Μια ύστατη προσπάθεια θα επιχειρήσει η Ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη 13 -4-2010 να διαθέσει στην αγορά 1,2 δις ευρώ ομόλογα για βραχυπρόθεσμα δανειακά έντοκα γραμμάτια, 6μηνα και 12μηνα. Παρόλα αυτά αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση του μεικτού μηχανισμού τα Ελληνικά ομόλογα θα είναι σκέτα κουρελόχαρτα, δηλώνουν οι θεσμικοί επενδυτές. «Αν δεν εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της».
Τι είναι όμως τα επενδυτικά κεφάλαια; Είναι επενδυτές που αγοράζουν πολύ φθηνά(γύρω στο 20% της ονομαστικής αξίας τους) τους τίτλους χρέους που εκδίδει μια επιχείρηση ή ένα κράτος λίγο πριν την χρεωκοπία τους και μετά την χρεωκοπία τους, απαιτούν την εξαργύρωση των τίτλων ή με προσφυγή στα δικαστήρια των οικονομικά εύρωστων χωρών ή εκβιάζοντας την χώρα ή την επιχείρηση που βρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης έτσι ώστε να μην αναδιαρθρώσει το χρέος της αν δεν πληρωθούν πλουσιοπάροχα οι επενδυτές. Πχ Ρουμανία, Αργεντινή, Ζάμπια, Λετονία, Ουγγαρία κλπ.
Το ΠΑΣΟΚ με το 20ετές ομόλογο που έκδωσε την μεγάλη Τρίτη αντί για 1 δις ευρώ που ζητούσε κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 390 εκατομμύρια. Έτσι έγινε γνωστό στις αγορές ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αντλήσει κεφάλαια από την ΕΕ με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το επιτόκιο πάνω από το 7,2%. Η πρακτική αυτή δεν είναι τυχαία αλλά είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των συναντήσεων της από τον Ιανουάριο και μετά (ΠΟΛΣΟΝ)με ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές (τραπεζίτες) και κυρίως τοποθετώντας τον πρώην υπάλληλο της GOLDAMAN SACHS- Εθνικής τράπεζας Π. Χριστοδούλου, επικεφαλή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας έχοντας στο πλευρό του άμισθους συμβούλους ιδιωτικών χρηματιστηριακών οργανισμών.
Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδείξεις ότι όλα τα δάνεια που υπέγραψε η Ελλάδα του Σημίτη του Καραμανλή και του Παπανδρέου με την GOLDMAN SACHS είναι παράνομα και ως τέτοια δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώσουμε αλλά απεναντίας μπορούμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να ζητήσουμε αποζημίωση από την Γουόλ Στριτ και δίκη των υπεύθυνων. Τώρα θα μου πείτε ποιος τα κάνει αυτά; Σίγουρα όχι όσοι δημιούργησαν την κρίση και οι οπαδοί τους. Σίγουρα όχι οι φοβισμένοι εθελόδουλοι και υποταγμένοι στην μοίρα τους υπήκοοι. Σίγουρα όχι όσοι ΕΞ-ενημερώνονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Μονάχα αυτοί που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι θα αντισταθούν στα σχέδια των κυρίαρχων. Μόνο όσοι δεν θέλουν να υποδουλώσουν τα παιδιά και τους εαυτούς τους στους θεσμικούς επενδυτές, θα αντισταθούν.
Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών της αγοράς του Ευρώ και του ΔΝΤ τα βλέπουμε και τα διαισθανόμαστε όλοι: εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων και αύξηση της ανεργίας στο 35%. Η απάνθρωπη λιτότητα και το στέγνωμα της αγοράς θα βυθίσει την Χώρα σε πρωτόγονες καταστάσεις και ταυτόχρονα τα ταμεία του κράτους θα παραμείνουν άδεια, λόγω της συρρίκνωσης της ζήτησης που θα επιφέρει η λιτότητα στα έσοδα τού. Οι αυξανόμενες ανάγκες για αποπληρωμή του χρέους θα μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα ύψη. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι θεσμικοί επενδυτές. Μόνο από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχουν αποκομίσει 13δις επιπλέον κέρδος ενώ στην ουσία αγοράζουν την Ελλάδα και εμάς τσάμπα και βερεσέ. Επίσης η μερική συμμετοχή του ΔΝΤ είναι στην ουσία ένα πυροτέχνημα καθότι ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί μερικώς ο οργανισμός αυτός.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γεράσει κανείς. Σίγουρα αυτό που μας ετοιμάζουν οι κανίβαλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν είναι αυτό που θα ήθελα εγώ προσωπικά. Οι «επιλογές» που μας δίνουν το ΔΝΤ και οι συνεργάτες του είναι 3 (Ποντίκι 8-4-2010 από τον Δημήτρη Καζάκη)
1) Ακόμη πιο δραστική μονόπλευρη λιτότητα η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει με 10% στο ΑΕΠ περικοπή των δαπανών του κράτους. Οι περικοπές θα πρέπει θα εξαπλωθούν σ’ όλη την οικονομία με στόχο να μειωθεί το συνολικό εργατικό κόστος τουλάχιστον κατά 20% την πρώτη χρονιά, ώστε να ανακτηθεί η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και να μην χρειαστεί να βγει από το ευρώ. Αντίθετα ο Έρικ Νίλσε της Goldman Sachs εκτιμά ότι η «εσωτερική υποτίμηση», προκειμένου η χώρα να μην βγει από το ευρώ, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δραστική και να κινηθεί στο 20 με 25% της εσωτερικής ζήτησης. Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, δραστική μείωση αποδοχών, κοκ.
