Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Η δημοκρατία είναι αδύνατη δίχως ένα δημοκρατικό πάθος. Πάθος για την ελευθερία του καθενός και όλων. Πάθος για τις κοινές υποθέσεις που γίνονται ακριβώς, προσωπικές υποθέσεις του καθενός. Πάθος για την ισότητα και την δικαιοσύνη όλων και καθενός ξεχωριστά.

Ένα πάθος που καλλιεργείται και μαθαίνεται μόνο με την άνευ όρων συμμετοχή όλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και δεν εκχωρείται σε αντιπροσώπους. Συμμετέχοντας σε αυτές τις διαδικασίες εξουσίας, μαθαίνουμε να συζητάμε να αναρωτιόμαστε και να ανακαλύπτουμε λύσεις για όσα θέματα αφορούν την κοινότητα στην οποία ανήκουμε.

Αναγκαία λοιπόν συνθήκη για την λειτουργία της δημοκρατίας είναι η συμμετοχή όλων των πολιτών ή όσων πολιτών επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά. Κυριολεκτικά δηλαδή η κοινωνία συγκροτεί και αποτελεί το κράτος και όχι το κράτος να υποκαθιστά την κοινωνία όπως συμβαίνει στις κάθετα ιεραρχημένες καπιταλιστικές κοινωνίες.

Σε αυτήν την συγκρότηση του κράτους από τα κάτω, από την βάση, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να διαδραματίζει. Δυστυχώς όμως απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Καποδίστριας» όπου αφαίρεσε τις όποιες αρμοδιότητες των κοινοτήτων είχαν απομείνει και τις παραχώρησε στους Δημάρχους και στους Νομάρχες συγκεντρώνοντας τις αρμοδιότητες σε όλο και λιγότερους κρατικούς λειτουργούς.
Η νέο-εκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει προχωρήσει σε μία αξιολόγηση του Καποδίστρια χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί την μετάβαση από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη χωρίς να ορίζει αρμοδιότητες και κυρίως χωρίς να έχει λάβει υπόψη της τις τοπικές κοινωνίες περιγράφει εξονυχιστικά το πώς θα εκλέγονται τα πολιτικά όργανα και ποια θα είναι αυτά. Λες και ο τίτλος του εκάστοτε αιρετού αρκεί για να μας διοικήσει.

Απόρροια αυτής της προχειρότητας και του συγκεντρωτισμού είναι το γεγονός ότι τα χωριά κάτω των 500 κατοίκων (τα περισσότερα χωριά της Νάξου δηλαδή) θα εκπροσωπούνται από ένα τοπικό σύμβουλο ο οποίος θα έχει ως αρμοδιότητα την εκτέλεση κάποιων εργασιών όπως συντήρηση του οδικού, του αποχετευτικού και του δικτύου ύδρευσης. Τσάμπα υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας δημιουργεί δηλαδή. Τσάμπα εργάτες του Δήμου.. Οικονομική κρίση βλέπετε!

Ενώ αντίστοιχα τα χωριά από 500 έως 1000 άτομα θα εκπροσωπούνται με 3 τοπικούς συμβούλους αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και από 1000 άτομα και πάνω θα εκπροσωπούνται με τον καταπληκτικό αριθμό των 5 ολόκληρων ανθρώπων με χέρια και με πόδια… Τα μέλη των τοπικών συμβουλίων θα εκλέγονται με λίστα που θα προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος και με πλειοψηφικό σύστημα.

Ο εκάστοτε δήμαρχος μετατρέπεται στον απόλυτο άρχοντα του εκάστοτε τόπου που ενώ με τον Καποδίστρια αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσαν να μοιράσουν 2 γαϊδάρων άχυρα τώρα με το Καλλικράτη και με αυξημένες αρμοδιότητες θα οδηγήσουν την Νάξο σε τόπους χλοερούς και ήρεμους. Οι πελατειακές σχέσεις και οι επαρχιώτικές δοσοληψίες σε όλη τους την διάσταση. Η αλαζονεία και η αμετροέπεια του παντογνώστη σοφού δεν αντιμετωπίζεται όταν αυτός είναι και θεσμικά κατοχυρωμένος

Ο υπέρ-δήμαρχος ορίζει και προεδρεύει της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται, από τους τοπικούς και θεματικούς αντιδημάρχους και τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής. Παρουσιάζει τις προγραμματικές του θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό εκτελεί. Η γραφειοκρατία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο. Καμία πρωτοβουλία καμία παρεκτροπή από το πρόγραμμα.

Το εκλογικό σύστημα,50%+1 απολύτως πλειοψηφικό, αποκλείει την έκφραση της όποιας αυτόνομης ομάδας στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Δεν υπάρχει δυνατότητα σχεδόν για καμία ομάδα ή κίνημα πολιτών να διεκδικήσει, αν το επιθυμεί, όχι εκπροσώπηση αλλά ούτε καν συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές, λόγω και του απαιτούμενου αριθμού υποψηφίων στα ψηφοδέλτια. Έτσι τα 3/5 των εδρών τα παίρνει ο πρώτος συνδυασμός.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης δήλωσε ότι είναι μόνος στην πολιτική αρένα!!!κάτι ήξερε ο άνθρωπος

Η απλή αναλογική αποτελεί αριστερή ιδιοτροπία και ρητορική!

Το χειρότερο όλων όμως είναι η μετατροπή του υπέρ-δήμαρχου σε αμείλικτο φοροεισπράκτορα του ΦΠΑ. Μετά την αστυνομία το Ελληνικό κράτος αναβαθμίζει και την τοπική αυτοδιοίκηση σε εφοριακούς υπαλλήλους που για να επιβιώσουν θα πρέπει να εισπράττουν τον ΦΠΑ από τους δημότες. Αναρωτιέμαι αν κάθε φορά που κάποιος θα γνωμοδοτεί δημόσια ενάντια στον Δήμαρχο δεν θα έχει μπροστά στην πόρτα του καταστήματος του και ένα φοροεισπράκτορα του Δήμου.

Με τον Καλλικράτη όλο και λιγότεροι πολίτες θα ασχολούνται με τα κοινά. Ακόμα περισσότεροι ειδήμονες και επαΐοντες θα αποφασίζουν για εμάς. Ακόμα μια φορά η αλλαγή των θεσμών γίνεται από τα πάνω πρόχειρα και βιαστικά στο όνομα και εγώ δεν ξέρω ποιάς λογικής χωρίς στόχο και προοπτική.

Ήδη οι πρώτες δηλώσεις των «έμπειρων»(;) τέως δημάρχων άρχισαν να «φιλοξενούνται» στο τοπικό τύπο. Ήδη η προπαγάνδα του υπέρ-άνθρωπου δημάρχου αρχίζει να διοχετεύεται στην Ναξιακή κοινωνία. Αν τα χωριά είχαν γραφτεί στα παλαιότερα των υποδημάτων των τοπικών ταγών τώρα θα δεχτούν το οριστικό κτύπημα από τον Καλλικράτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται και τυπικά σε στυγνή διοίκηση των τοπικών κοινοτήτων.

Η συγκέντρωση όλο και περισσότερης εξουσίας στα χέρια όλο και λιγότερων αρχόντων ποτέ δεν εξυπηρέτησε τις τοπικές κοινωνίες αλλά λίγους και τα συμφέροντα τους .Η ολιγαρχία έχει συγκεκριμένη δομή και απόλυτα χαρακτηριστικά…όπως λέμε δηλαδή ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Μάλλον ΚΑΛΟΚΡΑΤΗΣ έπρεπε να λέγεται ο κάλος-του κράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια: