Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κωμιακή: Η απομάγευση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών

Πολύς κόσμος παρακολούθησε την συζήτηση- ενημέρωση που συν-διοργάνωσαν η ΠΕΚΙΝ και ο ΠΟΔΔ στην Κωμιακή, την Κυριακή 31-1-2010. Σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή εκδήλωση όπου αποσαφηνίστηκε τόσο η αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου που προωθεί το ΠΑΣΟΚ όσο και η καταστροφική «πραγματικότητα» των Αιολικών πάρκων.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, κύριοι Θεωνάς και Μαβής, προσπάθησαν με τεχνοκρατικό τρόπο να «αποδείξουν» ότι η πολιτική που ακολουθούν τα 2 μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι καταστροφική τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν τους βγαίνουν οι υπολογισμοί όπως και να τα μετρήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μαβής.

Ο δε κύριος Ιάκωβος Γιακουμής φανερά αμήχανος και «εκτός κλίματος» δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την ασίγαστη εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η 40λεπτη κενολογία του, που μας κούρασε χωρίς να μας πει τίποτα, θα μπορούσε με λίγες λέξεις να συμπυκνωθεί στα εξής: οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, τα γεωθερμικά κλπ, γενικά και αόριστα, θα μπορούσαν να ήταν μια κάποια λύση, για τις κοινωνίες και το περιβάλλον, αν ο καπιταλισμός δεν τις χρησιμοποιούσε σαν όχημα για να εμπορευματοποιήσει, τον αέρα, την θάλασσα και τον ήλιο.

Δυστυχώς όμως, όλες οι ιδεατές και πρωτοπόρες χρήσεις των ΑΠΕ θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους των πολυεθνικών. Ατυχώς εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τις επιδοτήσεις τους ενώ απαιτούν από εμάς να μην εναντιωνόμαστε όταν τους χαρίζει το κράτος την δημόσια γη, τα ποτάμια και τα δάση. Απαιτούν από εμάς να χρηματοδοτούμε τις υποδομές της ΔΕΗ για να τις εκμεταλλεύονται οι μεγάλες εταιρείες.

Εν κατακλείδι υποθηκεύουν το μέλλον μας και κάθε πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα, καταστρέφουν την βιοποικιλότητα με ότι αυτή η καταστροφή σημαίνει, ενώ θα αυξηθεί ο λογαριασμός, που πληρώνουμε στην ΔΕΗ. Κυρίως όμως απαιτούν την συναίνεση μας με χαμόγελο και υποταγή. Όπως έγραψα παραπάνω ο κ Γιακουμής μίλησε για ορθολογική χρήση των ΑΠΕ κλείνοντας πονηρά το μάτι στα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα γύρω του. Προφανώς η πολιτική τού καριέρα δεν του επιτρέπει τέτοια «οπτική» και τέτοιο λόγο.

Η δική μου ένσταση λοιπόν έχει να κάνει με την άτονη και ελλιπή πολιτική απόχρωση της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κωμιακή. Σίγουρα δεν αποσαφηνίστηκε ότι, οι όποιες ορθολογικές προτάσεις ακούστηκαν στην εκδήλωση δεν ήταν στην πραγματικότητα, παρά «όνειρα θερινής νυκτός» και ότι για να εφαρμοστούν αυτές απαιτείται ένα άλλο πολιτικό σύστημα όπου οι απόψεις και οι προτάσεις του καθενός θα είχαν βαρύτητα.

Οι όποιες ορθολογικές και ανθρωποκεντρικές προτάσεις ακούστηκαν στην εκδήλωση, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν απαιτείται και ένα ανάλογο πολιτικό ορθολογικό σύστημα διακυβέρνησης. Δεν μπορούμε να διαιωνίζουμε τις ψευδαισθήσεις και τις παγίδες που μεθοδευμένα στήνουν οι κυρίαρχοι και να διακατεχόμαστε από αυταπάτες ότι εμείς κάναμε το χρέος μας και είπαμε το «σωστό», χωρίς ίχνος πολιτικής κριτικής και διαύγειας.