2) Επίσημη πτώχευση της χώρας με αναστολή πληρωμών τοκοχρεωλυσίων για τουλάχιστον δυο χρόνια. Με την επίσημη πτώχευση η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αντί να επωμιστούν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, θα αναλάβουν το κόστος στήριξης των τραπεζών τους που κατέχουν τον κύριο όγκο του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα αναλάβει να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες με απαγορεύσεις αναλήψεων, καθώς και με αποζημιώσεις προς τις ιδιώτες πιστωτές. «Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα υποστεί μια τεράστια πιστωτική και οικονομική κατάρρευση, ενώ το ΑΕΠ θα πέσει απότομα.» Μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατηθεί η χώρα εντός του ευρώ.
3) και πιο ρεαλιστική επιλογή είναι η Εφαρμογή της κλασσικής συνταγής του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει έξοδο – έστω προσωρινά – από το ευρώ, υιοθέτηση εσωτερικού πληθωριστικού νομίσματος και δραστική υποτίμησή του έως και 50%. Ταυτόχρονα η χώρα θα προχωρήσει υπό την εποπτεία του ΔΝΤ σε αναδιάρθρωση του χρέους με το να μετατρέψει το κύριο μέρος του από ευρώ σε υποτιμημένο εσωτερικό νόμισμα, που θα μπορεί το κράτος να αντλεί μέσα κυρίως από εσωτερικό δανεισμό, όπως γινόταν και πριν την έλευση του ευρώ. Αφού ακολουθηθεί μια μακρόχρονη πολιτική «εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, η χώρα κατόπιν θα είναι ελεύθερη να επιστρέψει στην ευρωζώνη.
Η 4η και πιο σημαντική είναι αυτή της συλλογικής αντίστασης. Της αντίστασης μας…
7 σχόλια:
αντισταση ακούω αλλά δεν φαίνεται πουθενά.
συλλογική μέσα απο κόμμα και ποιό.
θα οργανωθεί μεσα απο το μπλογκ.
οργανώνεις κάτι.
εξηγησέ την μου την αντίσταση.
θέλω να συμμετεχω αλλά τη πρέπει να κάνω να πω ΝΑΙ και έτσι αντιστέκομαι.
ο γραπτός λόγος είναι αντίσταση.
πως μπορεί να αντισταθεί κάποιος μεσα απο ενα ανώνυμο μπλογκ με ανώνυμους σχολιαστές,οπως εγω.
καλοπροαίρετα τα γράφω,για να βγεί κάτι.
Καταρχάς είναι μεγάλα τα θέματα που θέτεις για να σου απαντήσω πολύ συγκεκριμμένα και εμπεριστατωμένα. Θα προσπαθήσω όμως:
Πρώτα από όλα, δεν υπερεκτιμώ το διαδύκτιο και δεν το απαξιώνω, αλλά, το χρησιμοποιώ και το αντιμετωπίζω σαν εργαλείο διάδοσης απόψεων, γνώσεων και ιδεών. Η χρησιμότητα του είναι αποδεδειγμένη τόσο ως εργαλείο αντιπληροφόρησης (Γρίπη των χοίρων, δεκέμβρης του 2008 κλπ)όσο και ως σύγχρονου μέσου επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων ατόμων και ομάδων.
Βασική προυπόθεση όμως για τον "σωστό" χειρισμό του όγκου των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδύκτιο είναι η ικανότητα της "συνθετικής σκέψης" του εκάστοτε χειριστή. Να συνθέτεις κριτικά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σε αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτείσαι από ένα θεωρητικό- ιδεολογικό πλαίσιο ανιδιοτελώς και έχεις συγκροτήσει το ελεύθερα αξιακό σου σύστημα. Σημαίνει να αμφισβητείς ακόμα και την ίδια σου την θεωρητική άποψη και να επαναδιαπραγμετεύεσαι την ζωή και την καθημερινότητα σου...
