Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

14 συλλήψεις πολιτών σήμερα στη Σπίνα Χανίων για το Αιολικό πάρκο

Ενταση πριν από λίγες μέρες στο χωριό Σπίνα στα Χανιά με αφορμή τη δημιουργία αιολικού πάρκου από την εταιρεία «Αιολική Μουσούρων».Πολίτες που διαμαρτύρονται ότι καταπατώνται οι περιουσίες τους,εμπόδισαν το πρωί τα μηχανήματα της εταιρείας να προχωρήσουν σε διάνοιξη του δρόμου για να αρχίσουν οι εργασίες, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην περιοχή να συλλάβουν 14 πολίτες.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ Κανδάνου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφόρου.

Οι κυβερνητικές διαθέσεις είναι έκδηλες. Τα συμπεράσματα όπως και ο τρόπος αντίστασης δικά σας/μας.Οι πράσινοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν την πράσινη ανάπτυξη, εμείς έχουμε συγκεκριμένες λύσεις αντίστασης και μία προϋπόθεση, την μαζικότητα. Κανείς δεν περισεύει και κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερος.Ναι ή όχι. Τίποτα άλλο. Ναι ή όχι στις ανεμογεννήτριες.Τα υπόλοιπα λόγια παραμένουν λόγια για να μην πω φλυαρίες. Τίποτα άλλο! Ναί ή όχι καλούμαστε να αποφασίσουμε...

6 σχόλια:

ατζιζιές είπε...

Να ξεκαθαρισω κατι , το οποιο , ισως υπονοειται στο αρθρο.
Το ζητημα που τιθεται , δεν αφορα μια γενικοτερη συζητηση περι ανεμογεννητριων και αλλων "πρασινων" πρακτικων.Δεν υπαρχει καμια κρατικη προταση , για ενεργειακη αυτονομηση των νοικοκυριων , η οποια θα υιοθετει λιγοτερο ρυπογονες τεχνολογιες.Δεν προσφερεται κανενα ουσιαστικο κινητρο ή/και κρατικη βοηθεια , για την μειωση της καταναλωσης ενεργειας ( περαν , βεβαιως , των αυξημενων τιμων πωλησης της !).Αξιζει ν`αναφερουμε εδω , τ`αποτελεσματα μελετης ελλαδικου πανεπιστημιου , συμφωνα με τα οποια η καταναλωση ενεργειας απ`τα φτωχα και μεσαια νοικοκυρια , ειναι πολλαπλασιως μεγαλυτερη απ`αυτη των ανωτερων , οικονομικα , ταξεων κι`αυτο λογω της ποιοτητας κατασκευης των σπιτιων ( μονωσεις , ποιοτητα κουφωματων κτλ ) καθως και των τεχνολογιων ψυξης-θερμανσης που το καθενα χρησιμοποιει.Οποτε , για να επιτευχθει μειωση της καταναλωσης , θα επρεπε να προωθηθει μειωση της ψαλιδας των εισοδηματων , αλλα δεν μπορει να το περιμενει κανεις αυτο , απ`αυτον που , εσκεμμενα , το δημιουργησε ! Και συνεχιζω .Δεν υπαρχει , καν , σχεδιο για δημιουργια κρατικων ή δημοτικων μοναδων παραγωγης "πρασινης" ενεργειας( μα τι σκεφτομαι ο αγαθος !)
Το μονο σχεδιο που υπαρχει , ειναι αυτο της , με καθε μεσο , προωθησης των επενδυτικων βλεψεων "πρασινων" (το χρωμα του δολλαριου) μεγαλοεπιχειρηματιων , των οποιων οι ευγενεις ιδεες , θα μας φτωχυνουν ποικιλοτροπως , αν δεν τις εναντιωθουμε αμεσα και πρακτικα , οπου αυτες κι αν λαμψουν.
Αυτο λοιπον , ειναι το ζητημα κι ο/η καθενας/μια ας παρει θεση κατα συνειδηση !

ΕΧΕΦΡΩΝ είπε...

Η αντίσταση στους άδικους νόμους είναι θέμα ήθους και όχι των νόμων. Το ήθος είναι πρωτογενές και είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τον ωφελιμισμό.

ατζιζιές είπε...

Δεν σε καταλαβα.Πως μπαινει ο ωφελιμισμος στην κουβεντα ?

εχεφρων είπε...

Ο ωφεμιλισμός είναι ο ένας από τους 2 άξονες της Ηθικής(πολιτικής- φιλοσοφίας) ο άλλος είναι το ήθος= η ευτυχία του αγαθού βίου δηλαδή.

Η συμπεριφορά μας επηρεάζεται και από υπαρξιακά προβλήματα, αξιολογικά και όχι μόνο οικονομικά. Η αξιολόγηση των καταστάσεων είναι σημαντικό στοιχείο στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Τα μάτια του διπλανού, το ηλιοβασίλεμα, η ελευθερία κλπ και όχι μόνο παράγοντες όπως της κοιλιάς μας και η οικονομία καθορίζουν την στάση μας. Το περιβάλλον δεν παράγει τις αξίες αλλά τις επιβάλλει στα άτομα.

Οι αξίες δημιουργούνται ελεύθερα από τους ανθρώπους.
Η συνείδηση καθορίζεται και κατασκευάζεται από το περιβάλλον.

Το αξιακό μας σύστημα όμως είναι πρωτογενές δεν κατασκευάζεται μόνο από το περιβάλλον. Δημιουργείται ελεύθερα από τους ανθρώπους.¨

Οσοι δηλαδή έχουν συγροτήσει το αξιακό τους μοντέλο, ένα μοντέλο αξιοκρατικό δηλαδή και νοιώθουν την αδικία γύρω τους τότε δεν περιμένουν από τον ΝΟΜΟ να τους υπαγορεύσει να αντισταθούν στην αδικία και την καταστροφή όπως ίσως θα έπρατε η συνείδηση.
το ήθος είναι πρωτογενές και επιβάλλει την αντίσταση στην αδικία ακόμα και αν είναι νομοθετημένη.

ατζιζιές είπε...

Αυτο που ηθελα να τονισω ,στο σχολιο μου , ηταν οτι το "ναι ή οχι στις ανεμογεννητριες " ειναι στην ουσια ναι ή οχι στα επενδυτικα σχεδια της πρασινης αναπτυξης , γιατι απλουστατα ,αυτο αντιμετωπιζουμε αυτη την στιγμη.Νομιζω οτι σ`αυτο συμφωνουμε.
Προφανεστατα δεν περιμενω απ`τους νομους να μου ορισουν την αντισταση μου, γιατι ακριβως σ`αυτους εχω ν`αντισταθω.Νομιζω οτι και σ`αυτο συμφωνουμε.
Οταν ομως λεω ν`αποφασισουμε κατα συνειδηση , εννοω να βασιστουμε στις αξιες μας , για να παρουμε θεση για κατι που μας αφορα ατομικα και κοινωνικα.Εδω δεν ξερω αν συμφωνουμε.

εχεφρων είπε...

συμφωνούμε λοιπόν σε όλα. Απλώς εσύ ονομάζεις συνείδηση το ήθος. χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την συμφωνία