Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Στο φυσικό τοπίο ΚΑΙ της Νάξου έχει μεταφερθεί το επιχειρηματικό "ενδιαφέρον"

Σίγουρα οι εκτροπές των ποταμών, τα φαραωνικά φράγματα, το μπάζωμα των χειμάρρων και ο εγκιβωτισμός τους, θα έχουν τραγικά αποτελέσματα και επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Σίγουρα οι κοινωνίες αυτές θα πληρώσουν πρώτες το τίμημα των έργων αυτών.

Όμως εκείνο που πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ο απόλυτα ελεγχόμενος κεντρικός σχεδιασμός αυτών των έργων. Δεν έχει σημασία αν ο Αχελώος είναι εκτός Νάξου και μακριά από εμάς ή αν τα πρώτα ποτάμια- ρυάκια που μπαζώθηκαν ήταν στην χώρα της Νάξου.
Σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι η συσσώρευση κέρδους ως απόρροια της άγριας εκμετάλλευσης της φύσης αναβαθμίζεται σε κοινό μοντέλο «ανάπτυξης» που με την σειρά του παράγει βία και εκμετάλλευση, όπου κανείς μας δεν μένει αλώβητος. Όλοι θα υποστούμε τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφικής μανίας.

Η ιστορία το αποδεικνύει: Το μπάζωμα των ποταμών-χειμάρρων στον ¨Αι Γιώργη¨ για παράδειγμα, δημιούργησε τις κοινωνικές συνθήκες (κύρος- κέρδος και διάκριση= νεόπλουτοι μικροαστοί) να επεκταθεί αυτός ο τρόπος πλουτισμού και ανάπτυξης σε όλη την Νάξο. Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε σε ακατοίκητες περιοχές (Καλαντός) σε μικρούς οικισμούς (Λυώνας) αλλά και σε μικρά αγροτοψαροχώρια όπως ο Απόλλωνας.

Αν σε αυτόν τον συλλογισμό προσθέσουμε και την κοινή ψευδαίσθηση ότι ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας άρα και την μοναδική αναπτυξιακή οδό της Νάξου τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το επιχειρηματικό παιχνίδι έχει μεταφερθεί ουσιαστικά στο φυσικό περιβάλλον.
Ελλείψει βαριάς βιομηχανίας το φυσικό τοπίο αποτελεί το πλαίσιο δράσης για την συσσώρευση του κεφαλαίου. Μοναδικό εμπόδιο σε αυτήν την στρατηγική ο πρωτογενής τομέας.

Αφού λοιπόν ξεκλήρισαν τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους με τα Ευρωπαϊκά νομοθετήματα τους και τον αγροτοτουρισμό να αποσπάει την συναίνεση και των «τελευταίων όπου θα γινόντουσαν πρώτοι» και αφού ενστερνίσθηκε αυτή την πρακτική ο περισσότερος κόσμος, έρχονται με την σειρά τους οι πολυεθνικές και εκμεταλλευόμενες αυτήν την «κοινωνική νοοτροπία» και με χορηγό το κράτος, λεηλατούν όσο μπορούν το φυσικό τοπίο.

Ο κατάλογος των οικολογικών εγκλημάτων είναι τεράστιος. Τελευταίο παράδειγμα οι ΑΠΕ όπου με δεδομένη την απληστία των πράσινων επενδυτών και με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη σφετερίζονται την δημόσια γη και διακυβεύουν την ίδια μας την ύπαρξη. Προφανώς δεν λείπουν οι απειλές, οι συλλήψεις αν υπάρξει αντίσταση, τα ‘‘λαδώματα’’ σε κρατικούς λειτουργούς, τοπικούς άρχοντες, διοικητικούς και παράγοντες γενικά.

Τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησαν μερικοί πολίτες στην αρχή για να κερδίσουν, τώρα τα χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές. Για να σώσουμε τον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές καταστρέφουμε την φύση. Για να αναπτυχθεί τουριστικά το νησί μας μπαζώσαμε όλα τα ποτάμια και τους χείμαρρους της Νάξου.

Στην ουσία όμως αυτή η άπληστη και ανόητη πρακτική δυναμίτισε τα θεμέλια της τουριστικής κίνησης στο νησί μας, το φυσικό τοπίο. Δυναμίτισε το φυσικό τοπίο συμπαρασύροντας μαζί τις διατροφικές μας συνήθειες, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον τρόπο ζωής, τις εργασιακές μας σχέσεις, την πολιτιστική κληρονομιά και ότι αποτελούσε τον πόλο έλξης των τουριστών. Την Ναξιακή ιδιαιτερότητα με μία λέξη. Αποσάθρωσαν τον κοινωνικό ιστό της Νάξου.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι με υπομονή και σταθερότητα απόψεων να καταστήσουμε ή να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε κοινωνική νοοτροπία την αντίσταση μας απέναντι σε όσους λεηλατούν την φύση για οποιοδήποτε λόγο. Είτε για τον τουρισμό είτε για την πράσινη ανάπτυξη. Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό μέσο για να αντισταθούμε συλλογικά σε αυτές τις επιθέσεις. Μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο συσπείρωσης των αγωνιστών πανελλαδικά.

Δεν χρειάζεται να αγωνιζόμαστε μόνοι μας, υπάρχει πολύς κόσμος σε όλη την Ελλάδα.
Ας συμβάλλουμε και εμείς σε αυτήν την νέα αλλά τόσο παλιά νοοτροπία των κοινωνικών αγώνων. Την μαζικότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: