτόνωση, αυτοπραγμάτωση κλπ).
Σαφώς και η συμπεριφορά του μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους άλλους.
όμως αυτό δεν αρκεί για να αλλάξει την εκμετάλλευση και την αισχροκέρδια σε μια κοινωνία που είναι δομημένη πάνω σε σχέσεις εξουσίας που συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα άτομα καταπιέζοντας όλο και περισσότερους πολίτες. δεν αλλάζει η κοινωνία αν σε προσωπικό επίπεδο είμαστε "σωστοί" και σε κοινωνικό αναπαράγουμε την καταπίεση και την εκμετάλλευση.

εχεφρων είπε...

επίσης ένας άλλος σκόπελος της "υγειούς" προσωπικής ζωής είναι το πρόταγμα του καπιταλισμού να κοιτάμε την δουλεία μας και να αφήνουμε τις δημόσιες υποθέσεις στους ειδικούς, στους ειδήμονες και στους επαίοντες αντιπροσώπους μας. αυτοί ξέρουν... εμείς γήπεδο τσιγάρο καλαμπούρι και χαρτιά αυτοί θα ορίζουν πως θα συμπεριφερόμαστε και πως θα λειτουργούμε μέσα στην κοινωνία, απεναντίας, εμείς θα πιστεύουμε ότι είμαστε αυτάρκεις και ευτυχισμένοι με αυτά που πράττουμε.

εχεφρων είπε...

εντούτοις, σπεύδω να διευκρινίσω, δε σημαίνει καθόλου ότι για την κοινωνική αλλαγή δεν παίζει ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή η αλλαγή στις νοοτροπίες των ανθρώπων και οι κοινωνικοί αγώνες, αλλά ότι με την ανάδυση του προτάγματος της αυτονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να προτάσσουμε μία διαθέσιμη εναλλακτική στον καπιταλισμό, ενισχύοντας το πραγματοποιήσιμο των ιδεών μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

"αλλά ότι με την ανάδυση του προτάγματος της αυτονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να προτάσσουμε μία διαθέσιμη εναλλακτική στον καπιταλισμό, ενισχύοντας το πραγματοποιήσιμο των ιδεών μας για έναν καλύτερο κόσμο".
εκτός από την αυτονομία υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της επιστροφής στην παράδοση. Όπως καταλαβαίνω και ο δρόμος της αυτονομίας είναιπολύ δύσκολος και μου μοιάζει σαν επιστροφή στο παρελθόν. Είναι όμως πιο ευκολη η επιστροφή στην παράδοση και δεν χρειάζονται τίποτα από τα παραπάνω που σωστά και ποιητικά περιγράφεις.
θέλω την γνώμη σου γιαυτό, για μια παράδοση απενοχοποιημένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Ανώνυμος είπε...

γιατί είναι μόνο η παράδοση και δεν είναι και ο "ορθολογικός" καπιταλισμός μια λύση στο σημερινό αδιέξοδο;
αν δηλαδή είμαστε σκανδιναβοί θα μας πείραζε ο καπιταλισμός;
έστω και ευρωπαίοι;

εχεφρων είπε...

λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να απαντήσω στα 2 παραπάνω σχόλια μιας και δεν έμπαινα στο ίντερνετ.
Σχετικά με το σχόλιο των 9:55 στις 25-3 θα γραψω την γνώμη μου με ένα κείμενο ολόκληρο.
όσο για το σχόλιο των 3:31 στις 26-3
επιγραμματικά θα πω ότι για εμάς αυτές οι χώρες είναι "φανταστικές" και "υπέροχα οργανωμένες" σε τέτοιο σημείο που μετατρέπεται σε φαντασίωση. και εκεί υπάρχει εκμετάλλευση και εκεί υπάρχει αυταρχικότητα και εκεί αυτοκτονούν οι άνθρωποι και μεθάνε κλπ. σίγουρα το "κράτος πρόνοιας" που έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του διευκολύνει την ζωή των πολιτών του και επιτρέπει την εκμετάλλευση τους από το κεφάλαιο. Γιαυτό και το δημόσιο χρέος είναι στα 220% του ΑΕΠ.
παρόλα αυτά οι σκανδιναβοί έχουν ξεπουλήσει την μεγαλύτερη χαρά και ολοκλήρωση του ανθρώπου ¨το δικαίωμα του να καθορίζει και να διαμορφώνει τις συνθήκες της κοινωνικής ζωής του"