Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατασκευή χαδα-χυτά στην κορυφή ξύδι.

Ο σύλλογος Γαλήνης –Εγγαρών μέχρι τα μέσα Απριλίου θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την κατασκευή του νέου ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ στην κορφή ξύδι. Η ΠΕΚΙΝ θα συνυπογράψει την αίτηση ακύρωσης μιας και είναι πάγια θέση της η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων. Τώρα μπορώ να ευχηθώ καλό Πάσχα!
Δημοσιεύω τέσσερις από τις πολλές παρεμβάσεις της ΠΕΚΙΝ στο παρελθόν για την κατάσταση του ΧΑΔΑ Νάξου


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
Τηλ. 02850 25751

Νάξος, 20 Ιουνίου 2002
Εξερχόμενα Αρ. Πρωτ. 214

ΠΡΟΣ:ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ

Ανακοίνωση για την Καύση των Απορριμμάτων

Λίγες μέρες από τον γιορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, και ενώ ακόμα ηχούν τα μεγάλα κούφια λόγια και οι όρκοι πίστης για την προστασία του, από όλους τους κυρίους – κυρίους υποτιθέμενους προστάτες του, (Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους και λοιπούς παρατρεχάμενους), μεγαλοπρεπώς άρχισε ξανά, με ευθύνη του Δήμου Νάξου, η εγκληματική για την υγεία μας και εξευτελιστική για την αξιοπρέπειά μας, ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων στον γνωστό σκουπιδότοπο.

Τον Αύγουστο του 2000 καταθέσαμε στον Δήμο εγγράφως, συγκεκριμένες προτάσεις για στοιχειώδη διαχείριση του χώρου διάθεσης, προκειμένου να σταματήσει η καύση και να παραταθεί προσωρινά η παραπέρα χρήση του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ζητήσουμε λήψη μέτρων προστασίας από αυτήν, αφού δυστυχώς οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να μας τα προσφέρουν.

Επειδή οι εν λόγω κύριοι χωρίς ίχνος ντροπής, συνεχίζουν να «απολαμβάνουν» το καφεδάκι τους στην Παραλία, αδιαφορώντας παντελώς για το γεγονός ότι τα σπίτια μας έχουν πλημμυρίσει από τα δηλητήρια της κάπνας, τους ενημερώνουμε ότι υλοποιώντας απόφαση Γενική Συνέλευσης του συλλόγου μας, προβήκαμε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Γι αυτό, ας προετοιμάσουν την υποδοχή επιθεωρητών του περιβάλλοντος, που θα τους επισκεφτούν για τα περαιτέρω.

Ωστόσο, περιμένουμε από τον κύριο Νομάρχη Κυκλάδων να φροντίσει για την ενεργοποίηση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τον δε κύριο Εισαγγελέα να φροντίσει για την εφαρμογή του άρθρου 28 του νόμου1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α’), αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου θεωρεί αναγκαίο να συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις μόνο για Πέργκολα της Παραλίας

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΞΟΥ






ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ 84300

Εξερχόμενα Αρ .Πρωτ. 223

Νάξος 2/8/2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «θέατρο» που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα απορρίμματα .Ενώ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει προταθεί πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, προωθείται η πρόχειρη λύση του ΧΥΤΑ.
Το Επαρχείο , ενώ ουδέποτε ασχολήθηκε με το πρόβλημα, όταν εκλήθη να τοποθετηθεί επέδειξε προκλητική ανευθυνότητα μη τολμώντας να εκφράσει άποψη.
Επίσης από έλλειψη συνεργασίας και οι δυο Δήμοι του νησιού είναι εξίσου υπαίτιοι για τη μη εξεύρεση λύσης. Η παντελής έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία ανεύρεσης χώρου και η εμβόλιμη πρόταση της θέσης «Ξύδι» , δημιουργεί ερωτήματα μήπως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί παρασκηνιακά.
Η ΠΕΚΙΝ από χρόνια έχει αναδείξει το πρόβλημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων εμμένοντας στη θέση για Ολοκληρωμένη Διαχείριση (Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση) και απαιτώντας να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Επιτέλους μετά από 15 χρόνια ας υπάρξει η απαιτούμενη σοβαρότητα από τους υπεύθυνους για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και χρήμα σε βάρος της υγείας του πληθυσμού της Νάξου και του φυσικού περιβάλλοντος.



ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΞΟΥ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
ΤΗΛ: 0285-22364



ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ

<< ………………..
Συμπερασματικά ο σημερινός χώρος μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά για χρονικό διάστημα από 2,40 έως 4,70 έτη.