Φυσικά και δεν εξαντλώ την όποια πολιτική μου δραστηριότητα στο διαδύκτιο.
Υπάρχουν συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται και κινητοποιούνται στην Νάξο και σε όσες μπορώ να συμμετάσχω ισότιμα... είμαι πάντα παρών...αδιαφορόντας για τις "ταμπέλες" που βάζουν οι κλειστές και συντηριτικές κοινωνίες...πάραυτα κρατάω την ανωνυμία μου στο διαδύκτιο για να μπορώ να λειτουργώ απερίσπαστα και χωρίς να "βαραίνει" ή αντίθετα να ελαφρύνει το όνομα μου αυτά που γράφω. Εξάλλου θα έχεις καταλάβει ότι ο λόγος μου είναι πολιτικός και όχι προσωπικός όπότε στον κόσμο των θεσμών δεν παίζουν κανένα ρόλο τα άτομα αλλά οι ίδιοι οι θεσμοί... Η πολιτική δηλαδή. Σε προσκαλώ όμως και εσένα και όλους όσους ενδιαφέρονται στις 21 Απριλίου
στην γενική συνέλευση της ΠΕΚΙΝ να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την Νάξο και όχι μόνο. Εξάλλου η ΠΕΚΙΝ είναι ανοικτή σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή να παρέμβουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της. Από θέματα να φάνε και οι όρνιθες, ΧΥΤΑ, Ανεμογεννήτριες, Λιμάνι, Οικονομική κρίση και πάει λέγοντας. Μπορείς να θέσεις και εσύ ζητήματα...και όλοι μαζί να καθορίσουμε την στάση μας, αυτά στα γράφω ως απλό μέλος της ΠΕΚΙΝ...
Όταν λοιπόν γράφω για αντίσταση εννοώ το πάθος του εκάστοτε ατόμου να κάνει προσωπική του υπόθεση τα "κοινά ζητήματα"... να τα προσεγγίζει σφαιρικά, να μάθαίνει να αναζητά και να αναγνωρίζει τις αιτίες των προβλημάτων και να ευφερίσκει λύσεις συλλογικά και μέ μόνη αρχή τον διάλογο.
Όταν εγώ λοιπόν γράφω για αντίσταση εννοώ αντίσταση στον καπιταλισμό και στους θεσμούς του, που δημιουργούν τα μύρια προβλήματα στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, οπότε λυπάμαι που στο λέω αλλά θα αντισταθώ με ένα "κόμμα" που θα είναι οριζόντια ιεραρχημένο και μη γραφειοκρατικό ενάντια στους αστικούς θεσμούς.
τώρα αν η κοινωνία δεν θέλει να μάθει ή φοβάται να δείξει την δύναμη της ή να γίναι κάτι άλλο, εγώ προσωπικά δε έχω καμία διάθεση να το παίξω, αυθέντης, γνώστης, πρωτοποριακός, καθοδηγητής και ότι άλλο το παίζουν οι εκάστοτε κομματάρχες. Δεν θα δώσω εγώ λύσεις στα προβλήματα μας, μόνο την άποψη μου θα εκθέσω με επιχειρήματα και έτοιμος πάντα να πειστώ από τα επιχειρήματα των άλλων...
Επίσης και τις "κακόβουλες" κριτικές τις απαντάω, δεν έχω πρόβλημα...
Εχέφρων συμφωνώ στα περισσότερα που είπες αλλά έχω κάποιες επιφυλάξεις για το τελευταίο: "εγώ προσωπικά δε έχω καμία διάθεση να το παίξω, αυθέντης, γνώστης, πρωτοποριακός, καθοδηγητής και ότι άλλο το παίζουν οι εκάστοτε κομματάρχες."
Διακρίνω μία φοβία; μία ανασφάλεια; ένα σύμπλεγμα; μία απαξίωση; Δεν ξέρω πώς να το ορίσω, αλλά αυτό που υποθέτω ότι οραματίζεσαι (Μία κοινωνία με παιδεία, χωρις καθοδηγητές, πατέρες και σωτήρες) είναι ουτοπικό, ανέφικτο ή τουλάχιστον θα πάρει πολύ χρόνο. Και μέχρι να πραγματοποιηθεί κάποιος θα πρέπει να έχει αυτόν τον θλιβερό ρόλο. Ακόμα και τώρα με το να αναρτάς κύριες αναρτήσεις και εμείς να πασχίζουμε να πούμε την άποψή μας μέσα από τα σχόλια, εκ των πραγμάτων σε φέρνει σε "καθοδηγητικό ρόλο". Στη συγκεκριμένη περίπτωση ΕΣΥ μας ορίζεις τι θα συζητήσουμε.