Δεν είπαμε την γνώμη μας στην Βουλή και στο υπουργείο περιβάλλοντος αλλά σε καθημερινούς πολίτες, σε μια αίθουσα, στην παγωμένη Κωμιακή. Ακόμα και στην βουλή να εκστομίζαμε την γνώμη μας, δεν θα «έτρεχε» τίποτα. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν μπορούμε λοιπόν σε μια πολιτική εκδήλωση να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι δεν συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αφήνουμε να πλανιέται η ιδέα ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτές οι επιθυμίες μας σήμερα.

Δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε μπροστά στην πραγματικότητα, που μας επιβάλλουν οι κυρίαρχοι ερήμην μας. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Νάξος έχει μπει στο σκόπευτρο των πολυεθνικών που συνεπικουρούμενες από τον νέο νόμο αλλά και από το χωροταξικό για τις ΑΠΕ του κ. Σουφλιά, θα καταστρέψουν όσα μπορούν, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και τίποτα άλλο.

Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις μυστικές διαβουλεύσεις των Δημάρχων με τις εκάστοτε εταιρείες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ορθολογικές χρήσεις των ΑΠΕ σε ένα ανορθολογικό σύστημα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιοσύνη, οικολογία και ανθρωποκεντρισμό όταν έχουμε ταυτίσει τις τοπικές κοινωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ με τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Δεν μπορούμε τέλος να κλείνουμε τα μάτια στους αυταρχικούς νόμους και στις απάνθρωπες πρακτικές του συστήματος και να βαυκαλιζόμαστε με τις σκέψεις και τις προτάσεις μας. Είναι αυταπάτη να μιλάμε για τις ΑΠΕ χωρίς να ασκούμε κριτική στις προθέσεις και στις πράξεις του πολιτικού συστήματος και να εκστομίζουμε ιδεατές προτάσεις σε ένα κοινό, που την επόμενη στιγμή θα «ξεχάσει» όσα ειπώθηκαν, με την προπαγάνδα των ΜΜΕ.
Πρέπει να είμαστε διάφανοι και καθαροί αν θέλουμε να καθαρίσουμε την ομίχλη που μεθοδευμένα ρίχνουν οι κυρίαρχοι γύρω από το ενεργειακό ζήτημα.

Το συμπέρασμα που βγήκε από την εκδήλωση ήταν: Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν αποτελούν πανάκεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Απεναντίας η εξαρτημένη, πρόχειρη και βιαστική χρήση των ΑΠΕ από το Ελληνικό κράτος έρχεται να μεγεθύνει την ήδη καταγεγραμμένη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι ανησυχίες των σκεπτόμενων πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον είναι πραγματικές και ρεαλιστικές! Η δημοσιοποίηση των μυστικών διαβουλεύσεων εδραιώνει τις υποψίες του κόσμου για διαπλοκή και συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη να παγώσουν οι διαδικασίες έγκρισης ή διαπραγμάτευσης των δημοτικών αρχών με τους επενδυτές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και ΑΠΕ– ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ;;; Ε λοιπόν δεν έχουν καμία σχέση!

Τα τελευταία χρόνια, με έμφαση μάλιστα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, έγινε και στην χώρα μας της μόδας η αποκαλούμενη από τους θιασώτες της «πράσινη» ανάπτυξη, ως ένα μεσσιανικό σύνθημα που ως δια μαγείας προστατέψουν την φύση.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ θα μας βγάλει από την οικονομική κρίση! ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν μας εξηγεί τι είναι η περίφημη αυτή έννοια! Γιατί πράσινη εφημερίδα γνωρίζω, πράσινη ομάδα κάτι μου λέει, η «πράσινη» ανάπτυξη όμως με μπερδεύει λίγο.