Τα παραπάνω εξασφαλίζονται εφόσον:……………..>>

Πρόκειται για απόσπασμα από πρόταση της ΠΕΚΙΝ που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2000 στο Δήμο της Νάξου, με σκοπό την στοιχειωδώς ορθολογική λειτουργία του σημερινού, τότε και σήμερα Σκουπιδότοπου, μέχρι την οριστική δρομολόγηση οριστικής λύσης στο Πρόβλημα.

Η παραπάνω πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη των 4.70 ετών εξαντλείται στο διάστημα που περνάμε και επί της ουσίας η δημοτική αρχή, με την αντιπολίτευση βεβαίως έχουν φέρει την υπόθεση πίσω από το 2000. Οι προτάσεις της πρώτης ομάδας μελέτης για την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί καταργήθηκαν από τον πλέον ‘’ειδικό’’, τότε Νομάρχη και σήμερα βουλευτή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επανεκλογή της παράταξής του στη Νομαρχία και η νέα δική του αργότερα στην ελληνική Βουλή, όπως και έγινε. Χάθηκαν όμως πέντε πολύτιμα χρόνια (όπως και άλλα δέκα πριν), μαζί με τις υπάρχουσες δυνατότητες ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανένας πότε θα διατεθούν τα στερεά απόβλητα της Νάξου με τρόπο ασφαλή, σε χώρο που δεν θα δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον και αφού έχει ανακτηθεί από αυτά ότι πολύτιμο απορρίπτει σήμερα ο σύγχρονος ‘’πολιτισμός’’ μας.

Σήμερα οι υπεύθυνοι από τον Δήμο, αρκούνται στην μίσθωση μηχανήματος που προωθεί τα απόβλητα απλώς προς την θάλασσα και τα επιχώνει με οικοδομικά απόβλητα, αφού εκεί καταλήγουν όλα. Η απόφαση της περιφέρειας για ολοκληρωμένη διαχείριση (συνεδρίαση Π. Σ. Νοτίου Αιγαίου, Ερμούπολη 11 Δεκ 2001) έχει ξεχαστεί και η Νομαρχία με ρυθμούς χελώνας προσπαθεί με νέους, ειδικά επιλεγμένους και υπάκουους μελετητές να χωροθετήσει «νέο χυτά» σε προεπιλεγμένη θέση.

Καλούμε τον δήμο Νάξου για άλλη μια φορά να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την υπόθεση και να πιέσει για την εφαρμογή της προαναφερόμενης απόφασης του Π. Σ. Νοτίου Αιγαίου. Το πρόβλημα της Νάξου δεν θα το λύσουν οι Συριανοί με τους 12-νήσιους. Ας κάνει κάτι και ο κος Δήμαρχος πριν την Άβυσσο, καθότι το Χάος το ζουν.


Νάξος, 09 ΦΕΒΡ. 2005

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠεΚιΝ







ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
ΤΗΛ: 22850 23309




Εξερχόμενα Αριθμός Πρωτ. 243
Νάξος 6/02/08


Προς τα Τοπικά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που διαδραματίζονται την τελευταία περίοδο σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί μας.

Από το 2001, πριν επτά δηλαδή χρόνια, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε στο σύνολό του το Πρώτο Στάδιο της μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων σχετικά με τα Απορρίμματα των νησιών του Νομού Κυκλάδων. Αποφάσισε τότε ότι πρέπει να δρομολογηθεί η κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής, Μονάδα Επεξεργασίας Οργανικού και ΧΥΤΥ στη Νάξο.

Για τα επόμενα χρόνια ωστόσο, οι αρμόδιοι συνέχισαν να μιλούν για την κατασκευή ΧΥΤΑ και φαίνεται ότι δεν υπήρξε η βούληση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τους δημοτικούς άρχοντες τη μια να αναφέρονται στην ανακύκλωση, την άλλη να μιλούν πάλι για ΧΥΤΑ. Κάτω λοιπόν από την απειλή των προστίμων που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους δήμους που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εξαναγκάζονται να εξαγγείλουν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Ωστόσο η διγλωσσία τους δεν μας δίνει εχέγγυα ότι θα υλοποιηθούν τα βήματα που συνιστούν την ολοκληρωμένη διαχείριση και προφανώς δεν αρκούν μερικοί κάδοι ανακύκλωσης και η κατασκευή χώρου διάθεσης. Στην πραγματικότητα είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί η προσωρινή αποθήκευση, η συλλογή, η μεταφορά, η μεταφόρτωση των σκουπιδιών, η επαναχρησιμοποίηση – αξιοποίησή τους, η τελική διάθεση των υπολειμμάτων τους και τέλος η αποκατάσταση του χώρου.