Αυτό είναι αναγκαίο κακό και δυστυχώς η κοινωνία μας έχει γαλουχηθεί και έχει εμποτιστεί με τη νοοτροπία του να ακολουθεί αρχηγούς. Τι να αναφέρω; Μήπως τη θρησκεία μας τον Χριστιανισμό, όπου υποβάλλεται διαρκώς η έννοια του αρχηγού και των ακολούθων του;
Με άλλα λόγια ας μην απαξιώνουμε την έννοια του αρχηγού επειδή σε αυτόν τον...θεσμό έχουν επικρατήσει διεφθαρμένοι και λοιποι. Όσο περισσότερο την απαξιώνεις εσύ που φαίνεται να έχεις κάποιες ηθικές αξίες και κάποιες ουσιαστικές κοινωνικές ευαισθησίες, τόσο περισσότερο εδραιώνεται και επιβεβαιώνεται αυτή η απαξίωση, αφού η θέση του καθοδηγητή καταλαμβάνεται από τυφλούς, κουφούς, μεθυσμένους, διεστραμένους κ.λ.π.
Σίγουρα η εξουσία διαφθείρει. Είναι όμως μοιραίο, στην κατάσταση που είναι η κοινωνία μας, να περάσουμε από ένα μεταβατικό στάδιο, όπου λίγοι ανθρώποι που θα δοκιμασουν την ηθική τους ακεραιότητα σε τέτοιους αρχηγικούς-καθοδηγητικούς ρόλους, να καθοδηγήσουν μέχρι ένα σημείο όλους εμάς τους απαίδευτους.
Η άρνησή σου αυτή μου θυμίζει την παράλογη στάση περί αποχής από τις εκλογές και τα κοινά επειδή όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι.
Όσο για την αντίσταση που λέτε ας ξεκινήσουμε από το να μη δίνουμε καμία δήλωση στους πλανόδιους δημοσιογράφους που μας ρωτούν πώς μας φαίνονται τα νέα μέτρα και μετά επιλέγουν ποιους από εμάς θα δείξουν ανάλογα με τις ορέξεις των καναλαρψών.Να μην έχουν δηλαδή φάτσες να δείξουν. Ας βγαίνουν να τα λένε μόνοι τους. Εν ανάγκη μπορούμε και να τους γιαουρτώνουμε.
Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο που αναφέρεις είναι απαραίτητο. Σίγουρα οι υπάρχοντες θεσμοί θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβατικό στάδιο για την κοινωνία που οι αρχηγοί χωρίς να καταργούνται δεν θα αποφασίζουν για τους πολλούς αλλά θα συναποφασίζουν για τα κοινά προβλήματα.Κάθε ομάδα έχει και ένα ή περισσότερους αρχηγούς σημασία έχει το πως προσδιορίζονται τόσο από την ομάδα όσο και από τα μέλη της.(παιδεία και συμμετοχή λοιπόν)
Όμως ταυτόχρονα χρειάζεται και αντίστοιχη οργάνωση και πράξη από τα κάτω έτσι ώστε να μαθαίνουμε σε αυτές τις πρακτικές και να μην μας φαντάζουν ουτοπικές. Δύσκολες ναι, ανέφικτες όχι...εξάλλου με την συμμετοχή μας θα αναγκάσουμε σιγά-σιγά όσους θεσμοθετούν να όριζοντιώνουν όσο γίνεται τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να τα ανοίγουν στους πολίτες. Σιγά αλλά σταθερά με την στάση μας θα επιρεάσουμε όσους θεσμοθετούν.
Τώρα σχετικά με την ουτοπία θα σου υπενθυμήσω ότι στον καπιταλισμό το ιδεατό έχει αντικατασταθεί από το πραγματικό με αποτέλεσμα να καταντήσει η κοινωνία ΑΝ-ίδεη.
Ανίδεη και πεζή.
Όσο για την αποχή από τις εκλογές αν αυτή πραγματοποιείται χωρίς συμμετοχή και χωρίς αυτό το πάθος για τα δημόσια ζητήματα τότε αυτή είναι απάθεια και ωχαδερφισμός. είναι αυτό που επιθυμούν και στο οποίο στηρίζονται οι αρχηγίσκοι που μας κυβερνάνε...
Αν υπάρχουν κόμματα που να εφαρμόζουν τις πολιτικές συμπεριφορές ισότητας και μαθητεύουν τους θιασώτες τους σε αυτές να το ψηφίσω... αλλά να μην είναι ρητορική η δημοκρατικότητα τους αλλά ουσιαστική και πεπραγμένη.
Ή έστω να ξεκινήσει η ηγεσία του κόμματος να το εφαρμόζει στην πράξη. Ήδη κάποια κόμματα της αριστεράς έχουν αρχίσει να πειραματίζονται... θα δείξει ο χρόνος...
Δημοσίευση σχολίου