Προτού όμως επιχειρήσουμε να ξεθολώσουμε κάπως τα επίτηδες θολά νερά της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να δώσει ο κάθε αναγνώστης απάντηση σε ένα αφετηριακό ερώτημα. Μπορεί να συνδυαστεί η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος με σκοπό το ΚΕΡΔΟΣ με την προστασία του, όπως ορισμένοι θέλουν να μας πείσουν; Μήπως αυτές είναι έννοιες ασύμβατες;

Πρώτα και κύρια όμως πρέπει επιτέλους να πληροφορηθεί το κοινό περί του νέου αυτού «φρούτου»!
«Πράσινη» ανάπτυξη είναι λοιπόν το όνειρο των «οικολόγων» επιχειρηματιών (και λοιπών εμπλεκομένων στις μπίζνες του χώρου) να μετατραπεί ΚΑΘΕ βουνοκορφή και δάσος σε αιολικό πάρκο (Α/Π), κάθε αγρός και ελεύθερη έκταση σε φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) σταθμούς, ΔΗΘΕΝ για να σωθεί ο πλανήτης και το περιβάλλον!
Αναρωτιέται όμως κανείς τι θα απομείνει για να σωθεί όταν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον θα έχουν αμετακλήτως καταστραφεί!

Μήπως μας προετοιμάζουν έναν κόσμο με ψεύτικα δέντρα σαν αυτά με τα οποία πειραματίζονται στην Βρετανία;
Να μιλήσουμε για το «όραμά» τους όπως οι ίδιοι το προπαγανδίζουν! 10.000 MW ΑΠΕ αξιώνουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα, κάμποσες χιλιάδες δηλαδή ανεμογεννήτριες (Α/Γ) και εκατομμύρια Φ/Β πάνελ, εκχερσώνοντας χιλιάδες στρέμματα γης, ξεριζώνοντας δεκάδες χιλιάδες δέντρα και φυτά!

Έχουν ήδη προταθεί έργα – μαμούθ αιολικών πάρκων (Α/Π) σε Μάνη, Ζάρακα, Καφηρέα, Κρήτη, Βέρμιο, Θράκη, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου, έργα 100/δων ή και 1000/δων MW! Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Θράκη και στην Εύβοια πχ, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι τόσο ισχυρό που όχι μόνο δεν έχει μείνει κορυφή απάτητη αλλά πολλές αιτήσεις αδειών παραγωγής αφορούν τις ΙΔΙΕΣ θέσεις!

Εμπρός λοιπόν για ένα «πράσινο» μέλλον με βουνοκορφές γεμάτες από τερατώδεις μηχανές ύψους 100 – 200 μέτρων, με πλαγιές που αυλακώνονται από χιλιάδες km οδοποιίας και καλωδίων, ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura και εθνικούς δρυμούς.

Τι να τα κάνουμε τα πτηνά, τα ζώα και τα φυτά όταν έχουμε «πράσινη» ενέργεια; Υπάρχουν και αφίσες για όποιον δεν μπορεί να συμβιβαστεί με ένα κατοικίδιο!

Εμπρός για δάση Α/Γ που θα αλλοιώσουν ΜΟΝΙΜΑ το φυσικό, πολιτιστικό και αισθητικό τοπίο, δεσπόζοντας πάνω από γραφικά χωριουδάκια, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικά μνημεία και δαντελωτά ακρογιάλια!

Ας εκχερσώσουμε όσους ελαιώνες και αμπελώνες έχουν απομείνει, όσες δασικές εκτάσεις έχουν ή δεν έχουν (ακόμα) καεί για να φτιάξουμε Φ/Β σταθμούς! Εμπρός για ένα καλύτερο πράσινο μέλλον στο οποίο μας οδηγούν οι ΙΔΙΟΙ επιχειρηματίες που ζουν από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα.

Για ένα μέλλον από το οποίο μόνο εκείνοι κερδίζουν.

Χλωρίδα και πανίδα, φυσικό περιβάλλον, αισθητική τοπίου, παρθένες εκτάσεις, είναι έννοιες εχθρικές στους κατά τα άλλα «πράσινους», «ευαισθητοποιημένους» επιχειρηματίες. Λέξεις που τους κάνουν κυριολεκτικά να βγάζουν φλύκταινες, διότι θέτουν σε κίνδυνο project εκατομμυρίων ευρώ!