Με ικανοποίηση, αρχικά, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος ανέθεσε σε ιδιώτες τη συλλογή των μεγάλων αντικειμένων ώστε να προωθούνται για ανακύκλωση. Ζητάμε μάλιστα να ενημερωθούμε για το πώς προχωράει αυτό το σχέδιο, διότι σύμφωνα με πληροφορίες τα ογκώδη αντικείμενα καταλήγουν σε κάποιο χωράφι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ακόμα ανεξέλεγκτη χωματερή. Αν αρχίζει έτσι το πρόγραμμα της ανακύκλωσης του δήμου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα…

Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν προσπάθειες και προγράμματα για την μείωση των σκουπιδιών.

Μετά από τόσα χρόνια θα υπάρξει επιτέλους η απαιτούμενη σοβαρότητα από τους υπεύθυνους για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος; Για να μην κληθούμε εμείς οι πολίτες να πληρώσουμε πρόστιμα που οφείλονται στην ατολμία και την κακοδιαχείριση των δημοτικών αρχών εκτός από την σοβαρή επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που έχει ήδη υποστεί το νησί από τις χωματερές.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για να λειτουργήσει ενα χυτυ πρέπει οι πολίτες να ειναι εξοικοιωμένοι με την ανακύκλωση ,πράγμα που στην νάξο δεν συμβαίνει ,τουλάχιστον τώρα.
δεν φταίνε οι ίδιοι βέβαια αλλά και οι τοπικοί άρχοντες που δεν τους νοιάζει η εκπαιδευση στην ανακύκλωση.

ως εκ τουτου αν υποθετικά αυριο ειχαμε χυτυ σε μια εβδομάδα θα είχαμε πηξει στα πλαστικά και τα σκουπίδια .
η εμπειρία δείχνει οτι για ευλογο χρονικό διάστημα πρέπει να λειτουργούν και τα δυο παράλληλα.
τελος η πεκιν έπρεπε να ασχολείται με την εκπαιδευση των ναξιωτών,πάνω στην ανακύκλωση και ρωτάω ποιές οι δράσεις τις μέχρι τώρα για την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και τη σκοπευει να κάνει απο εδώ και πέρα.
γιατί ως γνωστόν καμμία ολοκληρωμένη διαχειρηση δεν μπορεί να υπαρξει χωρίς την συμμετοχή όλων πλέον των πολιτών.
με ανταλλαγή εγγράφων δεν αλλάζουμε ,μόνο με δράση και αυτό λείπει.

Ανώνυμος είπε...

και κάτι ακόμα υπάρχουν πολλόι στο νησί που σε πολλά έχουν διαφοφορετικές απόψεις απο αυτά που εκφράζει ο σημερινός δημαρχος η οι άλλοι υποψήφιοι,που θα εκφρασθεί στις δημοτικές εκλογές?
και το λέω αυτό γιατί μπορεί να γίνει μια ομάδα που θα σπάσει το κατεστημένο της νάξου.
αριστερούς έχει πολλούς απλά διάσπαρτους και μπερδεμένους.
μια κίνηση αριστερών,οικολόγων,ανένταχτων αριστερών,αναρχικών,δυσαρεστημένων σοσιαλιστών,κομμουνιστών αυτήν την εποχή μπορεί να έχει ώθηση και αποτέλεσμα.
επιτέλους πρέπει να βρούμε που συμφωνούμε(ειναι πολλά)και διαφωνούμε αργότερα.
άνθρωποι υπάρχουν ιδέες ναι ,οργάνωση χρειάζεται.

εχεφρων είπε...

τελικά το να ζητάς από την πεκιν να εκπαιδεύσει τον κόσμο της Νάξου τι ζητάς;
1)να καταργήσουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
2)να καταργήσουμε τον Δήμο τον Νομάρχη και τον περιφεριάρχη;
3) τις τεχνικές υπηρεσίες και τις αποφάσεις του επαρχείου και του δημοτικού συμβουλίου;
να ξεπλύνουμε την βρώμα των ηθικών αυτουργών ως δικαστές ή ως πανάγαθοι χριστιανοί;
4) ζητάς όλα τα παραπάνω μαζί;
Θα πρέπει να καταλάβεις ότι η πεκιν υπάρχει επειδή όλοι οι καλοπληρωμένοι κρατικοί υπάλληλοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Θα πρέπει να κατανοήσεις ότι ο λόγος ύπαρξης της πεκιν είναι να αντιδράει για να προστατέψει το περιβάλλον και τις κοινωνίες από τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής που σχεδιάζει το κράτος.
μακάρι να μην υπήρχε λόγος ύπαρξης της πεκιν! όμως είναι αναγκαίος!

εχεφρων είπε...

Επανάσταση είναι η ρητή και διαυγασμένη αλλαγή των θεσμών μιας κοινωνίας, όσων θεσμών εξαρτώνται από ρητή θέσμιση με την συλλογική δράση αυτής της κοινωνίας ή του μεγαλύτερου μέρους της. μιλάμε δηλαδή για την κοινότητα που ξέρει ότι θέλει να αλλάξει τους θεσμούς της και στοχάζεται αυτό που κάνει και γιατί το κάνει. όσο για τους θεσμούς που δεν αλλάζουν ρηττά απαιτείται συλλογική δράση και συμμετοχή στην αλλαγή αυτή.
ίσως να φαντάζει ουτοπική η αλλαγή των θεσμών χωρίς βία όμως και η κατάργηση της δουλείας κάποτε φάνταζε απίστευτη.

εχεφρων είπε...

όσο για την πρόταση σου προφανώς καταλαβαίνω ότι εννοείς τις εκλογές!;!;;; ίσως να κάνω λάθος αν ισχύει όμως η υπόθεση αυτή θα σου πω ότι και ο δήμαρχος είναι μέρος του κρατικού μηχανισμού και δεν έχει πολλά περιθώρια αλλαγής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Δηλαδή ποιος δήμαρχος θα γίνει δήμαρχος αν δεν προσκυνήσει πρώτα το κόμμα; και ποιος προσκυνημένος θα πάει μετά κόντρα στο κόμμα;;;
δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω μας; Έχεις αυταπάτες με τις εκλογές! που σε οδηγούν στο σημείο να υποβιβάζεις τις κινηματικές πρακτικές της πεκίν! γιατί;;;
γιατί εσύ ή εμείς θα είμαστε καλύτεροι από τους άλλους υποψήφιους; εννοώ ως προς την αποτελεσματικότητα μας! μιας και ο κωδικας δήμων και κοινοτήτων μας έρχεται άνωθεν χωρίς περιθώρια ελιγμών και διαφοροποιήσεων! δεν παράγεις πολιτική σαν δήμαρχος απλά διαχειρίζεσαι τυποποιημένες επιλογές άλλων!!!

εχεφρων είπε...

συγνώμη αλλά το σχόλιο περί επανάστασης έπρεπε να δημοσιευτεί στο παρακάτω κείμενο. Σε λάθος κείμενο το ανάρτησα

Ανώνυμος είπε...

για να μας πει ο πολυδραστήριος των 4:55 τι εννοεί;
εκείνος θα υπογράψει την προσφυγή;
η ομάδα του;
απολιτικός και λαϊκιστής μου μοιάζει το κοπέλι.
τι φούμαρα είναι όλα αυτά;
η πεκιν στέκεται αλληλέγγυα στους δίκαιους αγώνες των κατοίκων των εγγαρών και της γαλήνης.
τώρα είναι το ΣτΕ δεν είπαμε ότι τελείωσε ο αγώνας έχει και συνέχεια! κατά πάσα πιθανότητα η πεκιν θα σταθεί αρωγός και αλληλέγγυος

Ανώνυμος είπε...

και στους άλλους αγώνες των κατοίκων των χωριών που αντιδρούν στην νέα χωματερή στην κορφή ξύδι

Ανώνυμος είπε...

να μας πει ο πρώτος τι έχει κάνει ο ίδιος για την εκπαίδευση του ναξιώτη; μήπως κανένα κόμμα; αυτή δεν είναι εκπαίδευση αυτή είναι... μην πω τίποτα

Ανώνυμος είπε...

προφανώς για κάποιους ο χυτα με τον χυτυ διαφέρουν κατά ένα γράμμα. η μόνη διαφορά που κατανοούν κάποιοι είναι το Υ αντί του Α. ε αυτού του είδους οι "ευαίσθητοι" "αριστεροί" κλπ γράφουν όσα και ο πρώτος. μάθε πρώτα και μετά μιλάς για την πεκιν.

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς δύο γράμματα Υ και Α υπολείμματα ,απορίμματα ,ολα στην θάλλασα τώρα.